KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Olvassuk együtt az Aranylétrás Könyvek-sorozat újdonságát: csodás köntösben Kaffka Margit remekműve

libertine könyvkiadó
niok
Szűrés törlése
Németh Luca
2024.04.01 00:01
Olvassuk együtt az Aranylétrás Könyvek-sorozat újdonságát: csodás köntösben Kaffka Margit remekműve

Az Aranylétrás Könyvek indulásakor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a kiválasztott klasszikus szövegeket – legyenek azok népszerűek vagy kevésbé ismertek – méltó kiadásban vehessék kezükbe az olvasók. A sorozat legújabb darabja kapcsán ez a cél új megvilágításba kerül – az új kiadással több mint 100 év után talán a Színek és évek szerzőjét is sikerülne meggyőzni arról, hogy remekművet alkotott.

Ha manapság egy pszichológus kezébe kerülnének az alábbi sorok, máris érkezhetne a diagnózis: aki ezt írta, az nincs tisztában a saját értékeivel, meglehet, hogy túlzottan maximalista, talán imposztorszindrómával is küzd. „Ha egy teljes éves nyugodt évem van rá, dosztojevszkiji arányú dolgot lehetett volna csinálni abból az anyagból – így csupa léhaság, vaskos elírások” – így hivatkozik ugyanis a Színek és évek megszületésének körülményeire Kaffka Margit egy 1911-es, Hatvany Lajosnak címzett levelében. „Írom szakmányban azt a rossz regényt” – teszi hozzá, utalva arra is, hogy a szöveg először részletekben jelent meg a Vasárnapi Újság hasábjain 1911-ben, ez pedig vélhetően a kívántnál gyorsabb és zaklatottabb munkatempót követelt meg. 

Pedig a regénynek már a saját a korában is kedvező volt a fogadtatása, igaz, a szerző személye – pontosabban a neme – némiképp háttérbe szorította a szöveg tartalmának, komplexitásának, mondanivalójának méltatását. Kaffka Margitot ugyanis többek között Móricz Zsigmond vagy Schöpflin Aladár is mintegy első „komolyan vehető” női szerzőként ünnepelte, Móricz szerint például a kötet „legfőbb érdekessége” egyenesen az, hogy „asszony írta”. Pedig Pórtelky Magda története túlmutat azon, hogy ki és mikor jegyezte le, a benne felmerülő jelenségek és problémák ugyanis éppolyan időszerűek ma, mint száz évvel ezelőtt.

A Színek és évek egy – ma már középkorúnak mondanánk, akkoriban idősnek számító – asszony visszaemlékezése és számvetése az életéről. Pórtelky Magda századfordulós sorsa érzékeny látlelet a korabeli társadalmi viszonyok alakulásáról és azokról a változásokról, amelyek abban az időszakban kezdtek jelentkezni a nők megítélése és életpályamodellje kapcsán. Magda még egy régebbi kor szülötte, akinek legfontosabb célja fiatal lányként, hogy jól menjen férjhez.

Miután ez megtörténik, hatalmába keríti a vágy, hogy egyre magasabbra jusson a társadalmi ranglétrán – nőként erre önállóan nem, csak a férje oldalán, az ő folyamatos ambicionálásával volt lehetősége. Vajon mi volt a viselkedése mozgatórugója? Vajon boldogabb lehetett volna-e, ha lejjebb ad az igényeiből, ha nem hajszolja a férjét újabb és újabb vállalásokba? Ezen is elmereng, sorra véve élete meghatározó eseményeit.

Amikor egyedül marad, még inkább kiütközik, hogy a századfordulón egy nő aligha tudott egyedül megállni a lábán. Ez Magdát is kellemetlen, olykor méltatlan helyzetekbe sodorja, így – bár utólag talán felismeri, hogyan és hol hibázott – ismét házasságot köt, amely merőben más, mint az előző. Ebből azonban már nincs kiút, ahogyan talán a nőknek rendelt sorsból sem, tűnődik Magda, aki abban bízik, hogy három leányának, „az újabb kor gyermekeinek” már más, szabadabb, több önrendelkezéssel teli sors jut majd.

