KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Egyre több olvasónk válik gyűjtővé: büszkén nézünk végig az Aranylétrás Könyvek-sorozaton!

libertine könyvkiadó
Szűrés törlése
Papós Tamás
2024.04.03 08:00
Egyre több olvasónk válik gyűjtővé: büszkén nézünk végig az Aranylétrás Könyvek-sorozaton!

Végtelenül büszkék vagyunk az Aranylétrás Könyvek-sorozatra, amelynek révén klasszikus művek csodaszép borítóval kerülnek vásárlóink könyvespolcára. Igazi szerelemprojekt ez, amelyet Szép-Bíró Erika grafikái, a körültekintően választott papír, valamint a gondosan szelektált és szerkesztett szövegek tesznek különlegessé. Megható látni, hogy sok NIOK-tag gyűjti a sorozatot, amely ezúttal Kaffka Margit Színek és évek című regényével gazdagodott. Az ötödik Aranylétrás Könyv alkalmából csokorba is szedtük a sorozat eddigi darabjait.

Képzeld el, hogy 5, 10, 20 vagy akár 30-40 év múlva gyönyörködve nézed a könyvespolcod, amelynek egy komoly részét csodás borítókkal ellátott klasszikusok töltik meg. Számunkra libabőrös gondolat ez, egyben terv is, hiszen az Aranylétrás Könyvek egy hosszú távú projekt. 

Minden évben egy magyar és egy külföldi irodalmi klasszikussal bővül a sorozat, amely Szerb Antal születésének 121. évfordulóján A Pendragon-legendával indult. Úgy gondoltuk, hogy 2022 tavaszára az elképesztően sokat emlegetett és a NIOK-ban is tárgyalt Utas és holdvilágon túl ideje lenne, hogy a legendás író másik remekművét is elolvassátok. 

Stílusosnak éreztük ezzel a regénnyel kezdeni, hiszen a budapesti Libertine Könyvesbolt bejáratánál olvasható idézet („Aki a könyveket szereti, rossz ember nem lehet”) innen származik.

Fél évvel később egy igazi nemzetközi klasszikussal bővült a sorozat, amely már jó ideje nem volt kapható Magyarországon, így hiánypótló kiadással jelentkeztünk. 

Virginia Woolf regénye, a Mrs. Dalloway olvasásához 4 tippet is adtunk a blogon, hiszen kevésbé volt könnyed könyv, mint az első, de nem véletlen, hogy a huszadik századi világirodalom legnagyobb remekműveinek sorába emelte az idő – és persze az olvasók, akik mindig valami újat fedezhetnek fel a középkorú asszony csapongó gondolataiban, a férfiak (és a nők) iránti vonzalmainak csipkefinom leírásaiban.

„Ez a borító is egy csoda!” – ilyen és ehhez hasonló kommentek árasztják el Instagram-oldalainkat, miután megosztjuk az Aranylétrás Könyvek-sorozat újdonságait. Szép-Bíró Erika elképesztő lelkesedéssel és profizmussal dolgozik a lenyűgöző végeredményért, ezért a Mrs. Dalloway megjelenésekor a grafikussal interjút készítettünk ihletről, munkafolyamatról és szimbólumkutatásról is.

2023-ban bolondok napján jelent meg a harmadik Aranylétrás, így nem is lehetett más a szerző, mint Rejtő Jenő, méghozzá rögtön két címmel. Egyrészt a Vesztegzár a Grand Hotelben, amely a rejtői írásmód esszenciája. Nem sokkal a mindannyiunk közös élményévé váló karanténidőszak után különösen érdekes élmény volt olvasni. Mellé egy olyan Rejtő-alkotást választottunk, amely a nagyközönség számára kevésbé ismert, de nemcsak magán hordja a jellegzetes rejtői stílusjegyeket – az abszurd szituációkat és a helyzetkomikumot —, hanem a mai olvasónak is elgondolkodtató jelentésréteggel szolgál – ez nem más, mint A Tigrisvér.

Dukai Regina épp a Vesztegzár a Grand Hotelbent olvassa, ezt meg is osztotta Instagram-profilján, kommentben pedig Szabados Áginak olyan visszajelzést adott, amellyel mindannyian azonosulni tudtunk.

