KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Így készülnek az Aranylétrás Könyvek meseszép borítói

libertine könyvkiadó
Szűrés törlése
Papós Tamás
2022.11.04 16:43
Így készülnek az Aranylétrás Könyvek meseszép borítói

„Ez a borító is egy csoda!” – ilyen és ehhez hasonló kommentek árasztották el Instagram-oldalainkat, miután megosztottuk az Aranylétrás Könyvek-sorozat újdonságát. A Mrs. Dalloway klasszikushoz méltó köntöst kapott, Szép-Bíró Erika olyan lelkesedéssel és profizmussal dolgozott rajta, mint A Pendragon-legenda esetében. A grafikussal beszélgettünk ihletről, munkafolyamatról és szimbólumkutatásról is.

A NIOK-közösség körében és azon túl is óriási sikert aratott az Aranylétrás Könyvek-sorozat. Már az ötlet is felvillanyozó volt, hiszen belegondoltunk: ha minden évben egy magyar és egy külföldi irodalmi klasszikus kap exkluzív külsőt, milyen csodás könyvespolc alakul majd ki a Libertine Könyvesboltokban és a vásárlók nappalijában. Magunk előtt láttuk… Álom lett egy pillanat alatt, a megvalósításhoz pedig egy fantasztikus grafikusra volt szükségünk.

Több szakembert is megkerestünk, de Szép-Bíró Erika látásmódja nyűgözött le minket leginkább a Ne mozdulj! borítójának újratervezésével, ezután beszéltünk vele a lehetőségről.

„Abban a pillanatban szerelemprojekt lett, hogy röviden elmondták, miről lenne szó, majd elárulták, hogy A Pendragon-legendával indul a sorozat” – kezdte a beszélgetést Erika. „Tinédzserként ez volt a kedvenc könyvem. Ha 16 éves koromban azt mondta volna valaki, hogy borítót tervezek ennek a regénynek, akkor nem is hiszem el. Mondjuk, akkor is nehéz volt elhinni, amikor Náday-Vadász Nóra, a Libertine Könyvkiadó művészeti vezetője felkért a munkára.”

Olyan arculat alapköveit akartuk letenni, hogy az összes klasszikus esetében ránézésre tudja mindenki: ez egy aranylétrás könyv.

„A megszokottnál komplexebb munka volt, irányvonalat kellett adni egy csodás sorozatnak. Az aranyozás nem is volt az eredeti ötletben, de az első tervem alapján megtetszett a csapatnak. A nyomtatás is különleges eljárással készült, hogy fény hatására gyönyörűen csillanjanak fel az aranyszínű keret vonalai. Az új könyvhöz különösen illik, hiszen a brit art deco stílusban központi szerepet kap az arany” – jegyezte meg a grafikus.

Az őszi napfényben különösen szép csillogás mellett a szimbólumokra is érdemes figyelni. Az aranyszínű keret sarkaiban, illetve a borító többi részére sem véletlenül kerültek a jelképek, a hátoldal és az előzék többi részén is tudatos választásokról van szó.

A Pendragon-legenda történetében fontos szerepük van az alkimista elemeknek (víz, tűz, föld, levegő), a Mrs. Dalloway esetében pedig az órának. Szerb Antal klasszikusában a virágok a rózsakeresztesekre utalnak, így a központi karakterre is. Az első könyvnél a középkori, misztikus hangulat elérése volt a cél, az új regénynél pedig az art deco londoni megjelenítése. Imádok elveszni az ilyen részletekben, a diplomamunkámat is a szimbólumkutatás témájában írtam. Sokaknak Dan Brown bestsellereiből lehet ismerős ez a terület, de nem csak Robert Langdon professzorral lehet azonosítani, hiszen valódi, magyar kiválóságok is végeztek kutatásokat a témában, mint például Hankiss Elemér. Olvasóként azóta is elvarázsol a szimbólumok világa. A művészettörténet mindig érdekelt, ahogy a szintén grafikus férjemet is. Itthon együtt, amolyan manufaktúraként dolgozunk, így mindig kikérem a véleményét, az aranylétrás borítók esetében különösen.”

