KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Egy gombnyomásra beszippant: fedezd fel a videójátékos világsiker emberi csodáját!

niok
Szűrés törlése
Papós Tamás
2023.02.01 16:52
Egy gombnyomásra beszippant: fedezd fel a videójátékos világsiker emberi csodáját!

Fikció kategóriában győztes a Goodreads 2022-es közönségszavazásán, a The New York Times bestsellerlistáján kiadása óta a top 10-ben szerepel, a Paramount stúdió még a megjelenése előtt 2 millió dollárt fizetett a megfilmesítése jogáért… Mit tud a NIOK februári közös könyve, a Világépítők? Miért szimatol Hollywood olyan kasszasikert, mint a Ready Player One esetén? A szerző, Gabrielle Zevin már írja a forgatókönyvet, producer is lesz, de vélhetően nem a látványra kell majd fogni a rekordbevételeket, a sztori ugyanis annyira emberi, hogy a 90-es évek videójáték-forradalma „csak” körítés. A siker titka a baráti, a munkahelyi és szerelmi kapcsolatok komplexitásában lakozik, és még a legszigorúbb kritikusok is egyetértenek: azokat is berántja a könyv már az első oldalak után, akiket sosem vonzott a geek kultúra!

A Világépítők főszereplői introvertált személyiségek, botladoznak a magánéletben, de kreativitásukba menekülnek. A tehetséges játékfejlesztők között olyan kapocs alakul ki, amely két ellentetésnek tűnő figurát is összeköt. Mi történik, ha életed legfontosabb személye egyszerre a kollégád, a barátod, esetleg a szerelmed is? Sam és Sadie életútja ezt a kérdést feszegeti, miközben hírnevet szereznek, így a siker buktatói is a sztoriba vannak programozva.

„Nincs empatikusabb művész, mint a játékfejlesztő” – mondja a könyvben az egyik karakter, erre épít a The New York Times kritikája is, amely szerint az olvasás és a játék is fejleszti az érzelmi intelligenciát és a szisztematikus gondolkodást, amit remekül illusztrál a könyv. Az író maga is a játékok szerelmese, ami nem is csoda, hiszen szülei programozóként dolgoztak az IBM-nél. Gabrielle Zevin a technológia bűvkörében nőtt fel, és elmondása szerint a játékok mélységesen empatikus élményt képesek nyújtani, amit az Ichigo is bizonyít. A könyvben ez a játék hoz sikert a játékfejlesztőnek álló főszereplőknek.

Sam és Sadie még gyerekként találkoznak egy kórházban, ahol a videójátékok iránti rajongás egy gombnyomásra köteléket alakít ki közöttük, majd egyetemistaként látják egymást újra, ekkor indul az igazi kaland, a közös vállalkozás. Sam és egy másik fontos karakter, Marx egyaránt amerikai és ázsiai felmenőkkel rendelkezik, így a sehová sem tartozás komplex érzésvilága is megnyílik előttünk. 

A februári közös könyv modern történet a szerelem, a barátság és a munkahelyi kapcsolatok buktatóiról, a retró videójátékok varázslatos, és rendkívüli hitelességgel leírt világába csomagolva. Zanzásítva erről van szó, de az 500 oldal ennél komplexebb élményt nyújt. „Pánikba esem, ha röviden kell jellemeznem a könyvet” – érthető, hogy az író így fogalmazott Jimmy Fallon műsorában, miután az amerikai tévésztár a saját könyvklubjában is ajánlotta a Világépítőket (eredeti címe: Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow).

A NIOK talán legnagyobb előnye, hogy a közös könyvekkel garantáltan belépsz olyan világokba, amelyekbe Szabados Ági és a Libertine-csapat ajánlása nélkül még talán be sem kukucskáltál volna. Bizonyára az  ajándék aranylétrás kitűzővel vásárolható Világépítők is ilyen élmény lesz sokak számára, de garantáljuk: nem bánod meg! A februári, játékos NIOK-témához pedig ezúttal is lehet más könyvekkel is csatlakozni, ehhez össze is gyűjtöttünk több tucat regényt, ide kattintva megtalálod az ajánlatainkat.

Szerző:
Gabrielle Zevin
Kiadó:
Magnólia Kiadó
Oldalak száma:
511

Világépítők

Két gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás - a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség - különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.

Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.

Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.
Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.

A könyvről mondták:

"Döbbenetes erejű regény, az egyik legjobb, amit valaha olvastam. Zevin gyönyörű története az emberi szeretet és kreativitás szépségét, törékenységét és kitartását mutatja be lenyűgöző módon."
John Green, a Csillagainkban a hiba szerzője

"A Világépítők felejthetetlen könyv az emberi kapcsolatokról, az alkotás szépségéről, valamint a szerelem és a szeretet bonyolult szintjeiről. Ritka gyöngyszem: meghitt hangvételű, de elsöprő erejű; modern szemléletű, de kortalan üzenettel bíró."
Erin Morgenstern, az Éjszakai cirkusz szerzője

"Zevin új könyve szerelmeslevél az élethez, annak minden édenkertjével és aknamezejével. A Világépítők és emlékezetes szereplői nem ismernek határokat. Megnevettetik, tanítják, jobb emberré teszik az olvasót."
Tayari Jones, az Egy amerikai házasság szerzője

"Szenzációs... mintha Zevin ennek a könyvnek a megírására született volna. Egy szerelmeslevél a videójátékokhoz... El fogja varázsolni azokat, akik még sosem játszottak, és örök klasszikus lesz azoknak, akiknek a mindennapi életük része."
Kirkus Reviews

5 980 Ft
Szerző:
Rubik Ernő
Kiadó:
Libri Könyvkiadó
Oldalak száma:
201

A mi kockánk

A MI KOCKÁNK a rejtvényekről szól. A rejtvény nem egyszerű játék, hanem egyenes út az emberi kreativitás felé. Olyan készségeket aktivál mindannyiunkban, mint a koncentráció, a kíváncsiság, a játékosság, a megoldás keresésének vágya.

A Rubik-kocka sokkal több, mint pusztán egy lebilincselő rejtvény: igazi világjelenséggé vált. Könyvek, színdarabok és hollywoodi szuperprodukciók állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, világversenyek sporteszköze. Közel fél évszáz...
3 999 Ft
Szerző:
Mészöly Ágnes
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma:
85

A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyv

Ki volt a híres ál-Nemecsek? Miért szerepel olyan kevés nő a történetben? Hányan vannak a Pál utcaiak, és hányan a vörösingesek? Hogyan járhatott egy osztályba a tizennégy éves Boka és a tizenegy éves Nemecsek? Mit ehettek, mit játszhattak a korabeli gyerekek? Milyen filmek készültek a könyv alapján? Molnár Ferenc világhírű ifjúsági regényét minden magyar gyerek olvasta - vagy el fogja olvasni. Mészöly Ágnes remek stílusban megírt, rajzos-képes kézikönyvéből megismerhetjük a regény elő- és ut...
2 999 Ft
Szerző:
Csabai László
Kiadó:
Corvina Kiadó
Oldalak száma:
208

Sherlock Holmes Budapesten

Mit keres a magyar fővárosban a világ leghíresebb detektívje? Csabai László nem hagyományos regényt, hanem a szabadulószobás könyvekhez hasonló, úgynevezett rejtvénykönyvet írt: két befejezése van, ám a másodikat csak bizonyos feladványok megfejtése után lehet elolvasni. Aki szimplán csak egy jó detektívtörténetben akar elmerülni, az is jól jár, de aki nem rest egy kicsit nyomozni, annak még nagyobb élményben lesz része. A történet valós eseményeken alapul, s az első világháború utáni évek hi...
3 990 Ft
Szerző:
Bridget Collins
Kiadó:
21. Század Kiadó
Oldalak száma:
432

Árulások

Montverrében, a réges-régi elitakadémián, amely magas hegyek közt búvik meg, a legjobbakat és legélesebb eszűeket képzik arra, hogy tökéletesen helytálljanak a gand jeu-ben - a nagy játszmában -, ebben a rejtelmes, misztikus vetélkedésben, amely a zenét, a művészetet, a matematikát, a költészetet és a filozófiát egyaránt ötvözi. Léo Martin egykor Montverre kiválósága volt, de azóta egy véres tragédia nyomán elveszítette a lendületét, már nem foglalkoztatja a tudományos pálya. Ehelyett a polit...
5 490 Ft