„Alig várok minden pillanatot, amikor a kezembe vehetem. Tegnap megkérdezték, mit olvasok, mert annyira mosolyogtam percek óta, ahogy bújtam a könyvet. Rég volt ilyen, hogy teljesen átélek egy sztorit. Nagyon izgalmas!"

Szabados Ági szenvedélyesen gyűjti A kis herceg nemzetközi kiadásait, bárhol jár a világban, próbál beszerezni egy újat a kollekcióba. Nem is lehetett kérdés, hogy a Libertine Könyvkiadó gondozásában is megjelenjen a világ legismertebb (és egyben legnépszerűbb) történeteinek egyike, amelyet közel 400 nyelvre és dialektusra fordítottak már le, és több mint 80 millió példányban kelt el.

Ági rendkívül izgatottan mutatta be a könyvet a NIOK-tagoknak. Érthető, ha elfogult volt, de mi a Libertine-nél tényleg úgy érezzük: ez a legszebb kiadása Antoine de Saint-Exupéry klasszikusának.

Belekerült Ági előszava is, hogy segítse helyén kezelni a regényt, valamint megtalálható benne egy grafikákkal ellátott idővonal a francia szerző életéről, és persze a Saint-Exupéry által készített illusztrációk is.

Elérkeztünk az ötödik, legújabb Aranylétráshoz: Kaffka Margit Színek és évek című regénye – sok egyéb mellett – az emlékezés mechanizmusát és elbeszélhetőségét állítja a középpontba. 

Megjelenésekor a nők társadalomban, illetve irodalomban betöltött szerepére irányította a figyelmet. Schöpflin Aladár szerint Kaffka „a magyar irodalomban az első asszony, akiben az író minden asszonyi kézimunka-dilettantizmustól megtisztulva, igaz művészi mivoltában nyilatkozik meg”.

Móricz Zsigmond is méltatta a könyvet. „Ha ki volna már fejlődve a tudománynak az az ága, amely a szociális élet örök igazságait s esetleges fejlődéseit kutatja: ebből a regényből sokkal több törvényszerűséget vonhatna le, mint magából az életből” – írta.

A regény értelmezését a hozzá járó, Nyáry Krisztián áltat írt levél is segíti. 

Lejjebb görgetve megtalálod az Aranylétrás Könyvek eddigi darabjait, előre is köszönjük, ha rendeléseddel te is gyűjtő leszel, és támogatod ezt a szerelemprojektet!

Szerző:
Kaffka Margit
Kiadó:
Libertine Könyvesbolt
Borító:
keménytábla

Színek és évek

Sokszor írtam és beszéltem már arról, miért jó és fontos klasszikusokat olvasni – többek között ezért is álmodtam meg az Aranylétrás Könyvek-sorozatunkat, amelyben a magyar és a világirodalom fontos alkotásai kapnak helyet az őket megillető köntösben. Kaffka Margit regénye az újraolvasás hasznosságát is megmutatja – hiszen lehet, hogy sokan ismerik, vagy ismerni vélik ezt a szöveget, mégis azt mondom, elemi erejű lesz a rácsodálkozás, milyen friss szemléletű ez a regény, és mennyi problémát vet fel a női sorsról, amelyek ma is időszerűek.

 

Pórtelky Magda a kertjében üldögélve idézi fel az elmúlt ötven éve történéseit, amelyek között jócskán akadt tragikus pillanat. Elmélázik azon, mit tehetett volna másként, hol döntött rosszul, mi miért történhetett – ismerős gondolatfolyam ez mindannyiunk számára. Bizonyos eseményeken hosszan elidőzik, másokat inkább elhessegetne – emlékezik. Emlékezik és számot vet: vajon sodródott csak az eseményekkel, vagy maga alakította a sorsát? 

5 499 Ft
Szerző:
Antoine de Saint-Exupéry
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
150

A kis herceg - díszkiadás

A sorszámozott példányok elfogytak!

Az Aranylétrás Könyvek legújabb, immáron negyedik darabjának megjelenését talán ahhoz a pillanathoz tudnám hasonlítani, amikor az első kötet, Szerb Antal A Pendragon-legenda című regénye napvilágot látott. A NIOK és a Libertine ismerői ugyanis tudják, milyen fontos nekem a szerző munkássága. Van még néhány fontos könyv az életemben, ám ezek közül is kétségtelenül kiemelkedik egy, amely gyűjtővé is tett: évek óta igyekszem beszerezni a különféle nyelven megjelent példányait, immár több, mint 60 sorakozik belőlük a polcomon. Ezek mellé kerülhet oda most talán a legszebb, de mindenképp a szívemnek legkedvesebb: a Libertine díszkiadása Antoine de Saint-Exupéry csodálatos történetének, A kis hercegnek, amely holnap reggel 9 órától érhető el a webshopon és a Libertine Könyvesboltokban!

