KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Akciós a könyv, amely megszeretteti a gyerekekkel az olvasást!

ifjúsági és gyerekirodalom
libertine könyvkiadó
Szűrés törlése
Szabados Ágnes
2023.05.23 13:29
Akciós a könyv, amely megszeretteti a gyerekekkel az olvasást!

Pont két éve jelent meg a Libertine Könyvkiadó különleges olvasónaplója, amely mankót jelenthet a 9–12 éves korosztálynak, egyben segítő kezet nyújthat a szülőknek is. A KÖNYVnyERŐ névre keresztelt kötet 22 fantasztikus művel foglalkozik, amelyek elolvasása után a gyerekek jó eséllyel akár könyvmolyokká is válhatnak. Országszerte jártam az iskolálat, hogy a kiadvány segítségével ismertessem meg a gyerekekkel a könyvek varázsát és az olvasás örömét. Tökéletes ajándék a közelgő nyári szünetre, így a születésnapos KÖNYVnyERŐ akciósan kapható!

A legtöbb könyvre igaz, de a most mindössze 2999 forintért beszerezhető KÖNYVnyERŐ-re különösen, hogy igazi csapatmunkára volt szükség a megszületéséhez, hiszen nem jöhetett volna létre anélkül a kilenc tanár nélkül, akik a Nincs időm olvasni kihívás tagjai közül kerültek ki, és akikkel egy éven át dolgoztunk azon, hogy ez a kötet – a saját mércénk szerint – tökéletes legyen. Mindannyian a 9–12 éves korosztályt tanítják, tanították, elkötelezetteségük megkérdőjelezhetetlen, és nem múló lelkesedéssel dolgoznak azon, hogy különféle módszereket és ötleteket kipróbálva megszerettessék az olvasást a gyerekekkel.

Közösen választottuk ki azt a 22 művet, amelyeket bemutatunk a KÖNYVnyERŐben. A lista természetesen szubjektív, és biztosan van olyan olvasmány, amely még helyet kaphatott volna benne, de ezúttal a megérzéseinkre hagyatkoztunk. Így kerültek be a gyűjteménybe olyan kortárs és díjnyertes gyerekkönyvek, mint Berg Judit Őrzőkje, Zágoni Balázs A gömb című ifjúsági regénye vagy olyan, mára már klasszikusnak számító művek, mint Eric Kästner A két Lottija vagy Eleanor H. Porter Az élet játéka című kötete.

A kiválasztott címek sokszínűsége mellett azt is fontosnak tartom, hogy a KÖNYVnyERŐ elsősorban nem kérdésekkel, fejezetről fejezetre vezet végig a olvasmányokon, hanem játékos feladatok, rejtvények, kézműves tevékenységek nyomán bomlanak ki a történetek, ezzel is támogatva – és a gyakorlatban is bemutatva – hitvallásunkat, miszerint olvasni olyan élmény, amellyel önmagunkat is építjük, hiszen okosabbak, bölcsebbek, tájékozottabbak és empatikusabbak lehetünk általa.

Egy ilyen műfajú kiadványnál, persze, nem maradt el az állandóan felmerülő kérdés: mi legyen a kötelező olvasmányokkal? És ha már a kulisszák mögé pillantunk, elárulom, hogy a kérdés elhangzását nem kis vita övezte a szerkesztőségben. Mivel szerettük volna, ha ez a különleges kötet túlmutat az iskolai foglalkoztató könyveken, erős volt a csábítás, hogy hagyjuk a csudába a kötelező irodalmakat, hiszen én magam azt gondolom, hogy már a „kötelező” szóval is elég nagy baj van. Meggyőződésem, hogy ezt a melléknevet minél messzebb kellene tartanunk a könyvektől, pláne ritkán kellene emlegetnünk az olvasás kapcsán. Ellenben azt is látjuk, hogy a rendszer még jó darabig biztosan nem változik, és mivel fontos feladatunknak érzem, hogy segítő kezet nyújtsunk a kiskamaszoknak – ha kell, a kötelező irodalmak játékos feldolgozásában is –, így a kompromisszumos megoldás mellett döntöttünk: két, gyerekeket érintő és népszerűsége okán is befogadhatóbb kötelező olvasmányt választottunk és dolgoztunk fel, A Pál utcai fiúkat és Az egri csillagokat.