Erika is igazi könyvmoly, ami segíti a munkafolyamatot, lelkesen merül el egy regény világában.

„Jellegzetes hangulatelemeket keresek a korról és a helyszínről, és a Libertine-csapat véleményét is kikérem, hiszen egy húron pendülünk Ágiékkal. Elsőként összeállítok egy ún. mood boardot, ezzel átadva a hangulatot és a színvilágot. A Mrs. Dalloway borítójának előkészítése során például rengeteg forrásnál belebotlottam az elegáns londoni házak előtt megjelenő akácba. Innen ered a lila színvilág, de a nőiség megélését is jelképezi, amit az író, Virginia Woolf is képviselt.”

Ritkaság számba megy, hogy az előzékre olyan gondot fordítsanak, mint mi Erikával – ez is a koncepció része volt.

„Ebben segít, hogy textiltervező is vagyok, így a fali kárpitra hasonló előzéket állítottam össze. Természetesen mindkét könyv esetében fontos utalásokkal, mint például a sárkány és a tea. Nagyon boldog vagyok, hogy az ilyen apróságokat is kiemelik az olvasók. A NIOK-tagok ismeretlenül szoktam rám írni, hogy gratuláljanak. Ennek a közönségnek különleges érzés dolgozni, a visszajelzések sem mindennapiak. Csodás projekt részese lehetek, az ilyen munkákért érdemes grafikusnak lenni” – mondta büszkén Szép-Bíró Erika, akinek munkáját az Instagram- és Behance-oldalán tudjátok figyelemmel kísérni.

Szerző:
Kaffka Margit
Kiadó:
Libertine Könyvesbolt
Borító:
keménytábla

Színek és évek

Sokszor írtam és beszéltem már arról, miért jó és fontos klasszikusokat olvasni – többek között ezért is álmodtam meg az Aranylétrás Könyvek-sorozatunkat, amelyben a magyar és a világirodalom fontos alkotásai kapnak helyet az őket megillető köntösben. Kaffka Margit regénye az újraolvasás hasznosságát is megmutatja – hiszen lehet, hogy sokan ismerik, vagy ismerni vélik ezt a szöveget, mégis azt mondom, elemi erejű lesz a rácsodálkozás, milyen friss szemléletű ez a regény, és mennyi problémát vet fel a női sorsról, amelyek ma is időszerűek.

 

Pórtelky Magda a kertjében üldögélve idézi fel az elmúlt ötven éve történéseit, amelyek között jócskán akadt tragikus pillanat. Elmélázik azon, mit tehetett volna másként, hol döntött rosszul, mi miért történhetett – ismerős gondolatfolyam ez mindannyiunk számára. Bizonyos eseményeken hosszan elidőzik, másokat inkább elhessegetne – emlékezik. Emlékezik és számot vet: vajon sodródott csak az eseményekkel, vagy maga alakította a sorsát? 

5 499 Ft
Szerző:
Antoine de Saint-Exupéry
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
150

A kis herceg - díszkiadás

A sorszámozott példányok elfogytak!

Az Aranylétrás Könyvek legújabb, immáron negyedik darabjának megjelenését talán ahhoz a pillanathoz tudnám hasonlítani, amikor az első kötet, Szerb Antal A Pendragon-legenda című regénye napvilágot látott. A NIOK és a Libertine ismerői ugyanis tudják, milyen fontos nekem a szerző munkássága. Van még néhány fontos könyv az életemben, ám ezek közül is kétségtelenül kiemelkedik egy, amely gyűjtővé is tett: évek óta igyekszem beszerezni a különféle nyelven megjelent példányait, immár több, mint 60 sorakozik belőlük a polcomon. Ezek mellé kerülhet oda most talán a legszebb, de mindenképp a szívemnek legkedvesebb: a Libertine díszkiadása Antoine de Saint-Exupéry csodálatos történetének, A kis hercegnek, amely holnap reggel 9 órától érhető el a webshopon és a Libertine Könyvesboltokban!

