KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Mi az a #BookTok? Miért lett Colleen Hoover a TikTok-generáció ünnepelt írója?

niok
Szűrés törlése
Papós Tamás
2023.03.01 00:30
Mi az a #BookTok? Miért lett Colleen Hoover a TikTok-generáció ünnepelt írója?

Ezt a két kérdést fontos megválaszolni, mert így érthető lesz, hogy a NIOK e havi közös könyvét jegyző Colleen Hoover regényeinek miért van évek óta bérelt helyük a The New York Times bestsellerlistáján. 2022-ben olyan időszak is volt, amikor fikció kategóriában egyszerre hat műve volt a top 10-ben. Már a 2010-es évek közepén is megmozgatta a közösségi médiát, majd a TikTok-generáció a világhírnév felé repítette, az It Ends With Us – Velünk véget ér című regényét hamarosan meg is filmesítik. Mi viszont inkább az ajándék szerencsesütivel kapható márciusi közös könyvre (All Your Perfects – Minden tökéletesed) koncentrálunk.

„A romantikus regények koronázatlan királynője!”

„A fiatal felnőttkori történetek mestere!”

Colleen Hoover ilyen és ehhez hasonló jelzőket kap népes rajongótáborától, amelynek tagjai nyilván elfogultak, ám a több tízmillió eladott könyv magáért beszél. A 43 esztendős amerikai írónő ráadásul folyamatosan lázban tartja híveit, ugyanis átlagosan évente két könyvet ad ki. Két trilógiával kezdte a pályafutását, majd ezek után jött a Maybe Someday, amely elsőként lett New York Times-bestseller, tavaly pedig már fél tucat regénnyel tarolta le a fikciós toplistát.

Ilyen elképesztő sikerhez valami plusz kell, nem elég pár jó könyv – gondolhatod teljes joggal, és igazad is van. A 2010-es években mémekkel kampányoltak a rajongói, hogy Colleen Hoover egyik e-könyvét nyomtatásban is adják ki; sikerrel is jártak. Az igazi online szenzációt viszont a TikTok-generáció hozta el. A videós alkalmazáson kialakult a #BookTok-közösség, amely könyvrajongók több tízmilliós csoportja, amely főként fiatal nőkből áll. Ez a hashtag több tízmilliárdos nézettséget produkált az elmúlt években, így a #BookTok-fanok már most komoly hatással vannak a nemzetközi könyvpiacra.

Az a könyv, amit felkapnak a #BookTok hashtaggel, rögtön egy másikat is kap, a #TBR (a „to be read” rövidítése) címkével ugyanis az emberek azt jelzik, hogy bakancslistára tették a videót ihlető regényt. Colleen Hoover természetesen saját hashtaget is kapott már (#CoHo), csak az ehhez tartozó videóknak többmilliárdos nézettségük van. A háromgyermekes anyuka is csodálkozik ezeken az adatokon, egy TikTok-videóban önmagát túlértékeltnek titulálta. A tiktokkerek viszont úgy rajonganak érte, ahogy a leghíresebb zenészekért szoktak, lelkesedésük pedig mindig őszintének tűnik, ráadásul ez a népszerűség a szerző könyvkiadója szerint is évek alatt, teljesen organikusan alakult ki.

Na de mi a titok? Egyrészt Colleen Hoover hihetetlen mély érzelmeket képes kiváltani az olvasókból, akiket egy érzelmi hullámvasútra ültet. A rajongók egyetértenek abban, hogy akárhol csapják fel a könyveket, pár oldalon belül garantáltan lesznek romantikus, humoros, megható és lelkileg megsemmisítő részek is. A NIOK e havi közös könyve, az All Your Perfects – Minden tökéletesed különösen ilyen, hiszen két idősík váltakozik benne. A múltban egy romantikus történetet követhetünk egy tökéletesen összeillő szerelmespárról, a jelen viszont a házasságuk problémáiról szól.

Emellett pedig Hoover komoly témákkal foglalkozik. A megfilmesítésre váró It Ends With UsVelünk ér véget például a családon belüli erőszakról szól, méghozzá az írónő édesanyjának gyermekkori emlékei alapján. A NIOK közös könyve, az All Your Perfects – Minden tökéletesed pedig a gyerekvállalásért folytatott küzdelmet dolgozza fel. Már csak ezért sem meglepő, hogy a rajongók szerint ez Colleen Hoover eddigi legérettebb könyve.

Szerző:
Colleen Hoover
Kiadó:
Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma:
299

Minden tökéletesed

Egy rég elfelejtett ígéret képes lehet megmenteni a kapcsolatot?

Quinn és Graham tökéletes szerelmét veszélybe sodorja a tökéletlen házasságuk. Az évek során felgyülemlett emlékek, a hibák és a titkok már eltaszítják őket egymástól. Az egyetlen dolog, ami megmentheti őket, éppen az lehet, ami a szakadék szélére sodorta őket.

A Minden tökéletesed egy elgondolkodtató regény egy párkapcsolati gondokkal küzdő párról, akiknek múltbéli ígéreteken múlik a jövője. Szívszaggató, letehetetlen olvasmány.

Az év legfelkavaróbb szerelmi története – lehet-e együtt tökéletesen boldog két tökéletlen ember?

Add át magad a sodrásának!

3 899 Ft
Szerző:
Colleen Hoover
Kiadó:
Simon & Schuster Ltd
Oldalak száma:
336 

It Starts With Us

Before It Ends with Us, it started with Atlas. Colleen Hoover tells fan favourite Atlas's side of the story and shares what comes next in this long-anticipated sequel to the #1 Sunday Times bestseller It Ends with Us

Lily and her ex-husband, Ryle, have just settled into a civil co-parenting rhythm when she suddenly bumps into her first love, Atlas, again. After nearly two years separated, she is elated that for once, time is on their side, and she immediately says yes when Atlas asks her on a ...
7 999 Ft
Szerző:
Colleen Hoover
Kiadó:
Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma:
310

Verity

"A szavaknak egyenesen a zsigerekből, húson és csontokon át kell kiszakadnia."

A küszködő, anyagi csőd szélén álló író, Lowen Ashleigh megkapja élete állásajánlatát. A bestsellerszerző Verity Crawford férje felkéri, hogy a balesetben megsérült író helyett megírja sikersorozatának befejező részeit. Lowen megérkezik a Crawford-házba, hogy átnézze Verity többévnyi jegyzeteit és vázlatait, remélve, hogy elegendő anyagot talál a munka elkezdéséhez. Ám az irodában nemcsak kaotikus állapotok foga...
3 699 Ft