KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Gyerekkori naplói nyújtottak számára menedéket: így került Carley Fortune a bestsellerlisták élére

niok
Szűrés törlése
Papós Tamás
2023.07.01 00:01
Gyerekkori naplói nyújtottak számára menedéket: így került Carley Fortune a bestsellerlisták élére

Nem is lehetett kérdés, hogy júliusban egy könnyed nyári olvasmány lesz a NIOK közös könyve. Ebben a kategóriában rengeteg nagyszerű jelöltet találni, de Carley Fortune első regénye olyan elsöprő nemzetközi sikert aratott, hogy kihagyhatatlannak éreztük. A BuzzFeed lelkes ajánlóját továbbgondolva azt mondjuk: két koktél között egy kortyra akarjátok majd minden oldalát! Nézzük, miért is vagyunk ilyen lelkesek a kanadai író debütálásától, amely a New York Times bestsellerlista élmezőnyébe repítette!

Megtaláltuk nektek a tökéletes nyári közös könyvet! Júliusban irány a strand, csak be kell pakolni egy vászontáskába a törölközőt, a naptejet, pár Libertine- és NIOK-kiegészítőt, illetve Carley Fortune első regényét, a Minden elmúlt nyár címűt a hozzá ajándékba járó legyezővel!

Ahogy sok könyvet mostanság, így ezt a romantikus történetet is a TikTok emelte fel, a #BookTok hashtagnek rengeteg tehetséges író felfedezését köszönhetjük – Colleen Hoover kapcsán már írtunk is erről az érdekes jelenségről

A szerző, a 39 éves Carley Fortune Torontóban született, férjével és két fiával most is hazája legnagyobb városában él, de gyerekkorának egy részét Sydney külvárosában és egy kis kanadai településen, Barry's Bayben töltötte – utóbbi hangulata köszön vissza a Minden elmúlt nyár sztorijában. A The New York Times bestsellerlistájának élbolyában hónapokig tanyázó, debütáló könyvét egy szerelmes levélként aposztrofálta, amely ennek az idilli időszaknak és hangulatnak állít emléket.

És micsoda emléket! Pedig nem volt törvényszerű a történet megírása, ugyanis Carley Fortune Kanada vezető lapjainál dolgozott újságíróként és szerkesztőként, mivel szülei inkább ebbe az irányba terelték a bizonytalan írói karrier helyett. Csakhogy 2020 nyarán – ahogy sokan mások – ő is menekülni akart a járvány által felforgatott élet elől. Egy frusztráló telefonhívás után pedig azt mondta magának: csak azért is ír egy könyvet!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Carley Fortune (@carleyfortune) által megosztott bejegyzés

Nem tudta, miről fog szólni, mindössze két dologban volt biztos: a történet végében – amelyről nem spoilerezünk –, illetve abban, hogy gyerekkora naplói adják majd az inspirációt. A pandémia bezártságában ugyanis elővette és átolvasta iskolás emlékeit. Megtalálta a hatoldalas levelet, amellyel a legjobb barátja megszakította vele a kapcsolatot, és elmondása szerint a lapokon visszaköszönt a kellemetlen érzés, hogy nem találja magát csinosnak, miközben kapcsolatot szeretett volna. Ilyen érzelmek adtak motivációt egy lélekemelő történethez.

Ihletszerzés gyanánt végiglapozta minden ifjúkori naplóját, majd írni kezdett. Tanulmányai segítették, egy interjúban ugyanis elmesélte, hogy a számára teljesen új munkafolyamatban kedvenc újságírói órái nyújtottak támaszt, amikor megjelent cikkekből törtölték az összes felesleges szót. Ekkor érezte át igazán, mennyire fontos a megfelelő szavak kiválasztása, illetve a szöveg tömörsége és érthetősége.

Az olvasási élmény tehát intenzív, de miről is szól a Minden elmúlt nyár?