A Színek és évek emlékezés, merengés, visszarévedés – meglepően modern elbeszélői technikával keverve a jelent és a múltat, bemutatva az emlékezés működését, az apró jeleneteket, amelyekre élesen emlékezünk, és a nagyobb eseményeket, amelyeket bárhogy is szeretnénk, alig tudunk felidézni. Az olvasó is együtt tűnődhet Magdával: vajon mekkora része van neki abban, hogy úgy alakult a sorsa, ahogy? Hol dönthetett, dönthetett volna-e másként? 

„Részletek? Összefüggés? Az előzőt éljük, az utóbbit mi magunk alkotjuk” – írja Jón Kalman Stefánsson a Hiányod maga a sötétség című regényében. A Színek és évek a részletek és az összefüggések regénye, egyszerre tisztán sorsleírás és a sors magasabb szintű értelmezése – és ettől olyan zseniális. „Ahogy így újra meg újra végigélem, végigcsinálom gondolatban a rég elmúlt dolgokat, néha össze is fut a szemem előtt sok összefüggés” – mondja Pórtelky Magda, aki azonban nem mond ítéletet a saját élete felett – és önmaga felett sem. Ezt is megtanulhatnánk tőle.

A Színek és évek a NIOK áprilisi közös könyve, amely Nyáry Krisztián értelmező, irodalomtörténeti kontextus teremtő levelével kapható a Libertine Könyvesboltokban és a Libertine webshopján. 

Szerző:
Kaffka Margit
Kiadó:
Libertine Könyvesbolt
Borító:
keménytábla

Színek és évek

Sokszor írtam és beszéltem már arról, miért jó és fontos klasszikusokat olvasni – többek között ezért is álmodtam meg az Aranylétrás Könyvek-sorozatunkat, amelyben a magyar és a világirodalom fontos alkotásai kapnak helyet az őket megillető köntösben. Kaffka Margit regénye az újraolvasás hasznosságát is megmutatja – hiszen lehet, hogy sokan ismerik, vagy ismerni vélik ezt a szöveget, mégis azt mondom, elemi erejű lesz a rácsodálkozás, milyen friss szemléletű ez a regény, és mennyi problémát vet fel a női sorsról, amelyek ma is időszerűek.

 

Pórtelky Magda a kertjében üldögélve idézi fel az elmúlt ötven éve történéseit, amelyek között jócskán akadt tragikus pillanat. Elmélázik azon, mit tehetett volna másként, hol döntött rosszul, mi miért történhetett – ismerős gondolatfolyam ez mindannyiunk számára. Bizonyos eseményeken hosszan elidőzik, másokat inkább elhessegetne – emlékezik. Emlékezik és számot vet: vajon sodródott csak az eseményekkel, vagy maga alakította a sorsát? 

5 499 Ft
Szerző:
Antoine de Saint-Exupéry
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
150

A kis herceg - díszkiadás

A sorszámozott példányok elfogytak!

Az Aranylétrás Könyvek legújabb, immáron negyedik darabjának megjelenését talán ahhoz a pillanathoz tudnám hasonlítani, amikor az első kötet, Szerb Antal A Pendragon-legenda című regénye napvilágot látott. A NIOK és a Libertine ismerői ugyanis tudják, milyen fontos nekem a szerző munkássága. Van még néhány fontos könyv az életemben, ám ezek közül is kétségtelenül kiemelkedik egy, amely gyűjtővé is tett: évek óta igyekszem beszerezni a különféle nyelven megjelent példányait, immár több, mint 60 sorakozik belőlük a polcomon. Ezek mellé kerülhet oda most talán a legszebb, de mindenképp a szívemnek legkedvesebb: a Libertine díszkiadása Antoine de Saint-Exupéry csodálatos történetének, A kis hercegnek, amely holnap reggel 9 órától érhető el a webshopon és a Libertine Könyvesboltokban!

