KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Gyerekkori naplói nyújtottak számára menedéket: így került Carley Fortune a bestsellerlisták élére

niok
Szűrés törlése
Papós Tamás
2023.07.01 00:01
Gyerekkori naplói nyújtottak számára menedéket: így került Carley Fortune a bestsellerlisták élére

Nem is lehetett kérdés, hogy júliusban egy könnyed nyári olvasmány lesz a NIOK közös könyve. Ebben a kategóriában rengeteg nagyszerű jelöltet találni, de Carley Fortune első regénye olyan elsöprő nemzetközi sikert aratott, hogy kihagyhatatlannak éreztük. A BuzzFeed lelkes ajánlóját továbbgondolva azt mondjuk: két koktél között egy kortyra akarjátok majd minden oldalát! Nézzük, miért is vagyunk ilyen lelkesek a kanadai író debütálásától, amely a New York Times bestsellerlista élmezőnyébe repítette!

Megtaláltuk nektek a tökéletes nyári közös könyvet! Júliusban irány a strand, csak be kell pakolni egy vászontáskába a törölközőt, a naptejet, pár Libertine- és NIOK-kiegészítőt, illetve Carley Fortune első regényét, a Minden elmúlt nyár címűt a hozzá ajándékba járó legyezővel!

Ahogy sok könyvet mostanság, így ezt a romantikus történetet is a TikTok emelte fel, a #BookTok hashtagnek rengeteg tehetséges író felfedezését köszönhetjük – Colleen Hoover kapcsán már írtunk is erről az érdekes jelenségről

A szerző, a 39 éves Carley Fortune Torontóban született, férjével és két fiával most is hazája legnagyobb városában él, de gyerekkorának egy részét Sydney külvárosában és egy kis kanadai településen, Barry's Bayben töltötte – utóbbi hangulata köszön vissza a Minden elmúlt nyár sztorijában. A The New York Times bestsellerlistájának élbolyában hónapokig tanyázó, debütáló könyvét egy szerelmes levélként aposztrofálta, amely ennek az idilli időszaknak és hangulatnak állít emléket.

És micsoda emléket! Pedig nem volt törvényszerű a történet megírása, ugyanis Carley Fortune Kanada vezető lapjainál dolgozott újságíróként és szerkesztőként, mivel szülei inkább ebbe az irányba terelték a bizonytalan írói karrier helyett. Csakhogy 2020 nyarán – ahogy sokan mások – ő is menekülni akart a járvány által felforgatott élet elől. Egy frusztráló telefonhívás után pedig azt mondta magának: csak azért is ír egy könyvet!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Carley Fortune (@carleyfortune) által megosztott bejegyzés

Nem tudta, miről fog szólni, mindössze két dologban volt biztos: a történet végében – amelyről nem spoilerezünk –, illetve abban, hogy gyerekkora naplói adják majd az inspirációt. A pandémia bezártságában ugyanis elővette és átolvasta iskolás emlékeit. Megtalálta a hatoldalas levelet, amellyel a legjobb barátja megszakította vele a kapcsolatot, és elmondása szerint a lapokon visszaköszönt a kellemetlen érzés, hogy nem találja magát csinosnak, miközben kapcsolatot szeretett volna. Ilyen érzelmek adtak motivációt egy lélekemelő történethez.

Ihletszerzés gyanánt végiglapozta minden ifjúkori naplóját, majd írni kezdett. Tanulmányai segítették, egy interjúban ugyanis elmesélte, hogy a számára teljesen új munkafolyamatban kedvenc újságírói órái nyújtottak támaszt, amikor megjelent cikkekből törtölték az összes felesleges szót. Ekkor érezte át igazán, mennyire fontos a megfelelő szavak kiválasztása, illetve a szöveg tömörsége és érthetősége.

Az olvasási élmény tehát intenzív, de miről is szól a Minden elmúlt nyár?

