KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Akciós a könyv, amely megszeretteti a gyerekekkel az olvasást!

ifjúsági és gyerekirodalom
libertine könyvkiadó
Szűrés törlése
Szabados Ágnes
2023.05.23 13:29
Akciós a könyv, amely megszeretteti a gyerekekkel az olvasást!

Pont két éve jelent meg a Libertine Könyvkiadó különleges olvasónaplója, amely mankót jelenthet a 9–12 éves korosztálynak, egyben segítő kezet nyújthat a szülőknek is. A KÖNYVnyERŐ névre keresztelt kötet 22 fantasztikus művel foglalkozik, amelyek elolvasása után a gyerekek jó eséllyel akár könyvmolyokká is válhatnak. Országszerte jártam az iskolálat, hogy a kiadvány segítségével ismertessem meg a gyerekekkel a könyvek varázsát és az olvasás örömét. Tökéletes ajándék a közelgő nyári szünetre, így a születésnapos KÖNYVnyERŐ akciósan kapható!

A legtöbb könyvre igaz, de a most mindössze 2999 forintért beszerezhető KÖNYVnyERŐ-re különösen, hogy igazi csapatmunkára volt szükség a megszületéséhez, hiszen nem jöhetett volna létre anélkül a kilenc tanár nélkül, akik a Nincs időm olvasni kihívás tagjai közül kerültek ki, és akikkel egy éven át dolgoztunk azon, hogy ez a kötet – a saját mércénk szerint – tökéletes legyen. Mindannyian a 9–12 éves korosztályt tanítják, tanították, elkötelezetteségük megkérdőjelezhetetlen, és nem múló lelkesedéssel dolgoznak azon, hogy különféle módszereket és ötleteket kipróbálva megszerettessék az olvasást a gyerekekkel.

Közösen választottuk ki azt a 22 művet, amelyeket bemutatunk a KÖNYVnyERŐben. A lista természetesen szubjektív, és biztosan van olyan olvasmány, amely még helyet kaphatott volna benne, de ezúttal a megérzéseinkre hagyatkoztunk. Így kerültek be a gyűjteménybe olyan kortárs és díjnyertes gyerekkönyvek, mint Berg Judit Őrzőkje, Zágoni Balázs A gömb című ifjúsági regénye vagy olyan, mára már klasszikusnak számító művek, mint Eric Kästner A két Lottija vagy Eleanor H. Porter Az élet játéka című kötete.

A kiválasztott címek sokszínűsége mellett azt is fontosnak tartom, hogy a KÖNYVnyERŐ elsősorban nem kérdésekkel, fejezetről fejezetre vezet végig a olvasmányokon, hanem játékos feladatok, rejtvények, kézműves tevékenységek nyomán bomlanak ki a történetek, ezzel is támogatva – és a gyakorlatban is bemutatva – hitvallásunkat, miszerint olvasni olyan élmény, amellyel önmagunkat is építjük, hiszen okosabbak, bölcsebbek, tájékozottabbak és empatikusabbak lehetünk általa.

Egy ilyen műfajú kiadványnál, persze, nem maradt el az állandóan felmerülő kérdés: mi legyen a kötelező olvasmányokkal? És ha már a kulisszák mögé pillantunk, elárulom, hogy a kérdés elhangzását nem kis vita övezte a szerkesztőségben. Mivel szerettük volna, ha ez a különleges kötet túlmutat az iskolai foglalkoztató könyveken, erős volt a csábítás, hogy hagyjuk a csudába a kötelező irodalmakat, hiszen én magam azt gondolom, hogy már a „kötelező” szóval is elég nagy baj van. Meggyőződésem, hogy ezt a melléknevet minél messzebb kellene tartanunk a könyvektől, pláne ritkán kellene emlegetnünk az olvasás kapcsán. Ellenben azt is látjuk, hogy a rendszer még jó darabig biztosan nem változik, és mivel fontos feladatunknak érzem, hogy segítő kezet nyújtsunk a kiskamaszoknak – ha kell, a kötelező irodalmak játékos feldolgozásában is –, így a kompromisszumos megoldás mellett döntöttünk: két, gyerekeket érintő és népszerűsége okán is befogadhatóbb kötelező olvasmányt választottunk és dolgoztunk fel, A Pál utcai fiúkat és Az egri csillagokat.