 

Amikor megálmodtam a Libertine Könyvkiadó klasszikusokat megjelentető sorozatát, az Aranylétrás Könyveket, tudtam, hogy ez a könyv egyszer helyet kap benne. Most, a könyv Egyesült Államok-beli megjelenésének 80. évfordulóján érkezett el az ideje annak, hogy csodálatos – ezúttal is Szép-Bíró Erika grafikus és textiltervező által megalkotott – új köntösbe csomagoljuk ezt az időtlen történetet. Minthogy A kis herceg egyike a világ legismertebb (és egyben legnépszerűbb) könyveinek, immár közel 400 nyelvre és dialektusra fordították már le, 80 millió példányban kelt el – óriási büszkeség, hogy mostantól ezek között lesz a Libertine Könyvkiadó kiadványa is!

 

Éppen ezért valami igazán különlegeset szerettem volna létrehozni, olyat, ami méltó Saint-Exupéry klasszikusához. Az Aranylétrás Könyvek-sorozatban megjelent kisregény ezért egy általam írt előszót, valamint egy, a szerző életútján archív fotók segítségével végigvezető idővonalat is kapott, hogy még inkább megismerhesd Saint-Exupéry életét. Miért lett pilóta? Milyen volt a házassága, és A kis herceg mely alakjait ihlette viharos viszonya a feleségével? Vajon mi történhetett azon a végzetes napon, amelyen eltűnt, és felderítő küldetéséről sosem tért vissza?

4 999 Ft
Szerző:
Rejtő Jenő
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
358

Vesztegzár a Grand Hotelben; Tigrisvér

A sorszámozott példányok elfogytak!

Rajongótábora közel száz éve töretlen, a ponyvaregények koronázatlan királya, legendák övezte, összetéveszthetetlen humorú alak, akit olvasói után immár az irodalomtörténet is érdemei elismerésével tárgyal. És most Aranylétrás-szerző is. Ő Rejtő Jenő, akinek ezúttal a legnépszerűbb és sokak szerint legjobb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert műve, a Tigrisvér című westernsztori kapott díszkiadást a Libertine Könyvkiadó Aranylétrás Könyvek-sorozatában.

Több hetes karantén egy titokzatos betegség miatt, ipari kémkedés, halálos fenyegetések – a Vesztegzár a Grand Hotelben nem csupán szórakoztató, de rendkívül fordulatos regény is, egyike Rejtő klasszikussá vált műveinek. A Tigrisvér a westernek világában játszódik, és olyan kérdést vet fel, amely napjainkban aktuálisabb, mint valaha: min múlik az önazonosság, és vajon mennyire befolyásolja a személyiségünket mások véleménye?

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő… Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárt. Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”

 

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót... Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”

4 999 Ft
Szerző:
Virginia Woolf
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Műfaj:
Irodalom

Mrs. Dalloway

"A létezés költészetének általános érzése" - ez hatja át Virginia Woolf 1925-ben megjelent regényét, amelyet azóta szép lassan a huszadik századi világirodalom legnagyobb remekműveinek sorába emelt az idő - és persze az olvasók, akik mindig valami újat fedezhetnek fel a középkorú asszony csapongó gondolataiban, a férfiak (és a nők) iránti vonzalmainak csipkefinom leírásaiban. A varázsos tudatfolyamból azonban kikerekedik egy megejtő történet is: nemcsak Mrs. Dallowayé, hanem egy volt első vil...
4 499 Ft
Szerző:
Szerb Antal
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
255

A Pendragon-legenda díszkiadás

„A legkedvesebb és legkönnyedébb olvasmányok közül való” – írta Szerb Antal A Pendragon-legenda című regényéről a Nyugat 1935-ben. Majd 100 évvel később sem lehetne találóbban jellemezni ezt az intellektuális és fanyar humorral megírt detektívregényt, amely úgy tartja be műfajának sajátosságait, hogy közben kifigurázza azokat. 

4 499 Ft