„Hat nyár, hogy egymásba szeressenek. Egy pillanat, ami mindent elronthat. Egyetlen hétvége, hogy helyrehozzák a dolgokat”

– szól a regény rövid ajánlója. Sokan átérezhetjük, milyen óriási esély megragadásáról szól, hiszen beteljesületlen szerelemről és elbaltázott lehetőségekről szinte mindannyiunknak vannak történetei, de keveseknek adatik meg a hiba javítása. A Minden elmúlt nyár tehát a második esély könyve, olyan fiatalokkal a főszerepben, akik magányra ítélték saját magukat, mert túlságosan önfejűek vagy épp bátortalanok voltak, és az élet most egy tragikus esemény keretében dob nekik mentőövet. Carley Fortune regénye arról szól, hogyan ragadjuk meg ezt.

„“A Minden elmúlt nyár egy ízig-vérig nyári regény, tele vágyakozással és elveszett szerelemmel. Legszívesebben felfalná az ember, egyetlen ízletes, ellenállhatatlan falatban”  

– írta róla a BuzzFeed, így már a kedvcsináló felvezetésünk is érthető. Bízunk benne, hogy nektek is ennyire tetszik, de a júliusi témához más könyvekkel is tudtok csatlakozni!

Szerző:
Carley Fortune
Kiadó:
Magnólia Kiadó
Oldalak száma:
320

Minden elmúlt nyár

Hat ​nyár, hogy egymásba szeressenek. Egy pillanat, ami mindent elronthat. Egyetlen hétvége, hogy helyrehozzák a dolgokat.

Azt mondják, ha egyszer felnősz, sosem mehetsz igazán haza többé. Persephone Fraser számára ez túlságosan is igaznak bizonyul, mivel egy évtizeddel ezelőtt elkövette élete legnagyobb hibáját. Gyermekkora ragyogó tóparti nyarait egy stílusos lakásra cserélte a nagyvárosban, ahol bár társasági életet él, és rendszeresen találkozgat az új barátaival, mégis mindenkit biztos távolságban tart a szívétől.

Egészen addig a telefonhívásig, ami hirtelen visszarepíti őt Barry’s Bay-be és Sam Florek bűvkörébe. Ő az a férfi, akiről gyerekként sosem gondolta volna, hogy nélküle kell leélnie az életét.

Hat nyáron át, a vízparton töltött lusta délutánokon, a forró nyári éjszakákon, amikor a fiú családjának éttermében güriztek, és a közös olvasgatások alkalmával – a fiú kezében orvosi tankönyvekkel, a lányéban pedig félkész horror novellákkal – Percy és Sam elválaszthatatlanok voltak egymástól. Barátságukból pedig valami csodálatos született, mielőtt az egész látványosan a darabjaira hullott volna.

Amikor Percy visszatér a tóhoz Sam édesanyjának temetésére, a vonzalmuk épp olyan tagadhatatlan, mint egykor volt. Ám amíg Percy nem képes szembenézni a döntéseivel és a hosszú évekkel, amiket azzal töltött, hogy önmagát büntette értük, addig sosem tudhatják meg, hogy a szerelmük talán a múltban elkövetett hibáiknál is nagyobb.

A hat évet és egy hétvégét felölelő Minden elmúlt nyár elsöprő erejű történet a szerelemről, valamint az emberekről és döntésekről, amik örökre megváltoztatják az életünket.

4 480 Ft
Szerző:
Gerald Durrell
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
374

Családom és egyéb állatfajták

- Már megint ez a nyavalyás kölyök! - üvöltött Larry.
- Vigyázz! Vigyázz! Jönnek! - visított Margo.
- Egy könyvet adjatok! - bömbölte Leslie. - Nem kell begyulladni, üssétek le egy könyvvel!
- Mi van veletek, az istenért? - könyörgött mama, szemüvegét törölgetve.
- Ez a nyavalyás kölyök... még elpusztít mindnyájunkat... nézz az asztalra... térdig járunk skorpióban...