És hogy miért KÖNYVnyERŐ lett a címe? Természetesen Libériusz és az ő szuperereje miatt. Libériusz egy 12 éves, piros tornacipős kamasz, aki a könyvekből nyeri a különleges képességeit, és az a küldetése, hogy megszerettesse a gyerekekkel az olvasást. A saját nyelvükön szól a kisebbekhez, barátként viszi végig a kamaszokat az olvasmányokon. De hogy valójában ki ő? Te meg én, és mindazok, akik már felnőttek, és szeretnek olvasni. Mi, akik már tudjuk a titkot, hogy mennyit és mit ad hozzá egy ember életéhez, ha szereti és rendszeresen forgatja a könyveket. És hogy miért tartom mindezt fontosnak? Mert mindannyian felelősséggel tartozunk a soron következő generációért. Hatalmas öngólt lövünk, ha engedjük, hogy a jövőbeni felnőttek elhiggyék, hogy az olvasás titka a TikTok-ra cserélhető.  

Annak érdekében, hogy ezt a könyvet minél több kisiskolás megismerhesse, országjáró turnéra indultam. Nagy boldogsággal töltött el, hogy sok kisgyerek már megérkezésemkor ismerte Libériuszt, és lelkesen töltögette a KÖNYVnyERŐ feladatait. Jártam Egerben, Zalaegerszegen, Szegeden, Mórahalmon, Budapest több kerületében, Cegléden és Szombathelyen is. Abban bízom, és minden iskolai délelőttről ezzel a hittel távozom, hogy elültethetjük a gyerekekben azt a magot, ami egyszer, ha majd egy nehéz kötelező olvasmánnyal szembesülnek, kicsírázik, és a nehézségek ellenére is megmaradnak olvasóknak, nem fordulnak el a könyvektől.

33
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
272
Műfaj:
Gyerek és ifjúsági

KÖNYVnyErő

“Nem engedhetjük, hogy a gyerekek elhiggyék, hogy az olvasás titka a TikTok-ra cserélhető.” /Szabados Ágnes/

Gondoltál már arra, hogy az olvasás szuperképesség lehet? Hogy a kérdéseidre a válasz csak egy karnyújtásnyira van? Szereted a rejtvényeket, kreatív feladatokat?

4 499 Ft
2 999 Ft
Szerző:
Molnár Ferenc
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma:
214

A Pál utcai fiúk

Játék és harc, barátság és árulás, összetartás és pártoskodás, győzelem és halál. Tengernyi könyv született, amely az élet nagy pillanatait, sikereit és kudarcait egy csapat gyerek sorsán keresztül akarja megmutatni, de maradandó regényt írni erről csak keveseknek sikerült. Molnár Ferenc közéjük tartozik.
Játék és harc, barátság és árulás, összetartás és pártoskodás, győzelem és halál. Tengernyi könyv született, amely az élet nagy pillanatait, sikereit és kudarca...
3 499 Ft
Szerző:
Eleanor H. Porter
Kiadó:
Szent István Társulat
Oldalak száma:
190

Az élet játéka

Milyen is egy gyermek? Olyan, mint aki egyenestaz égből jött. Héberszójáték szerint: az eget szopja. Isten képe még torzítatlan benne. A világi okosság, a felnőttek mesterkedései még át nem formálták. Nem tud még semmiről és semmije sincsen. Hamvas, eredeti és közvetlen. Védettségben él, és mindenestül átadja magát azoknak, akik szeretik. Ámulva néz szét maga körül. Ami rossz, hamar elfelejti, s mindjárt fölfedez mindenben valamit aminek örülhet Örökké játszik, nem fárad bele napestig. Tudat ...
2 200 Ft