„Hat nyár, hogy egymásba szeressenek. Egy pillanat, ami mindent elronthat. Egyetlen hétvége, hogy helyrehozzák a dolgokat”

– szól a regény rövid ajánlója. Sokan átérezhetjük, milyen óriási esély megragadásáról szól, hiszen beteljesületlen szerelemről és elbaltázott lehetőségekről szinte mindannyiunknak vannak történetei, de keveseknek adatik meg a hiba javítása. A Minden elmúlt nyár tehát a második esély könyve, olyan fiatalokkal a főszerepben, akik magányra ítélték saját magukat, mert túlságosan önfejűek vagy épp bátortalanok voltak, és az élet most egy tragikus esemény keretében dob nekik mentőövet. Carley Fortune regénye arról szól, hogyan ragadjuk meg ezt.

„“A Minden elmúlt nyár egy ízig-vérig nyári regény, tele vágyakozással és elveszett szerelemmel. Legszívesebben felfalná az ember, egyetlen ízletes, ellenállhatatlan falatban”  

– írta róla a BuzzFeed, így már a kedvcsináló felvezetésünk is érthető. Bízunk benne, hogy nektek is ennyire tetszik, de a júliusi témához más könyvekkel is tudtok csatlakozni!

Szerző:
Gerald Durrell
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
374

Családom és egyéb állatfajták

- Már megint ez a nyavalyás kölyök! - üvöltött Larry.
- Vigyázz! Vigyázz! Jönnek! - visított Margo.
- Egy könyvet adjatok! - bömbölte Leslie. - Nem kell begyulladni, üssétek le egy könyvvel!
- Mi van veletek, az istenért? - könyörgött mama, szemüvegét törölgetve.
- Ez a nyavalyás kölyök... még elpusztít mindnyájunkat... nézz az asztalra... térdig járunk skorpióban...

A nem is kissé excentrikus Durrell család - a pattanások sújtotta, csélcsap Margo, a fegyvermániá...
4 599 Ft
Szerző:
Marie Aubert
Kiadó:
Scolar Kiadó
Oldalak száma:
144

Felnőtt emberek

Ida sikeres építész, egyedül él, és rendszerint nős férfiakkal keveredik inkább rövidebb mint hosszabb kalandokba. Egyre jobban aggasztja, hogy szingli, és hogy elszalasztja az anyává válás lehetőségét. Amikor betölti a negyvenet, úgy dönt, lefagyasztatja a petesejtjeit arra az esetre, ha találkozik majd a megfelelő társsal. A nagy elhatározást a tengerparti nyaralóban akarja bejelenteni a családtagjainak, ahol összegyűlnek, hogy megünnepeljék az anyja hatvanötödik születésnapját. Azonban Mar...
3 999 Ft
Szerző:
Delia Owens
Kiadó:
Libri Könyvkiadó
Oldalak száma:
432

Ahol a folyami rákok énekelnek

,,Titkot legjobban a kagylóhéjak tudnak tartani."
Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és '60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.
Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a...
5 999 Ft
Szerző:
Madeline Miller
Kiadó:
General Press Kiadó
Oldalak száma:
424

Kirké

Az Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét. A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek - nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet. Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is. Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között. Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.

4 990 Ft
Szerző:
Carlos Ruiz Zafón
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
223

A Köd Hercege

1943, Spanyolország. A Carver család a háború elől a városból az Atlanti-óceán partjára menekül. Apa, anya, kislány, nagylány és kamasz fiú. Mindenki fél a változástól. Leghamarabb a kislány barátkozik meg a helyzettel, mert érkezéskor már a pályaudvaron a bokájához dörgölőzik egy varázslatos cica.
Ez a macska nem issza a tejet. Hízelegni, dorombolni nagyon tud, de a tejre rá se néz. A pókot viszont levadássza!
Az új házban rejtélyes dolgok történnek. Szinte ...
3 999 Ft
Szerző:
Emily Henry
Kiadó:
Centrál Könyvek
Oldalak száma:
424