A nem is kissé excentrikus Durrell család - a pattanások sújtotta, csélcsap Margo, a fegyvermániá...
3 999 Ft
Szerző:
Ernest Hemingway
Kiadó:
21. Század Kiadó
Oldalak száma:
109

Az öreg halász és a tenger

A kubai halász már jó ideje nem járt szerencsével, amikor találkozik egy óriási marlinnal. Hosszú és szenvedéssel teli csatát vívnak, messze kisodródva az öböl vízére.
3 890 Ft
Szerző:
Agatha Christie
Kiadó:
Helikon Kiadó
Oldalak száma:
256

Rejtély az Antillákon

A Karib-tenger partján fekvő Arany Pálma Szálló vendégei kellemes napokat töltenek az idilli környezetben. Kényelmükről a szálloda új tulajdonosa, egy fiatal házaspár, Molly és Tim Kendal gondoskodik. Egy nap az idős Palgrave őrnagy, szokásához híven, számtalan kalandjai egyikével traktálja kissé unott hallgatóságát. Váratlanul egy gyilkos fényképét húzza elő a tárcájából, hogy megmutassa az elképedt Miss Marple-nak, ám valami megzavarja...
Másnap a gondterhelt Molly Palgrave halálhírét hozza: az őrnagy magas vérnyomásának áldozata lett. Miss Marple-nek azonban valami nagyon nem tetszik. Vajon összefügg a rejtélyes fénykép említése Palgrave hirtelen halálával? Lehet, hogy egy gyilkos ólálkodik a szálló vendégei között? Miss Marple maga veszi kezébe a dolgokat...

2 999 Ft
Szerző:
Marie Aubert
Kiadó:
Scolar Kiadó
Oldalak száma:
144

Felnőtt emberek

Ida sikeres építész, egyedül él, és rendszerint nős férfiakkal keveredik inkább rövidebb mint hosszabb kalandokba. Egyre jobban aggasztja, hogy szingli, és hogy elszalasztja az anyává válás lehetőségét. Amikor betölti a negyvenet, úgy dönt, lefagyasztatja a petesejtjeit arra az esetre, ha találkozik majd a megfelelő társsal. A nagy elhatározást a tengerparti nyaralóban akarja bejelenteni a családtagjainak, ahol összegyűlnek, hogy megünnepeljék az anyja hatvanötödik születésnapját. Azonban Mar...
3 999 Ft
Szerző:
Carlos Ruiz Zafón
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
223

A Köd Hercege

1943, Spanyolország. A Carver család a háború elől a városból az Atlanti-óceán partjára menekül. Apa, anya, kislány, nagylány és kamasz fiú. Mindenki fél a változástól. Leghamarabb a kislány barátkozik meg a helyzettel, mert érkezéskor már a pályaudvaron a bokájához dörgölőzik egy varázslatos cica.
Ez a macska nem issza a tejet. Hízelegni, dorombolni nagyon tud, de a tejre rá se néz. A pókot viszont levadássza!
Az új házban rejtélyes dolgok történnek. Szinte ...
3 999 Ft
Szerző:
Susanne Clarke
Kiadó:
Agave Könyvek
Oldalak száma:
223

Piranesi

A Hollókirály szerzőjének mámorító, hipnotikus új regénye, mely egy álomszerű, alternatív valóságban játszódik.

Piranesi háza nem hétköznapi épület. Termei végtelenek, folyosói végeláthatatlanok, falait pedig sok ezer különféle szobor borítja. A labirintusszerű csarnokok közt egy bebörtönzött óceán terül el, hullámok emelkednek mennydörögve a lépcsőházakban, pillanatok alatt árasztva el a termeket. De Piranesi nem fél; ismeri a dagályokat, ahogyan a labirintusban is eligazodik....
3 680 Ft
Szerző:
Virginia Woolf
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
288

A világítótorony

Virginia Woolf (1882-1941) a modern angol próza, a lélektani regény, a tudatfolyam-technika egyik megteremtője és legnagyobb hatású művelője. Ő alapította a Bloomsbury-kör nevű irodalmi csoportot, amelyben a XX. század első felének legjelesebb angol művészei és tudósai (T. S. Eliot, E. M. Forster, Lytton Strachey, J. M. Keynes) tevékenykedtek.


