KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Mi a siker első titka? Papír, toll és bátorság helyett tudatosság! – interjú Patterman Kingával

niok
Szűrés törlése
Papós Tamás
2023.01.12 20:44
Mi a siker első titka? Papír, toll és bátorság helyett tudatosság! – interjú Patterman Kingával

Milyen bátor vagy! Aki indított már céget vagy akár „csak” egyéni vállalkozást, bizonyára hallotta ezt a megjegyzést ismerőseitől, pedig nem is erről van szó, vagyis nem elsősorban erről. Sokkal inkább a tapasztalatok összegyúrásáról, intuícióval megfűszerezve. A megérzés pedig nem megfoghatatlan, nem ezotéria. Ezt bizonyítja a NIOK januári közös könyve, az Intuíció a gyakorlatban. Szerzője, Pattermann Kinga coachként világszerte dolgozott vezető beosztású szakemberekkel. Nemzetközi sikerkovácsokkal konzultálva számára egyértelmű: a célok eléréséhez tudatosság kell, az ehhez vezető úton pedig első lépésként elég a papír és a toll is, és persze sorvezetőként a könyve. Nem véletlenül szerepel a könyveladási listák élén.

Az elmúlt hetekben az online híroldalak vezető hírei közé került, hogy a mesterséges intelligencia olyan ijesztő fejlettségi szintre jutott, amely egyes szakmákban már feleslegessé teheti az emberi munkát. Pedig az ember olyan teremtő erővel és kreativitással rendelkezik, amit semmi sem pótolhat, semmi sem szárnyalhat túl. A gőzgéptől kezdve a számítógépeken át az önvezető technológiáig mindig szükség volt emberre, és szükség is lesz. Sosem kellett kényszerből nyugdíjba vonulni, csak alkalmazkodni. Ehhez pedig tudatosságra van szükség, intuitív intelligenciára. Ez mindenkiben ott lakozik, csak szárnyra kell kelteni, ami hihetetlen eredményekhez vezet, akár a magánéletünkben, akár a karrierünkben. Ebben segít a januári közös könyv!

Kell-e hozzá bátorság? Nem, nem kell. Valami más igen, de az tanulható. Megfoghatatlannak tűnik, pedig – érzésünk szerint – az Intuíció a gyakorlatban című könyv az egyértelmű cáfolat. Nemcsak elérhetővé, de gyakorlatba ültethetővé teszi azt a tudást, amelyre bárkinek szüksége van, aki többet szeretne kihozni a mindennapokból – legyen szó isteni eperlekvár főzéséről vagy két multinacionális cég sikeres egyesítéséről. 

Az előbbi példa már Pattermann Kingától származik, aki így érzékeltette: bármi lehetséges az intuícióval, bármit tökélyre fejleszthetünk ezzel a tudatossággal. Vezetői coachként harminckét országban foglalkozott menedzserek, vezérigazgatók és szervezetek fejlesztésével. Húsz év tapasztalatával írta meg első könyvét, amely egyre előkelőbb helyeket foglal el a könyveladási toplistákon. Rutinját olyan rendszerbe (ICM) rendezte, amit egy papírral és tollal is gyakorolhatunk – erről a folyamatról is kérdeztük a szerzőt.

Munkafüzet? Sorvezető? Mi a jó meghatározás a könyvhöz?

Inkább sorvezető, hiszen mindenki megtalálja azokat a példákat, amelyeken keresztül érthetővé és elsajátíthatóvá válik az intuíció gyakorlása. Ehhez olyan szerkesztői munka kellett, amely a legnagyobb kihívást jelentette az írás során. Végül összeállt harmincöt gyakorlat, amelyek sztorikkal, belső monológokkal, párbeszédekkel teszik megfoghatóvá azt, amit sokan megfoghatatlannak hisznek. Ebben segítenek a nyomtatható kártyák, a segédanyagokhoz QR-kódok vezetnek. Természetesen olyan gyakorlatokat is összeállítottam, amelyek abban segítenek, hogy minden személyiségtípus megragadhassa a lényeget. Egy papír, egy toll és a könyv elég hozzá.

Kiknek ajánlod a könyvet? Cégvezetőknek? Kezdő vállalkozóknak? A nagybetűs életbe lépő egyetemistáknak? 

Bárki használhatja. Nem rétegkönyvet akartam alkotni, hanem olyan kiadványt, amely bárkinél fejleszti az intuitív intelligenciát. 

Egyszerűsítve úgy fogalmaztál korábban: ahhoz, hogy éljünk az intuíció csodájával, csak mintázatokat kell felismernünk az életünkben. Mit jelent ez pontosan?

