KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Mitológiai gyorstalpaló Babizky Tiborral a Mutasd a könyvespolcod! új részében

Szabados Ágnes
2023.06.04 11:21
Mitológiai gyorstalpaló Babizky Tiborral a Mutasd a könyvespolcod! új részében

Azzal kellene kezdenem, hogy a Mutasd a könyvespolcod! legújabb epizódjában Babiczky Tibor költő, szerkesztő, újságírónál jártam – ami igaz is, persze –, ám mégis úgy érzem, találóbb, ha azt mondom, egy fantasztikus idegenvezetésen vettem részt (leginkább) a görög mitológiában, de voltaképpen a különböző teremtésmítoszok és ókori történetek világában.

Babiczky Tibor a kortárs magyar irodalmi élet tevékeny részese, még úgy is, hogy jó ideje nincs jelen aktívan a közösségi médiában, sőt, az okostelefonjától is megszabadult. Ahogy mondja, ez tette igazán szabaddá. Talán ez, a modern kor vívmányaitól való távolságtartás összefügg azzal a lenyűgöző jártassággal is, amellyel Tibor a görög mitológiában mozog. Igaz ez a közelmúltban megjelent versesköteteire, amelyekben Szapphó-töredékeket tett teljessé, és igaz élete meghatározó olvasmányaira is, amelyek között ott van az Íliász és Platón Phaidónja is.

„Ez a világirodalom legfontosabb műve.” „Az egész emberiség alapműve.” – ilyen mondatok hangzanak el a beszélgetésünk során, nem túlzás tehát, hogy fundamentális olvasmányajánlásokat tartogat mindenki számára ez a videó. És valóban mindenki számára, hiszen Tibor, gyakorló édesapaként olyan műveket is kiemel, amelyeknek köszönhetően a gyerekek is közelebb kerülhetnek a mítoszokhoz.

Akit a kortárs magyar és világirodalom jobban érdekel, annak is érdemes meghallgatnia a beszélgetést, hiszen Rachel Cusk regényei mellett szóba kerül Karl Ove Knausgård is, valamint Márai Sándorról is beszélgetünk, akiről kiderül, melyik regényét nem érezte utólag már a magáénak.

Babiczky Tibor személyében egy igazán elmélyülten gondolkodó embert, vérbeli filológust ismerhettem meg, aki olyan köteteket mutatott nekem, amelyek által valóban egy másik világba léphetek majd be. Elég, ha annyit mondok, komolyan tervbe vettem, hogy elolvasom az Íliászt!

A videó már megtekinthető a YouTube-csatornámon. Ha nem akarsz lemaradni a sorozat további részeiről, iratkozz fel!

Szerző:
Karl Ove Knausgard
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
701

Hajnalcsillag

Karl Ove Knausgard először jelentkezik fikcióval a nagysikerű Harcom sorozat óta. Egy hatalmas, ragyogó csillag tűnik fel az égen, és senki nem tudja, miért van ott. A Hajnalcsillagban kilenc szereplő mesél a saját életéről, és azokról a furcsaságokról, amelyeket az égitest megjelenése óta tapasztalt. Akad közöttük egyetemi oktató bipoláris feleséggel, megkeseredett kulturális újságíró, aki egy rituálisan meggyilkolt death metal együttes után nyomoz, lelkésznő, aki nem biztos a házasságában, és egy ápolónő is, aki szemtanúja lesz, hogy egy halott politikus életre kel a műtőasztalon, amint a transzplantációs sebész elkezdi felnyitni a férfi testét. Knausgard regénye a bennünk és a világban lakozó sötétség könyve, amelyben összeütközik az élők és a holtak világa, és azonnal más fénytörésbe kerül a hétköznapi élet.

6 999 Ft
Szerző:
Márai Sándor
Kiadó:
Helikon Kiadó
Oldalak száma:
289

Az igazi

"Vagy visszajön hozzám ez az ember, belülről és egészen, tartózkodás és szégyenérzet nélkül, vagy én megyek el tőle. Vagy van valamilyen titka, melyet én nem ismerek, s akkor kiásom ezt a titkot, ha kell, kikaparom tíz körmömmel, a föld alól is, mint a kutyák az elásott csontot, mint az őrült szerelmesek elhalt kedvesük tetemét, vagy megbuktam, és félre kell állnom. Ezt így nem csinálom tovább. Mondom, elhatároztam, hogy meghódítom a férjem."

"Az olvasó az...
3 499 Ft
50
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
100
Borító:
ragasztókötött, puhatáblás

NIOK Magazin – 3. szám

Az újabb biztos pont a NIOK-közösség életében a félévente megjelenő NIOK Magazin. Meg is érkezett a legfrissebb, 2023. tavaszi szám, amely ismét vagány borítót és sokszínű tartalmat tud magáénak.

A magazin egyedi borítóját készítő Szinvai Dánielt a The New York Times inspirálta, amikor rajzba foglalta az olvasó ember életérzését. Fellapozva a magazint pedig szavakba öntve találod mindazt, ami olvasóként, könyvszeretőként, NIOK-tagként érdekelhet. Nem maradtak el a NIOK-tagok és a Libertine Könyvesboltokban dolgozók könyvajánlói, de jobban megismerheted az Aranylétrás Könyvek legújabb darabját, a Rejtő-kötetet, a világ legérdekesebb könyvesboltjait, könyvesboltos filmek és hollywoodi könyvajánlók is várnak, és Európát is bebarangoljuk könyves szemmel. Lerántjuk a leplet az egyik készülő, fontos kiadványunkról, elmerülünk a versek és az irodalmi évfordulók világában, a magazin végén pedig egy irodalmi keresztrejtvényt is kitölthetsz, amellyel értékes ajándékok nyerhetők.

Szerezd be a legfrissebb NIOK Magazint – és vegyél részt a hozzá kapcsolódó #konyvvelutazom kampányban, amelyről minden infót megtalálsz a Libertine blogján!

1 999 Ft
999 Ft

A Libertine Könyvesbolt környezetbarát, nagy teherbírású vászontáskája. Használd hétköznapi viseletként, bevásárláshoz, strandra vagy gyere el a Libertine Könyvesboltba és vidd haza ebben a kiválasztott kincseket!

2 999 Ft

A Libertine Könyvesbolt környezetbarát, nagy teherbírású vászontáskája. Használd hétköznapi viseletként, bevásárláshoz, strandra vagy gyere el a Libertine Könyvesboltba és vidd haza ebben a kiválasztott kincseket!

2 999 Ft