KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Rejtő Jenőről mondták – avagy miért volt Karinthy, Babits és Kabos is az író rajongója?

niok
Szűrés törlése
Németh Luca
2023.04.18 17:43
Rejtő Jenőről mondták – avagy miért volt Karinthy, Babits és Kabos is az író rajongója?

Rejtő Jenő mint szerző, mint kalandor, mint életművész – éppolyan sok oldalról be- és megmutatható, mint amennyi mulatságos és sziporkázó humorú regényt köszönhetünk neki. Életrajza helyett sokkal inkább legendáriuma van. Kik voltak a barátai, hogyan vélekedtek róla a kortársai, munkatársai, hovatovább (későbbi) rajongói? Ennek járunk utána.

Karinthy Frigyes

Talán legendásnak nevezni túlzás volna, de tény, hogy Karinthy és Rejtő jó barátságban voltak, kedvelték egymás társaságát – annál is inkább, mivel Karinthy, hasonlóan Rejtőhöz, ugyancsak nem vetette meg a kártyázást; az írótársaitól elnyert összegek fontos bevételi forrást jelentettek számára. Veres András írja – Kosztolányiné visszaemlékezéseire hivatkozva – a Karinthy és Rejtő barátságáról szóló tanulmányában, hogy a szóban forgó két szerző még Karinthy halálának napján is kártyázott. Thuróczy Gergely Rejtő-kutatónak köszönhetően azt is tudjuk, hogyan alakult a kártyaparti, hiszen az eset pontos leírását is megtalálta Kosztolányi Dezsőné egyik írásában: „14 pengőt találtak a zsebében. Rejtő Jenőtől, a penzió egyik állandó lakójától, a P. Howard álnéven humoros detektívregények írójától nyerte kártyán, még a délelőtt (Karinthy Frigyesről, Múzsák, 1988, 170. oldal).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hadik (@hadikkavehaz) által megosztott bejegyzés

Karinthy és Rejtő kapcsolatának érdekes állomása az az 1931-es újságcikk is, amelyben Karinthy „keresteti” az „eltűnt”, sőt „öngyilkosságra készülő” Rejtő Jenőt – ami, természetesen, felkeltette az érdeklődést az akkoriban még kevésbé ismert író iránt. Kapcsolatukat még fontosabbá teszi Rejtő apjának, Reich Áronnak a megjegyzése, miszerint Rejtő talán Karinthy miatt fordult ponyvairodalom, illetve a műfajparódiák felé: „Talán Karinthy az oka, hogy erre a műfajra adta magát – nyilatkozta Reich. – »Ez való a te humorodnak« − mondta neki Frici a Japán kávéház teraszán.”

Babits Mihály

Babits már nagybeteg volt, amikor beszélgetőfüzeteinek egyikében arról ír, hogy nem tudja beszerezni a Piszkos Fred, a kapitány című regényt. Később azonban sikerrel járt, 1940 novemberében pedig egyenesen azt írta Rejtőről, hogy pillanatnyilag ő a „legdivatosabb magyar író”. Noha személyesen valószínűleg nem ismerték egymást, pályáját ezután is figyelemmel kísérte, feljegyzéseiből azonban kiderül, hogy idővel ráunt a Rejtő-regényekre.

Kabos Gyula

Rejtő kalandos életének újabb állomása volt, amikor 1927 és 1930 közti nyugat-európai csavargása után visszatért Magyarországra, egyúttal a színház világába is. Háziszerző lett a harmincas évek legjobb pesti kabaréjában; Aki mer, az nyer című zenés darabját csak Budapesten mintegy 150-szer adták elő. Az általa írt darabokban a korszak legismertebb és legjobb színészei játszottak, köztük Kabos Gyula is, akihez jó barátság fűzte az írót. 

Hajnalonta gyakran sétáltak együtt a városban, amint ezt Rejtő az Ezen egy éjszaka című műve előszavában is írja. Egy alkalommal Rejtő egy kézirat felett bóbiskolt kora reggel, amikor Kabos megszólította: „Mi a fenét ül itt? Jöjjön sétálni. Maga mindig ír! Ezt még becsületszavamra nem láttam… Megnézzük a Margit hidat.” Ezeken a sétákon Kabos nemcsak sokat viccelődött, hanem különféle ötleteit is megosztotta az íróval – az egyik ilyenből született az Ezen egy éjszaka című regény, amelyet Rejtő a zsidótörvények elől Amerikába kivándorló Kabos emlékének ajánlott.