Strandkönyv

January reménytelenül romantikus lélek, aki úgy beszéli el a saját életét, mintha egy sikerfilm hősnője lenne. Gus komoly íróember, aki szerint a szerelem csak mese.
January történeteiben mindenki boldogan él, míg meg nem hal. Gus kinyírja az egész szereplőgárdát.
Egymás szöges ellentétei tehát.
Mégis, több a közös vonásuk, mint gondolnánk:
Két szomszédos tóparti víkendházban töltik a nyarat.
Bénító alkotói válsággal küzdenek.
Le vannak égve.
És három hón...
4 490 Ft
Szerző:
Susanne Clarke
Kiadó:
Agave Könyvek
Oldalak száma:
223

Piranesi

A Hollókirály szerzőjének mámorító, hipnotikus új regénye, mely egy álomszerű, alternatív valóságban játszódik.

Piranesi háza nem hétköznapi épület. Termei végtelenek, folyosói végeláthatatlanok, falait pedig sok ezer különféle szobor borítja. A labirintusszerű csarnokok közt egy bebörtönzött óceán terül el, hullámok emelkednek mennydörögve a lépcsőházakban, pillanatok alatt árasztva el a termeket. De Piranesi nem fél; ismeri a dagályokat, ahogyan a labirintusban is eligazodik....
3 680 Ft
Szerző:
Emily Henry
Kiadó:
Centrál Könyvek
Oldalak száma:
456

A könyvek szerelmesei

A romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője harmadik regényében könyvrajongókról írt - könyvrajongóknak!

Egy nyár, két ellenlábas és egy cselekményfordulat, amit egyikük sem látott előre.

Nora Stephens élete a könyvek körül forog. Elolvasott mindent, ami elolvasható, ő maga viszont egyáltalán nem egy tipikus regényhős. Azaz nem hetyke, pimasz, merész csaj, nem laza, nyugis álomnő, és a legkevésbé sem cukorfalat. Hanem kőkemény irodalmi ügynök, aki legfeljebb az ügyfelei szemében hősnő.
És akinek a vadvirágos réten piknikezés, a jóképű vidéki doki, a deltás pultos vagy más hasonló figurák helyett Charlie Lastrát, a mogorva New York-i könyvszerkesztőt dobta a gép. Igazi cuki találkozás lehetne ez hős és hősnő között, ha nem futottak volna már össze többször New Yorkban, és a megismerkedésük nem lett volna híján mindennemű cukiságnak.
Nora jól tudja, hogy korántsem ideális regényhősnő, és Charlie is tisztában van vele, hogy nem ő a nagybetűs álomférfi. De miután újra és újra egymásba botlanak - a véletlenek olyan összjátéka folytán, amely cselekményszálat minden valamirevaló szerkesztő kukázna -, felfedeznek valamit, ami alapjaiban rengeti meg az önmagukról írt, gondosan megkomponált sztorijukat.

"A tökéletes nyári romkom." - Parade

"Az egyik kedvenc szerzőm." - Colleen Hoover, New York Times-bestsellerszerző

"Emily Henry könyvei igazi ajándékok az olvasóknak: tökéletes bennük a szenvedély és a kedves évődés aránya. A szövegük könnyed, a karaktereik bűbájosak. Az egyetlen rossz bennük, hogy véget érnek." - V.E. Schwab, az Addie LaRue láthatatlan élete New York Times-bestseller szerzője

4 790 Ft
Szerző:
Angeline Boulley
Kiadó:
Cartaphilus Kiadó
Oldalak száma:
510

A ​Tűzőrző lánya

Faji előítéletek, egy sokkoló gyilkosság utáni nyomozás és lenyűgöző betekintés az amerikai őslakosok kultúrájába - A Tűzőrző lánya 2021 legnagyobb young adult sikere az Egyesült Államokban, amelyből Barack Obama és Michelle Obama készít sorozatadaptációt a Netflix számára.

5 599 Ft