KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Vámos Miklós a sosem látott könyvtárszobájába engedett be

mutasd a könyvespolcod
Szűrés törlése
Szabados Ágnes
2023.05.14 10:00
Vámos Miklós a sosem látott könyvtárszobájába engedett be

Néhány hónappal ezelőtt, amikor Vámos Miklós a könyves podcastem vendége volt, úgy fejeztük be a beszélgetést, hogy reméljük, a közeljövőben folytatjuk. Végre ennek is elérkezett az ideje! A Mutasd a könyvespolcod!-nak köszönhetően ismét különleges helyre juthattam el, hiszen az író könyvtárszobájában nem járt videós stáb – eddig. Természetesen ezúttal is többet adott ez a beszélgetés, mint reméltem: inspirációt a nyelvtanulásra, kulisszatitkokat az író és olvasó Vámos mindennapjaiból, és ismét kézbe vehettem egy rendhagyó kötetet.

„Ki akar fiatal pályakezdőkkel beszélgetni, amikor felmehet Örkényhez a Pasaréti úton?” – tette fel a kérdést Vámos Miklós, amikor felidézte a pályája elejét. Mert bizony olyan irodalmi nagyságok egyengették az útját, mint Örkény István, Déri Tibor vagy Vas István. Miután a nagy elődök távoztak, kevéssé is találta a helyét – és tán a mai napig így van ez.

A beszélgetés azonban csak némileg volt nosztalgikus, hiszen Vámos Miklósnak rengeteg terve van. Örömmel számolt be nemrég kiadott könyve, a Visz a vonat sikeréről, illetve a közeljövőben megjelenő regényéről is, amelyben egy számára fontos témát, a testvérkapcsolat kérdését járja körül édesapja és a nagybátyja kapcsolatát véve górcső alá.

Vámos Miklós könyvtárszobájának nagyon egyedi hangulata van, annak pedig még inkább, hogy itt hallgathattam meg a gondolatait írásról, olvasásról, könyvkiadásról, utazásról és barátságról. Ezúttal is hetekre elegendő inspirációval távoztam – például a nyelvtanulás kapcsán is. Vámos ugyanis megmutatta azt a könyvet, amely elindította az angoltanulás útján, ami, tekintettel arra, hogy korábban hosszú évekig élt Amerikában tudósítóként, igazán meghatározó része az életének. És ezúttal is minden mindennel összefügg, hiszen amerikai tapasztalatainak is köszönheti Jonathan Franzen kortárs amerikai író barátságát, amelyre igazán büszke. 

De beszélgettünk James Joyce klasszikusáról, az Ulyssesről is – kiderül, miért nem (!) szükséges feltétlenül elolvasni ezt meghatározó világirodalmi művet –, arról, hogy milyenek a „hideg szerzők”, és végül előkerült egy olyan könyv is, amely igazi ritkaság. Hamvas Béla Sacra Scientia című könyvének anyagát gépelte be korának híres színésznője, Tolnai Klári – hiszen annak idején Hamvas tiltólistán szerepelt. Az egyik gépelt változat Müller Péterhez került, aki jegyzetekkel látta el, majd egy nap Vámos Miklósnak adta. Elmerengtünk azon, vajon hogyan érdemes az ilyen különlegességeket megőrizni az utókor számára – és bár a választ, egyelőre, nem leltük meg, mégis azt gondolom, a kérdésfelvetésnek köszönhetően csak gazdagodott a Mutasd a könyvespolcod! jelentősége és missziója.

Ha nem akarsz lemaradni a Mutasd a könyvespolcod! minden vasárnap érkező, új részeiről, iratkozz fel a Youtube-csatornámra!

Szerző:
Annie Ernaux
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
128

A hely / Egy asszony

A friss Nobel-díjas Annie Ernaux két kisregénye olvasható ebben a kötetben. A két írás a szerzőtől megszokott szikár, pontos és kíméletlenül őszinte mondatokban beszéli el egy férfi és egy nő - Ernaux édesapja és édesanyja - életét.

A hely, amellyel az írónő első nagy irodalmi sikerét aratta, az apáról szól, aki nincstelen, iskolázatlan családból származott, de hihetetlen fegyelemmel és szorgalommal egy szatócsüzlet-kávézó tulajdonosává küzdötte fel magát a normandiai kisvárosban. A viszonylagos anyagi biztonság megszerzése mellett azonban nem marad idő a műveltség elsajátítására, ami folyamatos szégyenérzettel tölti el - miközben a középiskolai tanárrá, majd párizsi íróvá váló lánya árulónak érzi magát.

Az Egy asszony Ernaux édesanyjának életét beszéli el, nem sokkal azután, hogy Alzheimer-kórban, emlékezetét és szellemi-fizikai képességeit fokozatosan elveszítve meghalt. Ernaux két kisregénye a család felemelkedéséért küzdő szülők életén kívül a szülő-gyermek kapcsolat összetettségéről - szeretetről, gyűlöletről, összetartozásról, bűntudatról -, a szülők halála utáni talajvesztésről és a társadalmi felemelkedés megaláztatásairól is szól.

3 699 Ft
Szerző:
Grecsó Krisztián
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
320

Mellettem elférsz

Grecsó Krisztián családregényének hősei hisznek az öröklődésben. Tudják, hogy a génekkel együtt sorsot is kaptak. A főszereplő - egy harmincas éveinek közepén járó férfi - aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását. Barátnője elhagyja, ráadásul egy családi titok véletlen lelepleződése miatt rejtélyek hálójába gabalyodik. Miközben minden talányt földerít, és lassan megismeri családja viselt dolgait, magára ismer. A türelmetlen lánykérésekben, a titkos szerelmekben, a ...
3 999 Ft
Szerző:
Elif Shafak
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
433

Az eltűnt fák szigete

Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon - írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak - és a szerelem.
De mennyi esélye van a hetvenes években az egyik napról a másikra földi pokollá váló Nicosiában az elszabaduló erőszak közepette egy görög fiúnak, Kosztasznak, és egy török lánynak, Defnének, hogy felülírják a ...
4 599 Ft