KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Egyetlen gesztusba tudja írni a történelmet – így lett Nobel-díjas Franciaország krónikása

niok
Szűrés törlése
Papós Tamás, Németh Luca
2023.05.01 02:25
Egyetlen gesztusba tudja írni a történelmet – így lett Nobel-díjas Franciaország krónikása

Szeretjük a májust, mert csodás keretbe foglalja az életet: az anyák napjával kezdődik és a gyereknappal ér véget. Szabados Ági ezt a fontos köteléket kereste, amikor a májusi közös könyvön törte a fejét. A választása végül a friss irodalmi Nobel-díjas Annie Ernaux két kisregényt tartalmazó, szikár stílusban íródott, mégis rengeteg érzelmet magában rejtő kötetére esett. Körüljárjuk, miben rejlik a francia írónő zsenialitása.

A hely és Egy asszony – ez a két kisregény címe, egyben egy-egy élettörténeté, Ernaux édesapjáé és édesanyjáé. Ernaux két olyan emberről mesél, aki rossz és nehéz körülmények közé született, aki jobbra, többre vágyott, de elérve a jobbat és többet, mégsem találta a helyét a megváltozott társadalmi viszonyok között. Minderre pedig egészen eltérően reagáltak – megőrizve önazonosságukat, vagy inkább az önfeladással, az alkalmazkodás vágyával.

Két erős ember történetét rejti Ernaux kötete. Maga a szerző is, míg a szüleihez való viszonyát kutatja és vizsgálja, tudja, hogy a különbségek, a rosszallott dolgok ellenére is ez a két ember az, akinek köszönhetően azzá vált, aki.  „Anyámnak, aki elnyomott környezetben született, ahonnét ki akart emelkedni, történetté kellett válnia ahhoz, hogy én kevésbé magányosnak és csináltnak érezzem magam a szavak és eszmék uralta világban” – írja, megadva egyben a választ arra a kérdésre is, miért jegyezte le a szülei történetét.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kultúrklisék (@kulturklisek) által megosztott bejegyzés

Mindezt a tőle megszokott sallangmentes, tényszerű mondatokban tette. Stílusa kapcsán Édouard Louis jegyezte meg: „nem lehet többé ugyanúgy írni Annie Ernaux után”. Az alsóbb társadalmi osztályok megjelenítésekor  ugyanis olyan egyszerű nyelvezetet használ, amellyel egész más megvilágításba helyez társadalmi ellentéteket.

Ezt fejezi ki a lehető legnagyobb elismerés kapcsán írt laudáció is: „Ernaux az írásaiban következetesen, különböző nézőpontokból vizsgálja az erős nemi, nyelvi és osztálykülönbségek által jellemzett életet” – olvasható a Svéd Akadémia méltatásában. “A bátorságért és sebészi pontosságért, amivel feltárta a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedéseit és kollektív korlátait” – indokolta döntését a 2022-es irodalmi Nobel-díjat Ernaux-nak ítélő szervezet, hozzátéve: „kompromisszummentesen és mélyen mutat be olyan témákat, mint a társadalmi osztály, a szégyen, a féltékenység, az önismerethiány”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rocket Science (@rocketsciencestudio) által megosztott bejegyzés

Ernaux a történelmi összefüggések és a személyes történetek mestere, amelyeket sokszor a környezet részletes, de egyszerűen megfogalmazott érzékeltetésével ér el. Azzal is rendkívül kifejező tudott lenni, ahogy leírta egy társadalmi réteg mosakodási szokásait és gesztusait. Épp ezért a kollektív francia emlékezet megőrzőjeként, történelmi krónikásként emlegetik hazájában. Minden könyve saját élményekből táplálkozik, saját megfogalmazása szerint regényei önéletrajzi szociográfiák.

Annie Ernaux egyik önéletrajzi regényéből már komoly kritikai sikert arató film is készült. A könyvvel azonos című Esemény a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon érdemelte ki az Arany Oroszlán-díjat. Egy fiatal, egyetemista lány abortusszal kapcsolatos kálváriáját ábrázolja, a könyvhöz hasonlóan kegyetlenül sallangmentesen – egy korban, amikor börtön járt a terhességmegszakításért. A kiszolgáltatottság megrázó és részletes története.

Visszatérve a közös könyvhöz: májusi témánk egy könyv, amely a szülő-gyermek kapcsolatról szól. Kicsit olyan ez a kapcsolat, mint a mágnes: még akkor is, ha szabadulnánk a szüleinktől, örökségüktől, múltjuktól, valami mindig visszavonz... Ezt jelképezi a májusi közös könyvhöz járó ajándék is: ha Annie Ernaux A hely / Egy asszony című könyvét a Libertine Könyvesboltok egyikében vásárolod meg, illetve ha a Libertine webshopján szerzed be, ajándék mágneses könyvjelzővel köszönjük meg, hogy minket választottál.

Mind a boltokban, mind a webshopon érdemes körülnézni, hiszen a szülő-gyermek kapcsolatot sokan, sokféleképpen öntötték már szavakba.

Szabados Ági a hónap utolsó vasárnapján, 20:30-tól ezúttal is vár mindenkit az online kibeszélő alkalmával a NIOK Facebook-csoportban!

Szerző:
Annie Ernaux
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
128

A hely / Egy asszony

A friss Nobel-díjas Annie Ernaux két kisregénye olvasható ebben a kötetben. A két írás a szerzőtől megszokott szikár, pontos és kíméletlenül őszinte mondatokban beszéli el egy férfi és egy nő - Ernaux édesapja és édesanyja - életét.

A hely, amellyel az írónő első nagy irodalmi sikerét aratta, az apáról szól, aki nincstelen, iskolázatlan családból származott, de hihetetlen fegyelemmel és szorgalommal egy szatócsüzlet-kávézó tulajdonosává küzdötte fel magát a normandiai kisvárosban. A viszonylagos anyagi biztonság megszerzése mellett azonban nem marad idő a műveltség elsajátítására, ami folyamatos szégyenérzettel tölti el - miközben a középiskolai tanárrá, majd párizsi íróvá váló lánya árulónak érzi magát.

Az Egy asszony Ernaux édesanyjának életét beszéli el, nem sokkal azután, hogy Alzheimer-kórban, emlékezetét és szellemi-fizikai képességeit fokozatosan elveszítve meghalt. Ernaux két kisregénye a család felemelkedéséért küzdő szülők életén kívül a szülő-gyermek kapcsolat összetettségéről - szeretetről, gyűlöletről, összetartozásról, bűntudatról -, a szülők halála utáni talajvesztésről és a társadalmi felemelkedés megaláztatásairól is szól.

3 699 Ft
Szerző:
Grecsó Krisztián
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
320

Mellettem elférsz

Grecsó Krisztián családregényének hősei hisznek az öröklődésben. Tudják, hogy a génekkel együtt sorsot is kaptak. A főszereplő - egy harmincas éveinek közepén járó férfi - aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását. Barátnője elhagyja, ráadásul egy családi titok véletlen lelepleződése miatt rejtélyek hálójába gabalyodik. Miközben minden talányt földerít, és lassan megismeri családja viselt dolgait, magára ismer. A türelmetlen lánykérésekben, a titkos szerelmekben, a ...
3 999 Ft
Szerző:
Elif Shafak
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
433

Az eltűnt fák szigete

Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon - írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak - és a szerelem.
De mennyi esélye van a hetvenes években az egyik napról a másikra földi pokollá váló Nicosiában az elszabaduló erőszak közepette egy görög fiúnak, Kosztasznak, és egy török lánynak, Defnének, hogy felülírják a ...
4 599 Ft