KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Egy gombnyomásra beszippant: fedezd fel a videójátékos világsiker emberi csodáját!

niok
Szűrés törlése
Papós Tamás
2023.02.01 16:52
Egy gombnyomásra beszippant: fedezd fel a videójátékos világsiker emberi csodáját!

Fikció kategóriában győztes a Goodreads 2022-es közönségszavazásán, a The New York Times bestsellerlistáján kiadása óta a top 10-ben szerepel, a Paramount stúdió még a megjelenése előtt 2 millió dollárt fizetett a megfilmesítése jogáért… Mit tud a NIOK februári közös könyve, a Világépítők? Miért szimatol Hollywood olyan kasszasikert, mint a Ready Player One esetén? A szerző, Gabrielle Zevin már írja a forgatókönyvet, producer is lesz, de vélhetően nem a látványra kell majd fogni a rekordbevételeket, a sztori ugyanis annyira emberi, hogy a 90-es évek videójáték-forradalma „csak” körítés. A siker titka a baráti, a munkahelyi és szerelmi kapcsolatok komplexitásában lakozik, és még a legszigorúbb kritikusok is egyetértenek: azokat is berántja a könyv már az első oldalak után, akiket sosem vonzott a geek kultúra!

A Világépítők főszereplői introvertált személyiségek, botladoznak a magánéletben, de kreativitásukba menekülnek. A tehetséges játékfejlesztők között olyan kapocs alakul ki, amely két ellentetésnek tűnő figurát is összeköt. Mi történik, ha életed legfontosabb személye egyszerre a kollégád, a barátod, esetleg a szerelmed is? Sam és Sadie életútja ezt a kérdést feszegeti, miközben hírnevet szereznek, így a siker buktatói is a sztoriba vannak programozva.

„Nincs empatikusabb művész, mint a játékfejlesztő” – mondja a könyvben az egyik karakter, erre épít a The New York Times kritikája is, amely szerint az olvasás és a játék is fejleszti az érzelmi intelligenciát és a szisztematikus gondolkodást, amit remekül illusztrál a könyv. Az író maga is a játékok szerelmese, ami nem is csoda, hiszen szülei programozóként dolgoztak az IBM-nél. Gabrielle Zevin a technológia bűvkörében nőtt fel, és elmondása szerint a játékok mélységesen empatikus élményt képesek nyújtani, amit az Ichigo is bizonyít. A könyvben ez a játék hoz sikert a játékfejlesztőnek álló főszereplőknek.

Sam és Sadie még gyerekként találkoznak egy kórházban, ahol a videójátékok iránti rajongás egy gombnyomásra köteléket alakít ki közöttük, majd egyetemistaként látják egymást újra, ekkor indul az igazi kaland, a közös vállalkozás. Sam és egy másik fontos karakter, Marx egyaránt amerikai és ázsiai felmenőkkel rendelkezik, így a sehová sem tartozás komplex érzésvilága is megnyílik előttünk. 

A februári közös könyv modern történet a szerelem, a barátság és a munkahelyi kapcsolatok buktatóiról, a retró videójátékok varázslatos, és rendkívüli hitelességgel leírt világába csomagolva. Zanzásítva erről van szó, de az 500 oldal ennél komplexebb élményt nyújt. „Pánikba esem, ha röviden kell jellemeznem a könyvet” – érthető, hogy az író így fogalmazott Jimmy Fallon műsorában, miután az amerikai tévésztár a saját könyvklubjában is ajánlotta a Világépítőket (eredeti címe: Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow).

A NIOK talán legnagyobb előnye, hogy a közös könyvekkel garantáltan belépsz olyan világokba, amelyekbe Szabados Ági és a Libertine-csapat ajánlása nélkül még talán be sem kukucskáltál volna. Bizonyára az  ajándék aranylétrás kitűzővel vásárolható Világépítők is ilyen élmény lesz sokak számára, de garantáljuk: nem bánod meg! A februári, játékos NIOK-témához pedig ezúttal is lehet más könyvekkel is csatlakozni, ehhez össze is gyűjtöttünk több tucat regényt, ide kattintva megtalálod az ajánlatainkat.

Szerző:
Gabrielle Zevin
Kiadó:
Magnólia Kiadó
Oldalak száma:
511

Világépítők

Két gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás - a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség - különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.

Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.

Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.
Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.

A könyvről mondták:

"Döbbenetes erejű regény, az egyik legjobb, amit valaha olvastam. Zevin gyönyörű története az emberi szeretet és kreativitás szépségét, törékenységét és kitartását mutatja be lenyűgöző módon."
John Green, a Csillagainkban a hiba szerzője

"A Világépítők felejthetetlen könyv az emberi kapcsolatokról, az alkotás szépségéről, valamint a szerelem és a szeretet bonyolult szintjeiről. Ritka gyöngyszem: meghitt hangvételű, de elsöprő erejű; modern szemléletű, de kortalan üzenettel bíró."
Erin Morgenstern, az Éjszakai cirkusz szerzője

"Zevin új könyve szerelmeslevél az élethez, annak minden édenkertjével és aknamezejével. A Világépítők és emlékezetes szereplői nem ismernek határokat. Megnevettetik, tanítják, jobb emberré teszik az olvasót."
Tayari Jones, az Egy amerikai házasság szerzője

"Szenzációs... mintha Zevin ennek a könyvnek a megírására született volna. Egy szerelmeslevél a videójátékokhoz... El fogja varázsolni azokat, akik még sosem játszottak, és örök klasszikus lesz azoknak, akiknek a mindennapi életük része."
Kirkus Reviews

5 980 Ft
Szerző:
Jessica Townsend
Kiadó:
Kolibri Gyerekkönyvkiadó
Oldalak száma:
378

Nevermoor

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: "Mondd csak, akarsz-e élni?" Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba visz...
4 299 Ft
Szerző:
J. K. Rowling
Kiadó:
Animus Kiadó
Oldalak száma:
335

Harry Potter és a bölcsek köve

Harry Potter tizenegy éves, amikor megtudja, hogy ő bizony varázslónak született, és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Az új iskolában és a csupa újdonsággal szolgáló varázslóvilágban töltött első tanév kemény erőpróba a számára. Ráadásul nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz.
3 690 Ft
Szerző:
Bridget Collins
Kiadó:
21. Század Kiadó
Oldalak száma:
432

Árulások

Montverrében, a réges-régi elitakadémián, amely magas hegyek közt búvik meg, a legjobbakat és legélesebb eszűeket képzik arra, hogy tökéletesen helytálljanak a gand jeu-ben - a nagy játszmában -, ebben a rejtelmes, misztikus vetélkedésben, amely a zenét, a művészetet, a matematikát, a költészetet és a filozófiát egyaránt ötvözi. Léo Martin egykor Montverre kiválósága volt, de azóta egy véres tragédia nyomán elveszítette a lendületét, már nem foglalkoztatja a tudományos pálya. Ehelyett a polit...
5 490 Ft
Szerző:
Suzanne Collins
Kiadó:
Agave Könyvek
Oldalak száma:
305

Az éhezők viadala - Az éhezők viadala-trilógia 1.

Életben tudsz maradni egy olyan vadonban, ahol mindenki az életedre tör? Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Ti...
3 980 Ft