Mindannyian jól értünk néhány dologhoz, legyen szó hobbiról vagy szakmáról. Ezekről többet tudunk, mint az átlagemberek, mert van róla tapasztalatunk. A rutin pedig mindig intuíciót szül, csak észre kell vennünk, és élnünk vele. A létező legegyszerűbb példa: egy anyuka már egy tekintetből is sejti, hogy a gyermeke rosszban sántikál. Miért? Mert a mintázatokat, például grimaszt, szemforgatást és hangnemet összekapcsolja korábbi tapasztalatokkal. Mindannyian képesek vagyunk erre, nagyobb téttel bíró életesemények kapcsán is, mint például amikor egy vállalkozás létrehozásáról döntünk.

Ehhez van szükség az általad kidolgozott ICM-modellre?

Igen. Ez egy angol rövidítés (I = Imagine/elképzelés, C = Create/megalkotás, M = Manifest/megnyilvánulás – a szerk.), a rendszer pedig segít, hogy az élet minél több területén egyre hatékonyabban ismerjük fel és működtessük az intuíciót. Ha például van egy üzleti célunk, ehhez először el kell képzelni, terveket kell szőni, olyan projektet megálmodni, amely igazán érdekel minket. Ezután jön a megvalósítás, amely csak akkor működik igazán, ha végig lelkesek maradunk benne, ezért sem mindegy, hogy milyen célt tűzünk ki. Végül pedig jön a cél elérése, de itt fontos örülni a sikernek, feldolgozni azt, és azon gondolkodni: miként tehetem tartóssá ezt az eredményt, esetleg hogyan emelhetem magasabb szintre? 

Ha jól sejtem, az sem árt, ha racionális célt tűzünk ki.

A földön kell maradnunk, kisebb lépésekben kell gondolkodnunk. Mennyi idő áll rendelkezésre? Milyen anyagi keretünk van a célunkhoz? Kik tudnak segíteni? Az ilyen kérdéseket elengedhetetlen feltenni magunknak, és összhangban kell maradnunk a válaszokkal. Azt is meg kell vizsgálnunk, hogy miért hoztunk meg egy döntést, ugyanis a racionalitásnak nem szabad félelemből táplálkoznia.

Vagyis nem bátornak kell lenni, hanem tudatosnak?

Attól legyünk bátrak, hogy használjuk a megérzésünket, és bejön. Minden lépés lehet egyre nagyobb, egyre bátrabb, miután látjuk, hogy működik az intuíció. Például teljesen természetes, hogy egy vállalkozó eleinte fél egy bizonyos órabért kérni, de amint látja, hogy ez az ügyfelek számára kényelmesen kifizethető, és meg is éri nekik a szolgáltatás, akkor bátran lehet másnál is ugyanennyit kérni, vagy akár többet is.

És mi a helyzet, ha valami nem jön be? Senki sincs minden esetben sikerre ítélve.

Mindenki megbukik valahol, többször is. Ezért fontos, hogy reális, kisebb célokkal haladjunk lépésről lépésre. A reális bukásból reális veszteségünk lesz, amely ugyan rosszul esik, de elviselhető, és könnyebben tanulunk belőle. Az ICM-modell értelmében a reális szó egy szubjektív fogalom, mindenkinek mást jelent. Ebben a rendszerben reális az, ami egyszerre épeszű és lelkesítő. Mindenki máshol akad el, és máshogy fog szárnyalni. Egy-egy buktató ne vegye el senki kedvét! Ha pedig egy cél nem inspirál, akkor inkább keress tovább!

Szerző:
Kovács Eszter
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
224

Köszi, jól

Told a talpad a talajba, és nyújtózz az ég felé a fejtetőddel – a könyv, amelyet a kezedben tartasz, épp olyan, mintha ezt a mozdulatsort gyakorolnád jóga közben. Egyszerre erős és könnyed, van mélysége, és égbe törő, felszabadult öröme. Nem kötelez semmire, mégis úgy érzed, a benne foglalt tanácsokat – legyen szó jógáról, meditációról, mindfulnessről vagy épp az extra sült krumpliról – érdemes beépítened az életedbe. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy a hogy vagy? kérdésre mosolyogva ennyit válaszolsz: köszi, jól.

4 999 Ft
Szerző:
Mélylevegő Projekt
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
276

Elmerülő

Normális, ​ha így érzek? Ha eszedbe jutott már ez a kérdés a benned, veled vagy körülötted zajló események hatására, talán nem ismeretlen számodra a Mélylevegő Projekt, az a fiatal pszichológusokból álló csapat, amelynek célja, hogy tudományos igénnyel, mégis közérthetően osszon meg információkat a mentális egészségről és a hangulatzavarokról a közösségi médiában. 

