KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

„A The New Yorker magazin stílusa volt az irányadó, hiszen a borító életérzést ad át”

niok
Szűrés törlése
Papós Tamás
2023.04.15 15:30
„A The New Yorker magazin stílusa volt az irányadó, hiszen a borító életérzést ad át”

Ha NIOK-nap, akkor NIOK Magazin-debütálás! Megjelent a harmadik szám, telis-tele érdekes cikkekkel, és még bele sem kell lapozni, hogy máris lenyűgözze az olvasót. Szuper lett ugyanis a borító, amit Szinvai Dániel illusztrátornak köszönhetünk. Vele beszélgettünk a kreatív munkafolyamatról, amely sokkal összetettebb, mint gondolnánk.

Az új NIOK Magazin borítójának stílusa sokak számára ismerős lehet, ugyanis Szinvai Dániel már dolgozott egy sikerkönyvünkön. A 2022-ben Év Könyve-díjjal kitüntetett verseskötet, a Más világok varázslatos illusztrációit készítette, ez pedig remek ajánlólevél volt az újabb közös munkához. Az előzetes egyeztetések során a szakember annyira lelkes volt, hogy több változat vázlatát is elkészítette, ezek közül választottuk ki a tömegközlekedésen olvasás témáját. 

„Az olvasás élményét akartuk megragadni a hétköznapokból. A The New Yorker magazin stílusa volt az irányadó, hiszen a borító életérzést ad át, csak itt nem amerikai, hanem magyar hangulattal. A 168 Óra számára is készítettem borítókat, ott is referenciaként merült fel ez a magazin” – kezdte a beszélgetést Szinvai Dániel. „A minta tehát megvolt, a tömegközlekedés témája pedig adta magát, hiszen a való életben is rendre kontrasztot alkot egy olvasó utas a körülötte okostelefont használó emberekkel. A magazinos borítóknál ez fontos szempont, hiszen az a céljuk, hogy messziről is jól látható, markáns üzenetet közvetítsenek. Kell egy geg, egy történet, amit meg akarunk fogalmazni.”

Egyértelmű volt tehát a NIOK Magazin harmadik számának mondanivalója, Szinvai Dániel pedig rögtön alapos vázlatokat készített, a digitális rajztábla és a Photoshop segítségével. 

„Akvarell papírtextúrát adtam a borítónak, a színek pedig munka közben alakultak. Az árnyékok színei kiegészítik a helyi színeket, ettől is egységesebb a végeredmény. A kreatív folyamatban segített, hogy a HÉV-en én is szeretek olvasni” – árulta el az illusztrátor, majd hozzátette: a munkájához hozzátartozik, hogy a projektek végén sok időt tölt a színek finomhangolásával.

A szépirodalmi projekteket is nagyon szereti, szívéhez különösen közel állt a Más világok illusztrálása.

„A versek esetében nem a történet van a fókuszban, hanem a belső érzések. Nem konkrét szituációkat kell megragadni, hanem benyomásokat. A Más világok kapcsán például a fény-árnyék viszonyokkal játszottam, így került fókuszba az érzelmi töltet. A NIOK Magazin borítójánál is játszottam a fénnyel: kicsit olyan, mintha a könyv vagy a könyvet olvasó lány világítana. Persze csak finoman, csak az árnyékon látszik, hiszen erősebb fényekkel olyan lenne a borító, mintha a Ponyvaregény című film aktatáskás jelenete lenne. A piros ruha és a világos bőr is segít a főalak kihangsúlyozásában.”

Szinvai Dániel igazi művészcsaládban nőtt fel: édesanyja keramikus, édesapja szobrász.

„Már kisgyerekként is sokat rajzoltam, és nagyon fiatalon éreztem, hogy illusztrátor akarok lenni. Nem zárkóztam el a grafikus szakma egyéb területeitől sem, az egyetemen sok mindent kipróbáltam, de az illusztrálás világa vonzott leginkább” – mondta a Corvin Rajziskolában tanító Szinvai Dániel, akinek munkáit Instagram-, Facebook- és Behance-oldalán, illetve a honlapján is megcsodálhatjátok.

Végezetül szívből ajánljuk egy korábbi, hasonló cikkünket az Aranylétrás Könyvek-sorozat csodás borítóit készítő Szép-Bíró Erika munkáiról.

50
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
100
Borító:
ragasztókötött, puhatáblás

NIOK Magazin – 3. szám

Az újabb biztos pont a NIOK-közösség életében a félévente megjelenő NIOK Magazin. Meg is érkezett a legfrissebb, 2023. tavaszi szám, amely ismét vagány borítót és sokszínű tartalmat tud magáénak.

A magazin egyedi borítóját készítő Szinvai Dánielt a The New York Times inspirálta, amikor rajzba foglalta az olvasó ember életérzését. Fellapozva a magazint pedig szavakba öntve találod mindazt, ami olvasóként, könyvszeretőként, NIOK-tagként érdekelhet. Nem maradtak el a NIOK-tagok és a Libertine Könyvesboltokban dolgozók könyvajánlói, de jobban megismerheted az Aranylétrás Könyvek legújabb darabját, a Rejtő-kötetet, a világ legérdekesebb könyvesboltjait, könyvesboltos filmek és hollywoodi könyvajánlók is várnak, és Európát is bebarangoljuk könyves szemmel. Lerántjuk a leplet az egyik készülő, fontos kiadványunkról, elmerülünk a versek és az irodalmi évfordulók világában, a magazin végén pedig egy irodalmi keresztrejtvényt is kitölthetsz, amellyel értékes ajándékok nyerhetők.

Szerezd be a legfrissebb NIOK Magazint – és vegyél részt a hozzá kapcsolódó #konyvvelutazom kampányban, amelyről minden infót megtalálsz a Libertine blogján!

1 999 Ft
999 Ft
Szerző:
Rejtő Jenő
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
358

Vesztegzár a Grand Hotelben; Tigrisvér

A sorszámozott példányok elfogytak!

Rajongótábora közel száz éve töretlen, a ponyvaregények koronázatlan királya, legendák övezte, összetéveszthetetlen humorú alak, akit olvasói után immár az irodalomtörténet is érdemei elismerésével tárgyal. És most Aranylétrás-szerző is. Ő Rejtő Jenő, akinek ezúttal a legnépszerűbb és sokak szerint legjobb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert műve, a Tigrisvér című westernsztori kapott díszkiadást a Libertine Könyvkiadó Aranylétrás Könyvek-sorozatában.

Több hetes karantén egy titokzatos betegség miatt, ipari kémkedés, halálos fenyegetések – a Vesztegzár a Grand Hotelben nem csupán szórakoztató, de rendkívül fordulatos regény is, egyike Rejtő klasszikussá vált műveinek. A Tigrisvér a westernek világában játszódik, és olyan kérdést vet fel, amely napjainkban aktuálisabb, mint valaha: min múlik az önazonosság, és vajon mennyire befolyásolja a személyiségünket mások véleménye?

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő… Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárt. Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”

 

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót... Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”

4 999 Ft