 

Amikor megálmodtam a Libertine Könyvkiadó klasszikusokat megjelentető sorozatát, az Aranylétrás Könyveket, tudtam, hogy ez a könyv egyszer helyet kap benne. Most, a könyv Egyesült Államok-beli megjelenésének 80. évfordulóján érkezett el az ideje annak, hogy csodálatos – ezúttal is Szép-Bíró Erika grafikus és textiltervező által megalkotott – új köntösbe csomagoljuk ezt az időtlen történetet. Minthogy A kis herceg egyike a világ legismertebb (és egyben legnépszerűbb) könyveinek, immár közel 400 nyelvre és dialektusra fordították már le, 80 millió példányban kelt el – óriási büszkeség, hogy mostantól ezek között lesz a Libertine Könyvkiadó kiadványa is!

 

Éppen ezért valami igazán különlegeset szerettem volna létrehozni, olyat, ami méltó Saint-Exupéry klasszikusához. Az Aranylétrás Könyvek-sorozatban megjelent kisregény ezért egy általam írt előszót, valamint egy, a szerző életútján archív fotók segítségével végigvezető idővonalat is kapott, hogy még inkább megismerhesd Saint-Exupéry életét. Miért lett pilóta? Milyen volt a házassága, és A kis herceg mely alakjait ihlette viharos viszonya a feleségével? Vajon mi történhetett azon a végzetes napon, amelyen eltűnt, és felderítő küldetéséről sosem tért vissza?

4 999 Ft
Szerző:
Rejtő Jenő
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
358

Vesztegzár a Grand Hotelben; Tigrisvér

A sorszámozott példányok elfogytak!

Rajongótábora közel száz éve töretlen, a ponyvaregények koronázatlan királya, legendák övezte, összetéveszthetetlen humorú alak, akit olvasói után immár az irodalomtörténet is érdemei elismerésével tárgyal. És most Aranylétrás-szerző is. Ő Rejtő Jenő, akinek ezúttal a legnépszerűbb és sokak szerint legjobb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert műve, a Tigrisvér című westernsztori kapott díszkiadást a Libertine Könyvkiadó Aranylétrás Könyvek-sorozatában.

Több hetes karantén egy titokzatos betegség miatt, ipari kémkedés, halálos fenyegetések – a Vesztegzár a Grand Hotelben nem csupán szórakoztató, de rendkívül fordulatos regény is, egyike Rejtő klasszikussá vált műveinek. A Tigrisvér a westernek világában játszódik, és olyan kérdést vet fel, amely napjainkban aktuálisabb, mint valaha: min múlik az önazonosság, és vajon mennyire befolyásolja a személyiségünket mások véleménye?

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő… Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárt. Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”

 

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót... Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”

4 999 Ft
Szerző:
Virginia Woolf
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Műfaj:
Irodalom

Mrs. Dalloway

"A létezés költészetének általános érzése" - ez hatja át Virginia Woolf 1925-ben megjelent regényét, amelyet azóta szép lassan a huszadik századi világirodalom legnagyobb remekműveinek sorába emelt az idő - és persze az olvasók, akik mindig valami újat fedezhetnek fel a középkorú asszony csapongó gondolataiban, a férfiak (és a nők) iránti vonzalmainak csipkefinom leírásaiban. A varázsos tudatfolyamból azonban kikerekedik egy megejtő történet is: nemcsak Mrs. Dallowayé, hanem egy volt első vil...
4 499 Ft
Szerző:
Szerb Antal
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
255

A Pendragon-legenda díszkiadás

„A legkedvesebb és legkönnyedébb olvasmányok közül való” – írta Szerb Antal A Pendragon-legenda című regényéről a Nyugat 1935-ben. Majd 100 évvel később sem lehetne találóbban jellemezni ezt az intellektuális és fanyar humorral megírt detektívregényt, amely úgy tartja be műfajának sajátosságait, hogy közben kifigurázza azokat. 

4 499 Ft