KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Kallocain
Kallocain
1 999 Ft
Karin Boye

Kallocain

Adatok
Szerző
Karin Boye
Kiadó
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma
234
Műfaj
Irodalom
Borító
kartonált
Nyelv
magyar
Kiadás éve
2022
Fordító
Tótfalusi István
Karin Boye

Kallocain

1 999 Ft
Karin Boye (1900-1941) svéd írónő nevét világszerte úgy ismerik, mint aki Kallocain című regényével (1940) majd' egy évtizeddel megelőzte George Orwell nagyszabású művét, az 1984-et (1949). A Göteborgban született szerző 1930-ig tagja volt a szocialista Clarté mozgalomnak, később folyóiratot szerkesztett, verseket és prózai műveket írt. Zátonyra futott házassága után bátran felvállalta vonzalmát saját neméhez, noha a homoszexualitás akkoriban bűncselekménynek számított Svédországban - kiállása az LMBTQI-közösségek számára azóta is mértékadó. 1941-ben öngyilkosságot követett el.

Kallocain című, klasszikussá vált regényét a '30-as évek eleji fasizálódó Németországban tett utazása ihlette. Az elbeszélésben Leo Kall kémikus találmánya, a szer, melytől a gyanúsítottak a legrejtettebb érzéseiket és gondolataikat is bevallják, a legfélelmetesebb fegyver lesz a szorongásra és kiszolgáltatottságra épülő, katonai fegyelem uralta államban. A gondolatbűnözés pedig csak egyféleképpen torolható meg: halállal.

A mű a 21. században sem veszített semmit aktualitásából, inspirációul szolgált a Christian Bale és Emily Watson főszereplésével készült, 2002-es Equilibrium című amerikai filmhez is.
Szerzőink