KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa, Popper Péter, Szendi Gábor

Mindennapi játszmáink

Adatok
Szerző
Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa, Popper Péter, Szendi Gábor
Kiadó
Kulcslyuk Kiadó
Oldalak száma
183
Műfaj
Pszichológia, önismeret
Borító
puhatábla, ragasztókötés
Nyelv
magyar
Kiadás éve
2021
Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa, Popper Péter, Szendi Gábor

Mindennapi játszmáink

Nincs raktáron
Eric Berne, a világhírű pszichológus figyelt fel arra, hogy a legtöbb ember életében sorozatosan ismétlődnek bizonyos kudarcos események, amelyek olyan szabályszerűen zajlanak le, mintha csak egy sportág vagy társasjáték előírásait követnék. Ezért nevezte el ezeket játszmáknak. Hamarosan azt is észrevette, hogy az "áldozat" érdekes módon maga is aktívan dolgozik a kudarcos folyamat továbbgörgetésén - egészen a zárójelenetig.
Életünket tehát gyakran egyáltalán nem a józan ész vezérli, hanem valami mögöttes program, amely gyakran csak fájdalmat, veszteséget és kudarcot gyűjt be számunkra. Némi figyelemmel azonban tetten lehet érni a mintázatokat, és meg lehet érteni, hogy azok hogyan és miért alakulhattak ki. Ha pedig megértettük saját működésünket, akkor változtatni is tudunk. Önmagunkon és a kapcsolatainkon is, ugyanis a játszma csak akkor folytatható, ha mindkét partner vállalja a rá kiosztott szerepet. Ha az egyikük nem vállalja: a játszma véget ér.

A Nyitott Akadémia-sorozat e kötetében négy neves hazai pszichológus igyekszik megfejteni, miért ragaszkodik belső rendezőnk egy-egy adott dramaturgiához, és milyen módszerek segítségével javíthatunk a számunkra fontos, ám nem elég jól működő emberi kapcsolatainkon.
Szerzőink