4 999 Ft
Szerző:
Mélylevegő Projekt
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
288

Öntöző

Legyél önmagad elmekertésze!

A Mélylevegő Projekt 2020 óta megkerülhetetlen a mentális egészség, illetve a gyakori vagy kevésbé ismert pszichológiai kérdések területén. Ismeretterjesztő, szakmailag hiteles, mégis közérthető tartalmakat megosztó online platformjaik követői száma napról napra nő, a tudásukat könyv formájában is közreadó Elmerülő pedig hiánypótlónak bizonyult az általános pszichés működés megismerésében.

Az általános jelenségek után ideje megismerned és megértened önmagad. Ezt a célt szolgálja az Öntöző, amely egyszerre fog kézen és ad szabadságot az önismereti utad kezdetén. Megdönti azt a bizonyos locsolókannát, hogy a segítségével minél közelebb kerülhess a mentális virágzáshoz, egy olyan állapothoz, amelyben eredményesen tudsz megküzdeni a mindennapok kihívásaival.

Az önismereti munkafüzet segítségével képet kaphatsz arról, ki vagy te éppen, mi fontos a számodra, hogyan működsz. Innen elrugaszkodva pedig különféle kérdések megválaszolásával, hasznos módszerek bemutatásával és a hétköznapok során is alkalmazható technikáknak köszönhetően körvonalazhatod a céljaidat, megismerheted a halogatásod vagy a szorongásod okait, és azt is, hogyan csökkentheted ezek jelenlétét az életedben. Mindeközben növekedésnek indulhatnak az életedben a jó dolgok, hiszen ráeszmélhetsz a saját határaidra, leszámolhatsz az időrablókkal, és megtanulhatod a célra vezető kommunikáció alapjait.

Az Öntöző téged szolgál, rólad szól, a mentális egészséged megteremtéséhez és ápolásához azonban rád is szükség van. Ehhez az önismereti munkafüzethez újra és újra visszatérhetsz elmekertészkedésed során.

4 999 Ft
50
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
256
Súly:
418 g

Száz könyvem – Egy olvasó naplója

A Száz könyvem – Egy olvasó naplója azért született, hogy bátorítson: igenis, van, lehet időd olvasni! Ha tudatosan vezeted a naplót, és minden elolvasott könyv után rászánsz fél órát az életedből arra, hogy leírd az olvasmányélményeidet és tapasztalataidat, akkor száz kötet hangulatát, legemlékezetesebb pillanatát tudod majd felidézni.

5 999 Ft
2 999 Ft
Szerző:
Sara Nisha Adams
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
440

A könyvlista

Sara Nisha Adams könyvére akkor bukkantam rá, amikor elhatároztam, hogy ideje egy külföldi címet is megjelentetnünk a Libertine Könyvkiadónál. A könyvlista – ígéretes címnek tűnt. Egy történet, tele más történetekkel, egy könyvtárral, könyvklubbal, könyvlistával, és olyan szereplőkkel, akiknek nem más változtatja meg az életét, mint az olvasás. Éreztem, hogy ezt a könyvet nekünk találták ki! A szerzője egy indiai származású, Nagy-Britanniában élő fiatal lány, akit a nagyapjával való kapcsolata inspirált arra, hogy megírja a regényt.
A történet főszereplő Mukesh, a frissen megözvegyült, idős úr, aki néhai felesége egyik könyvét viszi vissza a könyvtárba, valamint az ott dolgozó fiatal lány, Aleisha, akinek nemrég akadt a kezébe egy különleges könyvlista, elolvasásra vágyó könyvcímekkel. A listán szereplő könyvek olvasása szoros barátsággá fűzi a kapcsolatot Mukesh és Aleisha között, ám még ennél is többet kapnak a történeteknek köszönhetően: az összetartozás érzését, és a tudatot, hogy nincsenek egyedül a világban.
Éreztetek már olyat olvasás közben, hogy ez a könyv tényleg nektek szól? A megtalálása pillanatában még csak sejtettem azt, amit a záró sorok olvasása után már a legutolsó porcikámmal is éreztem: ez a könyv megtalált, nekem kellett kiadnom, hogy eljusson azokhoz az emberekhez, akik immár öt éve a közösségem részei, akik olvasni akaró és tudó, empátiával mélyen megáldott emberek, akik évek óta velem vannak és velem olvasnak, akik érteni fogják, hogy ezt a könyvet nem adhatta ki más! Hogy tökéletes! És ezt látni, érezni fogjátok! Viszont, kedves olvasó barátom, készülj fel: érzelmi hullámvasút lesz, ha elkezded A könyvlistát olvasni!

4 799 Ft