 

Amikor megálmodtam a Libertine Könyvkiadó klasszikusokat megjelentető sorozatát, az Aranylétrás Könyveket, tudtam, hogy ez a könyv egyszer helyet kap benne. Most, a könyv Egyesült Államok-beli megjelenésének 80. évfordulóján érkezett el az ideje annak, hogy csodálatos – ezúttal is Szép-Bíró Erika grafikus és textiltervező által megalkotott – új köntösbe csomagoljuk ezt az időtlen történetet. Minthogy A kis herceg egyike a világ legismertebb (és egyben legnépszerűbb) könyveinek, immár közel 400 nyelvre és dialektusra fordították már le, 80 millió példányban kelt el – óriási büszkeség, hogy mostantól ezek között lesz a Libertine Könyvkiadó kiadványa is!

 

Éppen ezért valami igazán különlegeset szerettem volna létrehozni, olyat, ami méltó Saint-Exupéry klasszikusához. Az Aranylétrás Könyvek-sorozatban megjelent kisregény ezért egy általam írt előszót, valamint egy, a szerző életútján archív fotók segítségével végigvezető idővonalat is kapott, hogy még inkább megismerhesd Saint-Exupéry életét. Miért lett pilóta? Milyen volt a házassága, és A kis herceg mely alakjait ihlette viharos viszonya a feleségével? Vajon mi történhetett azon a végzetes napon, amelyen eltűnt, és felderítő küldetéséről sosem tért vissza?

4 999 Ft
Szerző:
Rejtő Jenő
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
358

Vesztegzár a Grand Hotelben; Tigrisvér

A sorszámozott példányok elfogytak!

Rajongótábora közel száz éve töretlen, a ponyvaregények koronázatlan királya, legendák övezte, összetéveszthetetlen humorú alak, akit olvasói után immár az irodalomtörténet is érdemei elismerésével tárgyal. És most Aranylétrás-szerző is. Ő Rejtő Jenő, akinek ezúttal a legnépszerűbb és sokak szerint legjobb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert műve, a Tigrisvér című westernsztori kapott díszkiadást a Libertine Könyvkiadó Aranylétrás Könyvek-sorozatában.

Több hetes karantén egy titokzatos betegség miatt, ipari kémkedés, halálos fenyegetések – a Vesztegzár a Grand Hotelben nem csupán szórakoztató, de rendkívül fordulatos regény is, egyike Rejtő klasszikussá vált műveinek. A Tigrisvér a westernek világában játszódik, és olyan kérdést vet fel, amely napjainkban aktuálisabb, mint valaha: min múlik az önazonosság, és vajon mennyire befolyásolja a személyiségünket mások véleménye?

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő… Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárt. Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”

 

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót... Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”

4 999 Ft
Szerző:
Virginia Woolf
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Műfaj:
Irodalom

Mrs. Dalloway

"A létezés költészetének általános érzése" - ez hatja át Virginia Woolf 1925-ben megjelent regényét, amelyet azóta szép lassan a huszadik századi világirodalom legnagyobb remekműveinek sorába emelt az idő - és persze az olvasók, akik mindig valami újat fedezhetnek fel a középkorú asszony csapongó gondolataiban, a férfiak (és a nők) iránti vonzalmainak csipkefinom leírásaiban. A varázsos tudatfolyamból azonban kikerekedik egy megejtő történet is: nemcsak Mrs. Dallowayé, hanem egy volt első vil...
4 499 Ft
Szerző:
Szerb Antal
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
255

A Pendragon-legenda díszkiadás

„A legkedvesebb és legkönnyedébb olvasmányok közül való” – írta Szerb Antal A Pendragon-legenda című regényéről a Nyugat 1935-ben. Majd 100 évvel később sem lehetne találóbban jellemezni ezt az intellektuális és fanyar humorral megírt detektívregényt, amely úgy tartja be műfajának sajátosságait, hogy közben kifigurázza azokat. 

4 499 Ft