KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Köszi, jól – ez a könyv valóban képes jobbá tenni az életed!

libertine könyvkiadó
Szűrés törlése
Kovács Mariann
2023.03.31 13:11
Köszi, jól – ez a könyv valóban képes jobbá tenni az életed!

Számtalan, jógáról és meditációról szóló könyv van már a polcomon, így amikor ősszel megjelent Kovács Eszter Köszi, jól című könyve, nem szaladtam azonnal a könyvesboltba, gondoltam, nagyon sok újat úgysem fog adni. Mekkorát tévedtem!

A könyvborító üzenetének megfelelően Eszter bevezeti az olvasót a jógába és a meditációba, bárki számára érthető módon elmagyarázza, miért érdemes gyakorolni még azoknak is, akik nem érzik magukat különösebben spirituális léleknek. A Köszi, jól emellett rengeteg, a hétköznapokba is jó beilleszthető tippet ad, amelyek egyaránt jók instant stresszoldásra, szokásként gyakorolva pedig szebbé és kiegyensúlyozottabbá teszik a mindennapokat. Hiszen hiába ismerjük a jógameditáció lépéseit pontról pontra, ehhez sokszor sem az idő, sem a körülmények nem adottak, ahhoz pedig sok-sok éves gyakorlás szükséges, hogy egy tradicionális jógaórán tanultakat az ember lánya otthon vagy a munkahelyen kialakult stresszhelyzetben alkalmazza.

Eszter tanácsai így összegyűjtve, ha valóban alkalmazzuk őket, nagyon sokat segíthetnek, annak ellenére, hogy időnként kifejezetten egyszerűnek tűnnek.

Külön fejezetet kapott például a jó alvás külső-belső körülményeinek megteremtése, az itt ajánlott kifejező írás módszer például szuper ötlet, és egészen biztosan hatásos. Valószínűleg mindenki tapasztalta, hogy ha egy problémát kibeszél magából, rögtön megkönnyebbül. Miért ne tehetnénk ezt meg az ágyban való forgolódás helyett egy papíron, senkit nem terhelve? Utána pedig nyugodtabban, kisimultabban bújhatunk vissza a paplan alá.

Remek módszert ajánl a könyv egy-egy új szokás bevezetésére is. Sokan vagyunk úgy, hogy tudjuk, mi lenne a hasznos, napi rendszerességgel ismételt szokás testnek-léleknek, ám valahogy mégsem sikerül megvalósítani. Azonban másként lesz, ha erre konkrét koncepciónk van.

Természetesen megismerhetjük a könyvből a mindfulness alapjait is, kezdő gyakorlatokkal illusztrálva. Kapunk egy teljes, vezetett relaxációt: ha bárki azt gondolja, hogy ez így könyvben leírva felesleges, mert hallás után lehet gyakorolni, ezt cáfolnám. Több olyan meditáció van a telefonomon, amit én olvastam fel, mert valamelyik könyvben megtetszett – miért gyakorolnék valami mást, amit a neten találok, ha én ezt a szöveget kifejezetten jónak tartom? Tehát nincs kifogás, elő a hangrögzítővel!

A könyvben bemutatott mindfulnessgyakorlatok közül a kedvencem az 5-4-3-2-1, ezt azóta gyakorlom, amióta Eszter mesélt róla Szabados Ági podcastjában.

A kedvenceim közé tartozik még az a rész is, amely arról szól, hogyan válhat egy séta a parkban vagy az erdőben mindfulnessgyakorlattá. Azt ugyanis biztosan nem kell senkinek bizonyítani, mennyivel pihentetőbb hatással lehet az elmére egy lecsendesült állapotban tett séta, mint amikor az elintézendő feladatokon vagy az előző napi történéseken zakatol közben az agyunk.

Eszter igyekszik minden állítást tudományosan is alátámasztani, így aki nem hiszi, a pihenés indokoltságáról vagy az álmodozás gyakorlati hasznáról is olvashat. Ez utóbbi különösen tetszett!

Egy fejezet szól a kedvességről, a háláról, arról, mennyit érdemes – vagy nem érdemes – adni mások véleményére, valamint a határaink meghúzásáról is. Igen, már ezekről is hallottunk, de valóban ennek megfelelően éljük mindennapjainkat? Ha nem, akkor most remek tippeket kapunk arra, hogyan valósítsuk meg, majd élvezzük az elméleti tudás gyümölcseit.

