KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Így merít erőt a könyvekből Szilágyi Liliána

mutasd a könyvespolcod
Szűrés törlése
Szabados Ágnes
2023.05.07 10:40
Így merít erőt a könyvekből Szilágyi Liliána

A Mutasd a könyvespolcod! legfrissebb epizódjának főszereplőjét évekig tehetséges sportolóként ismerte az ország, majd amikor az Európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok úszó őszintén mesélt fizikai, lelki és szexuális bántalmazással teli gyerek- és fiatalkoráról, ő lett „a traumatizált, fiatal lány”. Mióta ismerem a történetét, lenyűgöz az ereje, az élethez való hozzáállása. Kíváncsi voltam, miből táplálkozik mindez, ezért látogattam el Szilágyi Liliánához.

Liliána, amint ez a beszélgetésből is kiderül, különleges lány, aki az olvasáshoz és a könyvekhez is átlagon felüli érzékenységgel fordul. Megpróbáltatásokkal teli gyerekkorában az olvasás megteremtette számára annak a lehetőségét, hogy kiszakadjon a valóságból, a könyvek pedig azóta is rengeteg módon határozzák meg az életét.

Az az elv, hogy ne bántsunk másokat, abszolút él, de ha van valamilyen vágyad vagy gondolatod, azt tedd meg! Állj bele új helyzetekbe! – így foglalja össze Liliána azt, amit a könyvektől kapott. Meg is mutatja, melyik az a kötet, amelyik arra inspirálta, hogy másokkal is megossza a történetét, de nem ez az egyetlen különlegesség, ami szóba kerül. A fiatal lány jelenleg is olyan önismereti úton van, amelynek során nemcsak önmagával igyekszik tisztába kerülni, hanem mások szemét is szeretné felnyitni.

Szóba kerül az asztrológia, a jobb és bal agyfélteke, sőt, még a tarot-kártya is, a beszélgetésbe pedig újra és újra bekúsznak a lány híres felmenői, a vízilabdázó Gyarmati Dezső és korának fontos, tragikus sorsú színésznője, Bara Margit. Rajtuk kívül hosszan időzünk Murakami Haruki regényvilágánál – kiderül, meg tud-e győzni Liliána arról, hogy ismét nekifussak a Murakami-olvasásnak –, végül pedig egy igazán különleges kötet is előkerül, amelynek szerzője ugyancsak családtag, Liliána dédapja, a címe pedig A világdráma utolsó felvonása – mintha magában rejtené mindazt a családi múltat és örökséget, amellyel a lánynak meg kell küzdenie.

Hálás vagyok, hogy Liliánát és a döntéseit, az életfilozófiáját kicsit mélyebben is megismerhettem, és hogy kiderült: a legtöbb meghatározó életesemény mögött bizony ott vannak mozgatórugóként az olvasmányaink.

Ha nem akarsz lemaradni a Mutasd a könyvespolcod! minden vasárnap érkező, új részeiről, iratkozz fel a Youtube-csatornámra!

Szerző:
Annie Ernaux
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
128

A hely / Egy asszony

A friss Nobel-díjas Annie Ernaux két kisregénye olvasható ebben a kötetben. A két írás a szerzőtől megszokott szikár, pontos és kíméletlenül őszinte mondatokban beszéli el egy férfi és egy nő - Ernaux édesapja és édesanyja - életét.

A hely, amellyel az írónő első nagy irodalmi sikerét aratta, az apáról szól, aki nincstelen, iskolázatlan családból származott, de hihetetlen fegyelemmel és szorgalommal egy szatócsüzlet-kávézó tulajdonosává küzdötte fel magát a normandiai kisvárosban. A viszonylagos anyagi biztonság megszerzése mellett azonban nem marad idő a műveltség elsajátítására, ami folyamatos szégyenérzettel tölti el - miközben a középiskolai tanárrá, majd párizsi íróvá váló lánya árulónak érzi magát.

Az Egy asszony Ernaux édesanyjának életét beszéli el, nem sokkal azután, hogy Alzheimer-kórban, emlékezetét és szellemi-fizikai képességeit fokozatosan elveszítve meghalt. Ernaux két kisregénye a család felemelkedéséért küzdő szülők életén kívül a szülő-gyermek kapcsolat összetettségéről - szeretetről, gyűlöletről, összetartozásról, bűntudatról -, a szülők halála utáni talajvesztésről és a társadalmi felemelkedés megaláztatásairól is szól.

3 699 Ft
Szerző:
Grecsó Krisztián
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
320

Mellettem elférsz

Grecsó Krisztián családregényének hősei hisznek az öröklődésben. Tudják, hogy a génekkel együtt sorsot is kaptak. A főszereplő - egy harmincas éveinek közepén járó férfi - aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását. Barátnője elhagyja, ráadásul egy családi titok véletlen lelepleződése miatt rejtélyek hálójába gabalyodik. Miközben minden talányt földerít, és lassan megismeri családja viselt dolgait, magára ismer. A türelmetlen lánykérésekben, a titkos szerelmekben, a ...
3 999 Ft
Szerző:
Elif Shafak
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
433

Az eltűnt fák szigete

Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon - írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak - és a szerelem.
De mennyi esélye van a hetvenes években az egyik napról a másikra földi pokollá váló Nicosiában az elszabaduló erőszak közepette egy görög fiúnak, Kosztasznak, és egy török lánynak, Defnének, hogy felülírják a ...
4 599 Ft