KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Így készülnek az Aranylétrás Könyvek meseszép borítói

libertine könyvkiadó
Szűrés törlése
Papós Tamás
2022.11.04 16:43
Így készülnek az Aranylétrás Könyvek meseszép borítói

„Ez a borító is egy csoda!” – ilyen és ehhez hasonló kommentek árasztották el Instagram-oldalainkat, miután megosztottuk az Aranylétrás Könyvek-sorozat újdonságát. A Mrs. Dalloway klasszikushoz méltó köntöst kapott, Szép-Bíró Erika olyan lelkesedéssel és profizmussal dolgozott rajta, mint A Pendragon-legenda esetében. A grafikussal beszélgettünk ihletről, munkafolyamatról és szimbólumkutatásról is.

A NIOK-közösség körében és azon túl is óriási sikert aratott az Aranylétrás Könyvek-sorozat. Már az ötlet is felvillanyozó volt, hiszen belegondoltunk: ha minden évben egy magyar és egy külföldi irodalmi klasszikus kap exkluzív külsőt, milyen csodás könyvespolc alakul majd ki a Libertine Könyvesboltokban és a vásárlók nappalijában. Magunk előtt láttuk… Álom lett egy pillanat alatt, a megvalósításhoz pedig egy fantasztikus grafikusra volt szükségünk.

Több szakembert is megkerestünk, de Szép-Bíró Erika látásmódja nyűgözött le minket leginkább a Ne mozdulj! borítójának újratervezésével, ezután beszéltünk vele a lehetőségről.

„Abban a pillanatban szerelemprojekt lett, hogy röviden elmondták, miről lenne szó, majd elárulták, hogy A Pendragon-legendával indul a sorozat” – kezdte a beszélgetést Erika. „Tinédzserként ez volt a kedvenc könyvem. Ha 16 éves koromban azt mondta volna valaki, hogy borítót tervezek ennek a regénynek, akkor nem is hiszem el. Mondjuk, akkor is nehéz volt elhinni, amikor Náday-Vadász Nóra, a Libertine Könyvkiadó művészeti vezetője felkért a munkára.”

Olyan arculat alapköveit akartuk letenni, hogy az összes klasszikus esetében ránézésre tudja mindenki: ez egy aranylétrás könyv.

„A megszokottnál komplexebb munka volt, irányvonalat kellett adni egy csodás sorozatnak. Az aranyozás nem is volt az eredeti ötletben, de az első tervem alapján megtetszett a csapatnak. A nyomtatás is különleges eljárással készült, hogy fény hatására gyönyörűen csillanjanak fel az aranyszínű keret vonalai. Az új könyvhöz különösen illik, hiszen a brit art deco stílusban központi szerepet kap az arany” – jegyezte meg a grafikus.

Az őszi napfényben különösen szép csillogás mellett a szimbólumokra is érdemes figyelni. Az aranyszínű keret sarkaiban, illetve a borító többi részére sem véletlenül kerültek a jelképek, a hátoldal és az előzék többi részén is tudatos választásokról van szó.

A Pendragon-legenda történetében fontos szerepük van az alkimista elemeknek (víz, tűz, föld, levegő), a Mrs. Dalloway esetében pedig az órának. Szerb Antal klasszikusában a virágok a rózsakeresztesekre utalnak, így a központi karakterre is. Az első könyvnél a középkori, misztikus hangulat elérése volt a cél, az új regénynél pedig az art deco londoni megjelenítése. Imádok elveszni az ilyen részletekben, a diplomamunkámat is a szimbólumkutatás témájában írtam. Sokaknak Dan Brown bestsellereiből lehet ismerős ez a terület, de nem csak Robert Langdon professzorral lehet azonosítani, hiszen valódi, magyar kiválóságok is végeztek kutatásokat a témában, mint például Hankiss Elemér. Olvasóként azóta is elvarázsol a szimbólumok világa. A művészettörténet mindig érdekelt, ahogy a szintén grafikus férjemet is. Itthon együtt, amolyan manufaktúraként dolgozunk, így mindig kikérem a véleményét, az aranylétrás borítók esetében különösen.”

Erika is igazi könyvmoly, ami segíti a munkafolyamatot, lelkesen merül el egy regény világában.

„Jellegzetes hangulatelemeket keresek a korról és a helyszínről, és a Libertine-csapat véleményét is kikérem, hiszen egy húron pendülünk Ágiékkal. Elsőként összeállítok egy ún. mood boardot, ezzel átadva a hangulatot és a színvilágot. A Mrs. Dalloway borítójának előkészítése során például rengeteg forrásnál belebotlottam az elegáns londoni házak előtt megjelenő akácba. Innen ered a lila színvilág, de a nőiség megélését is jelképezi, amit az író, Virginia Woolf is képviselt.”

Ritkaság számba megy, hogy az előzékre olyan gondot fordítsanak, mint mi Erikával – ez is a koncepció része volt.

„Ebben segít, hogy textiltervező is vagyok, így a fali kárpitra hasonló előzéket állítottam össze. Természetesen mindkét könyv esetében fontos utalásokkal, mint például a sárkány és a tea. Nagyon boldog vagyok, hogy az ilyen apróságokat is kiemelik az olvasók. A NIOK-tagok ismeretlenül szoktam rám írni, hogy gratuláljanak. Ennek a közönségnek különleges érzés dolgozni, a visszajelzések sem mindennapiak. Csodás projekt részese lehetek, az ilyen munkákért érdemes grafikusnak lenni” – mondta büszkén Szép-Bíró Erika, akinek munkáját az Instagram- és Behance-oldalán tudjátok figyelemmel kísérni.

Szerző:
Virginia Woolf
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Műfaj:
Irodalom

Mrs. Dalloway

"A létezés költészetének általános érzése" - ez hatja át Virginia Woolf 1925-ben megjelent regényét, amelyet azóta szép lassan a huszadik századi világirodalom legnagyobb remekműveinek sorába emelt az idő - és persze az olvasók, akik mindig valami újat fedezhetnek fel a középkorú asszony csapongó gondolataiban, a férfiak (és a nők) iránti vonzalmainak csipkefinom leírásaiban. A varázsos tudatfolyamból azonban kikerekedik egy megejtő történet is: nemcsak Mrs. Dallowayé, hanem egy volt első vil...
4 499 Ft
Szerző:
Szerb Antal
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
255

A Pendragon-legenda díszkiadás

„A legkedvesebb és legkönnyedébb olvasmányok közül való” – írta Szerb Antal A Pendragon-legenda című regényéről a Nyugat 1935-ben. Majd 100 évvel később sem lehetne találóbban jellemezni ezt az intellektuális és fanyar humorral megírt detektívregényt, amely úgy tartja be műfajának sajátosságait, hogy közben kifigurázza azokat. 

4 499 Ft