És hogy miért KÖNYVnyERŐ lett a címe? Természetesen Libériusz és az ő szuperereje miatt. Libériusz egy 12 éves, piros tornacipős kamasz, aki a könyvekből nyeri a különleges képességeit, és az a küldetése, hogy megszerettesse a gyerekekkel az olvasást. A saját nyelvükön szól a kisebbekhez, barátként viszi végig a kamaszokat az olvasmányokon. De hogy valójában ki ő? Te meg én, és mindazok, akik már felnőttek, és szeretnek olvasni. Mi, akik már tudjuk a titkot, hogy mennyit és mit ad hozzá egy ember életéhez, ha szereti és rendszeresen forgatja a könyveket. És hogy miért tartom mindezt fontosnak? Mert mindannyian felelősséggel tartozunk a soron következő generációért. Hatalmas öngólt lövünk, ha engedjük, hogy a jövőbeni felnőttek elhiggyék, hogy az olvasás titka a TikTok-ra cserélhető.  

Annak érdekében, hogy ezt a könyvet minél több kisiskolás megismerhesse, országjáró turnéra indultam. Nagy boldogsággal töltött el, hogy sok kisgyerek már megérkezésemkor ismerte Libériuszt, és lelkesen töltögette a KÖNYVnyERŐ feladatait. Jártam Egerben, Zalaegerszegen, Szegeden, Mórahalmon, Budapest több kerületében, Cegléden és Szombathelyen is. Abban bízom, és minden iskolai délelőttről ezzel a hittel távozom, hogy elültethetjük a gyerekekben azt a magot, ami egyszer, ha majd egy nehéz kötelező olvasmánnyal szembesülnek, kicsírázik, és a nehézségek ellenére is megmaradnak olvasóknak, nem fordulnak el a könyvektől.

33
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
272
Műfaj:
Gyerek és ifjúsági

KÖNYVnyErő

“Nem engedhetjük, hogy a gyerekek elhiggyék, hogy az olvasás titka a TikTok-ra cserélhető.” /Szabados Ágnes/

Gondoltál már arra, hogy az olvasás szuperképesség lehet? Hogy a kérdéseidre a válasz csak egy karnyújtásnyira van? Szereted a rejtvényeket, kreatív feladatokat?

4 499 Ft
2 999 Ft
Szerző:
Molnár Ferenc
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma:
214

A Pál utcai fiúk

Játék és harc, barátság és árulás, összetartás és pártoskodás, győzelem és halál. Tengernyi könyv született, amely az élet nagy pillanatait, sikereit és kudarcait egy csapat gyerek sorsán keresztül akarja megmutatni, de maradandó regényt írni erről csak keveseknek sikerült. Molnár Ferenc közéjük tartozik.
Játék és harc, barátság és árulás, összetartás és pártoskodás, győzelem és halál. Tengernyi könyv született, amely az élet nagy pillanatait, sikereit és kudarca...
3 499 Ft
Szerző:
Erich Kästner
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma:
124

A két Lotti

A gyermekregény címszereplője két kislány, akik a megtévesztésig hasonlítanak egymásra. Ez a tény nem kis zavart okoz a történetbeli Bühl-tavi üdülő tanárai és diákjai és a nyaraló gyerekek körében, ahova a két új vendég megérkezik. A feltűnő hasonlóság titka az, hogy Luise és Lotte ikertestvérek. De ezt hogyan is gyanítaná a szigorú Ulrike kisasszony és a többi gyerek, ha a két bájos kislány sem tud róla. A szüleik elváltak és a gyermekeiken megosztoztak. Természetesen a feltűnő hasonlóság t...
1 999 Ft
Szerző:
Berg Judit
Kiadó:
Ecovit Kiadó
Oldalak száma:
272

Az őrzők

Renard felügyelő párizsi irodájában fontos hírt kap: régi ellenfele, Hiéna, Európa múzeumainak és magángyűjteményeinek hétpróbás fosztogatója a magyar fővárosban készül új akcióra. Ezzel egyidőben egy gimnazista lány újságíró édesanyja nyomtalanul eltűnik Budapesten. Bora arra gyanakszik, hogy az anyukáját elrabolták, mert olyan információ birtokába jutott, aminek nem lett volna szabad kiszivárognia. A francia felügyelő Budapestre érkezik, hogy tetten érje Hiénát, s ehhez a magyar rendőrség s...
3 640 Ft
Szerző:
Zágoni Balázs
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma:
360

