KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Szalay Bence: “Meg kell égetni magát az embernek, hogy tanuljon belőle”

mutasd a könyvespolcod
Szűrés törlése
Papós Tamás
2024.05.14 22:30
Szalay Bence: “Meg kell égetni magát az embernek, hogy tanuljon belőle”

A “Mutasd a könyvespolcod!” negyedik évada cikkünk írásakor már közel 50 ezres nézettségnél tart. Ezúton is köszönjük a szívhez szóló kommenteket és a lelkesedést, a számok is igazolják, hogy nagyon vártátok a sorozat visszatérését. Szabados Ágit legutóbb Szalay Bence várta otthonában. Egy színész, aki felnőttként a szövegkönyvek által szerette meg az olvasását, és aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves diákjaként kapta meg A Viszkis című film főszerepét. Egy csapásra országos ismertséget szerzett, ennek árnyoldalai is voltak, emiatt kialakult függőségéről nyíltan beszél, ahogy arról is, miként szippanthat be valakit 31 évesen a Harry Potter-könyvsorozat, miért nem lett pap és miért bukott meg az érettségi előtt.

Nem véletlen, hogy Szabados Ági mindig arra kéri a “Mutasd a könyvespolcod!” sorozat szereplőit, hogy előre válasszanak ki három könyvet, amelyek nagy hatással voltak rájuk, vagy valamiért különleges helyet foglal el a szívükben. Így ugyanis nagyon gyorsan mély gondolatokhoz és meghatározó élettörténetekhez jutunk, pont ezért olykor el is kalandoznak az interjúalanyok. Szalay Bence erre remek példa, hiszen ahogy kezébe kerültek a kiválasztott művek, máris sztorizni kezdett, mintha nyitott könyv lenne az élete.

Elsőként a Harry Potter és a bölcsek köve került elő, hiszen Szalay Bence mindennapjait a forgatások, próbák és előadások mellett mostanság J. K. Rowling varázsvilága határozza meg. Élettársával és barátaival ugyanis podcastot indított, amelynek adásaiban a könyvsorozat egy-egy fejezetéről beszélgetnek. Arról, hogy ma, harmincas éveik elején ebben a világban mit jelentenek nekik ezek a történetek, karakterek és szituációk.

Bence elárulta, hogy korábban nem olvasta a könyveket, és azt hitte, szét fogja trollkodni a műsort, ugyanis cinizmussal állt a projekthez. Őt is meglepte, hogy egy klasszikus értelemben vett gyerekmese felnőtt fejjel mennyi mindent mond el azokról az embertípusokról, amelyek mindannyiunkat körbevesznek. Vitára készteti őket egymással és a közönséggel, és egy olyan mellékszereplő kapcsán is komoly témákat képesek feszegetni, mint Dudley.

“Gyűlöltem színházba és szentmisére járni, ehhez képest papnak készültem, majd színész lett belőlem” – jegyezte meg mosolyogva Bence, aki 14 évesen annyira komolyan vette az első karrierlehetőséget, hogy Olaszországban hat hónapig tanult lelkésznek, de rájött, nagyobb szabadságra és párra van szüksége. “Hiszek Istenben, de a vallással már nincs kapcsolatom” – tette hozzá Bence.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bence Szalay (@szalay.bence) által megosztott bejegyzés

A drámák és a szövegkönyv típusú alkotások csábítják leginkább olvasásra, mert az ilyen művekben a párbeszédeken van a hangsúly, minden mást el tud képzelni. Erre példaként Eugene O’Neill színdarabja, az Amerikai Elektra szövegkönyvét vette le a könyvespolcáról. Pedig 15-16 éves koráig nem tudott igazán kapcsolódni az irodalomhoz, a kötelező olvasmányok és színházi darabok miatt.

Utána viszont még a francia óra helyett is a könyvtárban volt, készülve az egyetemi felvételire, csakhogy történelemből és magyar nyelvből megbukott, így e két tantárgyból nem érettségizhetett. Ezért nem került a kaposvári egyetemre, később viszont négyesre hozta mindkét tantárgyat, majd jöhetett a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Másodéves hallgatóként választotta ki őt Antal Nimród A Viszkis című film főszerepére, amit Bence már önmagában óriási elismerésként élt meg. A hirtelen jött országos ismertséget viszont nem tudta kezelni.

“Amennyire vártam, hogy megismerjenek és szeressenek, annyira frusztráló volt. Egyedül éreztem magam, elzárkóztam mindentől és mindenkitől” – mondta erről az időszakról, amely meg nem nevezett szerfüggőséget is okozott nála. Tapasztalata szerint a függőség biztonságérzetet ad, és ettől nehéz megszabadulni. Mesélt arról is, hogy pszichológus segítségét kérte, és hogy szakdolgozatának írása – a színészet és a függőség viszonyáról – is a terápiája része volt.

A függőség kapcsán Honoré de Balzac A szamárbőr című regényét vette le könyvespolcáról Szalay Bence. A szerencsejáték-függő főhős egy minden kívánságát teljesítő szamárbőrt kap, ez a helyzet pedig egészen hihetetlen történeteket eredményez. “Meg kell égetni magát az embernek, hogy tanuljon belőle” – jegyezte meg a regény és a függőség egyik tanulságaként Bence.

Ne hagyjátok az új évad első két interjúját sem!

A premieren Tapasztó Orsi mutatta meg könyvespolcát, aki fizikusból lett mentálhigiénés szakember. Erről a pályaváltásról, a nagymamája, és ezáltal a könyvek fontosságáról, de arról is beszélgetett Szabados Ágival hogy milyen egy örökbefogadott gyermek szülőjének lenni. Orsi elárulja azt is, melyik könyv volt rá a legnagyobb hatással, és hogyan született meg két társszerzővel együtt megírt saját könyve.

Ezután Ági a József Attila-díjas író, költő, Háy János könyvespolcát látogatta meg. Hamar kiderült róla, hogy Goethe-hez hasonló művész-lakásban él. A tengernyi könyv között arról mesél, melyik történettel indult az olvasással való kapcsolata, és azt is kifejti, szerinte miért kapcsolódunk itthon inkább a regényekhez.  Szabó Magdával való barátsága mellett abba is beavatja Ágit és a nézőket, hogy hogyan fedezte fel Kaffka Margitot és miért tartja remekműnek a Színek és éveket.