Só zsír sav hő
A só, ami felerősí...
Ez egy kézikönyv jól működő konyhához, lusta hétköznapokhoz és ráérős vendégségekhez, az éjfélkor kinyitott hűtőhöz, tisztességesen lenyalt fakanalakhoz, értelmes bevásárlásokhoz, és úgy az élethez magához.
"Rég láttam itthon ilyen - mind tartalmában, mind külsejében - üdítően friss, vibráló szakácskönyvet. Mintha nem is Magyarországon lennénk! Nagyon mai, világszínvonalú, okos, pont, mint Rozina. Az összes kiegészítőt azonnal el akarom készíteni belőle!"
Mautner Zsófia
gasztroblogger, szakíró
"Hogy fejlődik a gasztronómia itthon, az kétségtelen. Azért, hogy az otthoni étkezési kultúra is lépést tudjon vele tartani, szükség van olyan könyvekre, amikben az éttermi trükkök és praktikák az otthoni környezetben is gazdaságosak és jól működnek. Hát ezért van szükséged Rozina könyvére!
Sárközi Ákos
A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából - az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.
Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak - egyenesen a Downton Abbey konyhájából.
A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.
A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.
A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.
A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.
Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács.
Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk!
"Frau Schwenk, a szakácsnő robogott be az étkezőbe, és az asztalra tette a frissen sült kalácsokat. A forró barhesz illata azonnal betöltötte a szobát."
Náray Tamás Zarah-trilógiája nemcsak nagy ívű családtörténet, izgalmas kémregény és utazás számos ország földjén, hanem csupa szín, illat és forma, sőt, még az ínycsiklandó sütemények ízét is a szánkban érezhetjük. A mesélő a szöveg megannyi rétegéből festi meg a hangulatot, és mutatja be a magával ragadó cselekmények környezetét.
A finomabbnál finomabb falatok készítője, Frau Schwenk, a Winter család hűséges szakácsnője kulcsfigura a főszereplő, Zarah és nővére, Edel életében, hiszen a megmenekülésüket köszönhetik neki. Az ő történetük a regény lapjain elevenedik meg. Ebben a kötetben pedig Frau Schwenk, Zarah és családja, valamint barátai által készített és szeretett ínycsiklandó sütemények egész sora jelenik meg Náray Tamás tolmácsolásában. A szereplők utazásai nyomán megízlelhetjük Németország, Olaszország, Anglia és Izrael legjellemzőbb édességeit. A közel félszáz receptet Kaszás Gergely gyönyörű fotói és László Ágnes egyedi, korhű tálalása keltik életre.
Mit ér a lagúnakék tenger, a homokos part és a napfény Tojáshabos citromtorta nélkül? Így kezdődik Náray Tamás kalandja a spanyol sütemények világában. Kitartó keresése elnyeri méltó jutalmát, nemcsak azt a bizonyos tojáshabos citromtortát találja meg, hanem ennek a könyvnek a kedvéért még a receptjét is sikerül megszereznie.
Náray Tamás első szakácskönyvéből - Utolsó reggeli Párizsban - a francia süteményeket ismerhettük meg, ezúttal pedig a szerző kalauzolásával Spanyolország nevezetes tartományait járjuk be a spanyol cukrászat szemszögéből. Megismerjük az ínycsiklandó sütemények nagyszerűségének titkát, ami az egyszerűségükben és könnyedségükben rejlik. A napsütötte mediterrán vidék bőségesen ontja gyümölcseit, amiből változatos, fantáziadús torták, pohárkrémek, desszertek készülnek, a Málnás sajtszuflétól a Narancsos kuglófon és a Sárgadinnyés pitén keresztül elérhetünk a Sierra Nevada csúcsaiig.
Ebben a kötetben közel 60 mesés, étvágygerjesztő fotókkal illusztrált tökéletes receptet kapunk, ráadásul a szerző azokra is gondolt, akik nem ehetnek meg mindent...
A szerző, Cserháti Tamara - egykori szépségkirálynő, ma boldog, kétgyermekes családanya - olvasóit egy különleges utazásra invitálja az izraeli gasztronómiába. A könyv a 71 autentikus recepten túl betekintést nyújt az izraeli konyhaművészet eredetébe, annak bibliai gyökereibe és modern újításaiba. Végigvezet a nyüzsgő, kavargó, gazdag piactól a konyhafortélyokon át a hétköznapi és ünnepi asztalokig, és feltárja mindennek generációkon átívelő szerepét. A kötet felépítése jól áttekinthető rendszerben kínálja az izraeli konyha fogásait az örök klasszikusoktól kezdve a halas, húsos, zöldséges ételeken, köreteken, salátákon át egészen az egyedi, keleti édességekig. Vásárlási tanácsokat ad a különleges hozzávalókhoz, és felidézi az olyan archaikus zsidó ünnepek menüsorát, mint a Hanuka, a Purim vagy a Ros Hásáná. Tamara izgalmas, hagyományt követő receptjeit kipróbálva magunk is otthonunkba varázsolhatjuk Izrael vibráló, sokszínű gasztronómiai kavalkádját
Gondolkodtál valaha is azon, mit esznek a nagykutyák?
LÉPJ BE DOGG KONYHÁJÁBA! A rapperlegenda megosztja veled a TUDÁST. Na nem rappelni tanítalak, arra születni kell. Csak szimplán enni, főzni, vendégül látni. Bevezetlek a konyhámba, megmutatom a kamrámat, a hűtőmet, elárulom, mik a kedvenc rágcsáim. Megtanítalak koktélt keverni, laktató reggeliket, ebédeket, vacsorákat üthetsz össze velem. Elmesélem, mit burkolok, ha sietős a dolgom, és azt is, hogy milyen fain kajákkal találkozom egy-egy turnén, amiket aztán megpróbálok otthon lemásolni. Megosztom veled a Broadus család ünnepi lakomájának titkait, és arról is dumálok, hogy megy nálunk a meccsnézés vagy a dominóparti. Az összeröffenésekhez még playlistet is csináltam, mert zene nélkül tré a buli. Vannak olcsó és egyszerű kaják, és vannak burzsujabb cuccok is, ha villantani akarok. Dobd be a kosárba a könyvet, és egyél-igyál úgy, mint egy igazi rapsztár!