A gömb

Az Európai Unió felbomlik. Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság. A gyerekek öröklik szüleik adósságait, ezért csak egyetlen módja van, hogy az ember ne legyen haláláig a Város szolgája: ha csatlakozik a falon kívüli kolóniák egyikéhez.
A tizenhárom éves Vik egy gombászkolóniában él, az egy évvel idősebb Ajla pedig a Városban. A fiú minden nap a túlélésért küzd, a lán...
2 499 Ft
Szerző:
Lázár Ervin
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma:
164

A Négyszögletű Kerek Erdő

Az olvasó a mesegyűjtemény eredeti, teljes kiadás szójegyzékkel kiegészített változatát veheti kézbe.

Téged is gyakran meglátogat a Szomorúság? Akkor irány a Négyszögletű Kerek Erdő, ott nincs hatalma!
Egy napon becsönget majd hozzád Mikkamakka, és elvezet a tisztáshoz, ahol már sok
különc, elvarázsolt barátja lelt új otthonra. Ha úgy tartja kedvük, költői versenyt rendeznek.
Együtt találják meg a gyógymódot Szörnyeteg Lajos álmosságára vagy Bruckner Szigfrid...
3 699 Ft
Szerző:
Nógrádi Gábor
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma:
187

Segítség, ember! - Ne csak szívvel, ésszel szeress!

Mi történne, ha az állatok beszélni tudnának? Alighanem jól megmondanák a véleményüket rólunk, emberekről. Ebben a könyvben negyvenöt állat beszél, morog, kacag, kiabál és bizony csak kevesen dicsérik az embert. Miért is tennék? Ugyan miért rajongana egy béka azért a vigyori gyerekért, aki befőttesüvegbe zárja? Vagy miért integetne bájosan a fóka annak a kétlábúnak, aki fegyvert fog rá? És vajon ki ne lenne ideges a farkas helyében, mikor mindig a szemére vetik, hogy megette Piroskát meg a na...
2 999 Ft
Szerző:
Michael Ende
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma:
233

Momo

A regény történetének helyszíne egy modern nagyváros, valahol Dél-Európában. Egy kísérteties társaság, a szürke urak csoportosulása hatalmába keríti az embereket, és arra ösztönzi őket, hogy takarékoskodjanak az idővel. De az idő maga az élet, és az élet a szívben lakozik. Minél inkább takarékoskodnak tehát az emberek vele, annál szegényebb, sivárabb és hidegebb lesz a jelenük, és annál idegenebbé válnak önmaguk számára is.Momo, ennek a történetnek borzas kis hősnője egyedül veszi fel a harco...
2 499 Ft
Szerző:
Fehér Klára
Kiadó:
Ciceró Könyvstúdió
Oldalak száma:
244

Bezzeg az én időmben

"Bezzeg az én időmben..." - hallani a felnőttektől. De Kati, a tizenöt éves gimnazista lány, akinek annyi felé kell megfelelnie, mégis mindig kilóg a sorból, most akar élni és boldognak lenni. A tornaórán kitalált udvarló aztán valóra válik, és az osztálytársaknak hazudott Laci képében Kati életébe betoppan az első szerelem.

Fehér Klára klasszikus ifjúsági regénye minden korban népszerű, hiszen a szerelem egyetemes és mindig a jelenben él. Kati és Laci története még...
3 490 Ft
Szerző:
Horváth Ria
Kiadó:
Magánkiadás
Oldalak száma:
152

5öst érő tanulási 5letek

Ez a könyv segít megtalálni, hogy miért érdemes tanulnod; megmutatja, hogyan oszd be úgy az időd, hogy kevesebb tanulásra fordított órával még többre juss; tippek, trükkök alkalmazása révén bízni magadban, a tanulási folyamat tervezésében, szervezésében és az igaz történetek által hitet, erőt nyerni, hogy egyre nagyobb örömmel állj neki tanulni.
3 800 Ft