Ahogy egyik spirituális tanítóm kedvenc mondta szól: „A spirituális tudás annyit ér, amennyire képesek vagyunk a gyakorlatban alkalmazni.” Ehhez nagyon jó kalauz ez a közvetlen stílusban megírt kis könyv.

Szerző:
Kovács Eszter
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
224

Köszi, jól

Told a talpad a talajba, és nyújtózz az ég felé a fejtetőddel – a könyv, amelyet a kezedben tartasz, épp olyan, mintha ezt a mozdulatsort gyakorolnád jóga közben. Egyszerre erős és könnyed, van mélysége, és égbe törő, felszabadult öröme. Nem kötelez semmire, mégis úgy érzed, a benne foglalt tanácsokat – legyen szó jógáról, meditációról, mindfulnessről vagy épp az extra sült krumpliról – érdemes beépítened az életedbe. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy a hogy vagy? kérdésre mosolyogva ennyit válaszolsz: köszi, jól.

4 999 Ft
Szerző:
Mélylevegő Projekt
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
276

Elmerülő

Normális, ​ha így érzek? Ha eszedbe jutott már ez a kérdés a benned, veled vagy körülötted zajló események hatására, talán nem ismeretlen számodra a Mélylevegő Projekt, az a fiatal pszichológusokból álló csapat, amelynek célja, hogy tudományos igénnyel, mégis közérthetően osszon meg információkat a mentális egészségről és a hangulatzavarokról a közösségi médiában. 

4 999 Ft
Szerző:
Mélylevegő Projekt
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
288

Öntöző

Legyél önmagad elmekertésze!

A Mélylevegő Projekt 2020 óta megkerülhetetlen a mentális egészség, illetve a gyakori vagy kevésbé ismert pszichológiai kérdések területén. Ismeretterjesztő, szakmailag hiteles, mégis közérthető tartalmakat megosztó online platformjaik követői száma napról napra nő, a tudásukat könyv formájában is közreadó Elmerülő pedig hiánypótlónak bizonyult az általános pszichés működés megismerésében.

Az általános jelenségek után ideje megismerned és megértened önmagad. Ezt a célt szolgálja az Öntöző, amely egyszerre fog kézen és ad szabadságot az önismereti utad kezdetén. Megdönti azt a bizonyos locsolókannát, hogy a segítségével minél közelebb kerülhess a mentális virágzáshoz, egy olyan állapothoz, amelyben eredményesen tudsz megküzdeni a mindennapok kihívásaival.

Az önismereti munkafüzet segítségével képet kaphatsz arról, ki vagy te éppen, mi fontos a számodra, hogyan működsz. Innen elrugaszkodva pedig különféle kérdések megválaszolásával, hasznos módszerek bemutatásával és a hétköznapok során is alkalmazható technikáknak köszönhetően körvonalazhatod a céljaidat, megismerheted a halogatásod vagy a szorongásod okait, és azt is, hogyan csökkentheted ezek jelenlétét az életedben. Mindeközben növekedésnek indulhatnak az életedben a jó dolgok, hiszen ráeszmélhetsz a saját határaidra, leszámolhatsz az időrablókkal, és megtanulhatod a célra vezető kommunikáció alapjait.

Az Öntöző téged szolgál, rólad szól, a mentális egészséged megteremtéséhez és ápolásához azonban rád is szükség van. Ehhez az önismereti munkafüzethez újra és újra visszatérhetsz elmekertészkedésed során.

4 999 Ft
Szerző:
Almási Kitti
Kiadó:
Kulcslyuk Kiadó
Oldalak száma:
250

A Te döntésed

Hiszünk-e abban, hogy kezünkbe vehetjük az életünk irányítását, mert sok minden rajtunk, a mi választásainkon múlik? Vagy úgy véljük, hogy a körülményeknek, a környezetünknek, a múltunknak, a felmenőinktől hozott mintáknak kiszolgáltatottan, óhatatlanul be kell járnunk egy utat? Vannak-e valódi, nagy horderejű, kiérlelt döntéseink, vagy más emberektől és a külső eseményektől várjuk, hogy elbillentsenek valamelyik irányba? Esetleg addig húzzuk az időt, míg bizonyos lehetőségek elvesznek, így v...
3 990 Ft