A világítótorony című regényében egy népes angol polgárcsalád valamelyik skóciai szigeten tölti a nyarakat. Mr. Ramsay, a zsarnoki apa pihenés közben is a karrierjén rágódik, a környezetét terrorizálja. Kisfiának, Jamesnek egyetlen vágya, hogy kivitorlázhassanak a közeli világítótoronyhoz, az út azonban rendre elmarad, mert apja kinyilvánítja: nincs és nem is lesz ahhoz való időjárás. Mrs. Ramsay, a konvencionális feleség és anya, a hétköznapi élet zavartalanságára ügyelő asszony, a férj, a gyerekek, a barátok érzékenységének villámhárítója, úgy tetszik, hiába próbál harmóniát teremteni. A világítorony elérhetetlen álomként ködlik a tengeren. Múlik az idő. Felnőnek a gyerekek, megfogyatkozik a társaság. S amikor hosszú évek után ismét visszatérnek, már minden más.

Újra lehet-e vajon élni elszállt reményeket, meg lehet-e valósítani hamvukba holt becsvágyakat? Teremthető-e kapocs az elsodort régi világ és az új között?

1 999 Ft
Szerző:
Emily Henry
Kiadó:
Centrál Könyvek
Oldalak száma:
456

A könyvek szerelmesei

A romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője harmadik regényében könyvrajongókról írt - könyvrajongóknak!

Egy nyár, két ellenlábas és egy cselekményfordulat, amit egyikük sem látott előre.

Nora Stephens élete a könyvek körül forog. Elolvasott mindent, ami elolvasható, ő maga viszont egyáltalán nem egy tipikus regényhős. Azaz nem hetyke, pimasz, merész csaj, nem laza, nyugis álomnő, és a legkevésbé sem cukorfalat. Hanem kőkemény irodalmi ügynök, aki legfeljebb az ügyfelei szemében hősnő.
És akinek a vadvirágos réten piknikezés, a jóképű vidéki doki, a deltás pultos vagy más hasonló figurák helyett Charlie Lastrát, a mogorva New York-i könyvszerkesztőt dobta a gép. Igazi cuki találkozás lehetne ez hős és hősnő között, ha nem futottak volna már össze többször New Yorkban, és a megismerkedésük nem lett volna híján mindennemű cukiságnak.
Nora jól tudja, hogy korántsem ideális regényhősnő, és Charlie is tisztában van vele, hogy nem ő a nagybetűs álomférfi. De miután újra és újra egymásba botlanak - a véletlenek olyan összjátéka folytán, amely cselekményszálat minden valamirevaló szerkesztő kukázna -, felfedeznek valamit, ami alapjaiban rengeti meg az önmagukról írt, gondosan megkomponált sztorijukat.

"A tökéletes nyári romkom." - Parade

"Az egyik kedvenc szerzőm." - Colleen Hoover, New York Times-bestsellerszerző

"Emily Henry könyvei igazi ajándékok az olvasóknak: tökéletes bennük a szenvedély és a kedves évődés aránya. A szövegük könnyed, a karaktereik bűbájosak. Az egyetlen rossz bennük, hogy véget érnek." - V.E. Schwab, az Addie LaRue láthatatlan élete New York Times-bestseller szerzője

4 790 Ft
Szerző:
Angeline Boulley
Kiadó:
Cartaphilus Kiadó
Oldalak száma:
510

A ​Tűzőrző lánya

Faji előítéletek, egy sokkoló gyilkosság utáni nyomozás és lenyűgöző betekintés az amerikai őslakosok kultúrájába - A Tűzőrző lánya 2021 legnagyobb young adult sikere az Egyesült Államokban, amelyből Barack Obama és Michelle Obama készít sorozatadaptációt a Netflix számára.

5 599 Ft