Boross Elemér

Boross Elemér nevét talán már kevesen ismerik: az 1900-ban született Boross költőként, színműíróként és dramaturgként tevékenykedett Budapesten. Rejtő jóbarátjaként így emlékezik rá Velük voltam című könyvének Péhovard című írásában:Lehetett volna bokszbajnok, színész, filozófus, mintagazda, tengerész, kereskedő, egyetemi tanár, fakír, testőr, csillagász, borszakértő, legionárius, csempész, missziós pap, futballtréner és még sok minden. Így aztán az lett, aki. Talán több, mint ami szeretett volna lenni…”

Ritter Aladár 

Ritter Aladár ugyancsak ponyvaszerző volt a 20. század első felében, és mint ilyen, sok időt töltött Rejtővel. A harmincas évek elején például egy általuk Kiskésdobálónak hívott kocsmában jöttek össze rendszeresen uzsonnára – ami egy jó adag hagymás rostélyos volt. 

1984-es visszaemlékezésében ezt írja: „Szerintem két Rejtő-Howard volt. Az egyik: kellemes, barátságos, szeretetre méltó, nagyszerű csevegő, a szórakoztatás mestere. A másik: a nagyhangú, izgága, hirtelen haragú, ellentmondást nem tűrő, nem egyszer igen goromba, sőt erőszakos fickó. Szinte érthetetlen volt, hogy az első számú kedves Rejtő pillanatok alatt – például egy ellenvetés miatt – átváltott a másodikra: a nehezen elviselhető Howardra. Persze úgy szerettük, ahogy volt.” Az ehhez hasonló visszaemlékezések miatt is valószínűsítik, hogy Rejtő bipoláris zavarban szenvedett, hangulatváltozásai pedig nem könnyítették meg a családi-baráti környezete dolgát.

Rudolf Péter

Nem kortársaként, mégis szinte jóbarátjaként ír a Vígszínház igazgatója, a Rejtő-hangoskönyvek hangja, Rudolf Péter színművész a szerzőről. A Libertine vásárlóinak és a NIOK-tagoknak szóló levele extraként jár az Aranylétrás Könyvek-sorozatban megjelent Rejtő-díszkiadáshoz. 

Szerző:
Rejtő Jenő
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
358

Vesztegzár a Grand Hotelben; Tigrisvér – (SORSZÁM NÉLKÜLI)

A sorszámozott példányok elfogytak!

Rajongótábora közel száz éve töretlen, a ponyvaregények koronázatlan királya, legendák övezte, összetéveszthetetlen humorú alak, akit olvasói után immár az irodalomtörténet is érdemei elismerésével tárgyal. És most Aranylétrás-szerző is. Ő Rejtő Jenő, akinek ezúttal a legnépszerűbb és sokak szerint legjobb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert műve, a Tigrisvér című westernsztori kapott díszkiadást a Libertine Könyvkiadó Aranylétrás Könyvek-sorozatában.

Több hetes karantén egy titokzatos betegség miatt, ipari kémkedés, halálos fenyegetések – a Vesztegzár a Grand Hotelben nem csupán szórakoztató, de rendkívül fordulatos regény is, egyike Rejtő klasszikussá vált műveinek. A Tigrisvér a westernek világában játszódik, és olyan kérdést vet fel, amely napjainkban aktuálisabb, mint valaha: min múlik az önazonosság, és vajon mennyire befolyásolja a személyiségünket mások véleménye?

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő… Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárt. Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”

 

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót... Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”

4 999 Ft
Szerző:
Nina de Gramont
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
332

Agatha Christie-affér

London, 1926. A sorházak és teniszmeccsek, az előkelőségek és vadászkirándulások világában Miss Nan O'Dea a gazdag üzletember, Archie Christie szeretője lett, elcsábítva őt odaadó felesége, a közismert krimiíró, Agatha Christie mellől. Nan és Archie a tervek szerint egy vidéki szállodában találkoztak volna, miután a férfi bejelenti válási szándékát feleségének, ám a házastársak közti vitát követően a sikeres szerzőnő váratlanul eltűnik, az eset pedig bejárja az országos médiát. Mindeközben a Nan menedékéül szolgáló szállóban is rejtélyes haláleset történik, a kirendelt nyomozó szemében pedig minden vendég gyanús lesz.

De vajon milyen titkokat rejt Nan O'Dea élete, és mindez hogy kapcsolódik olyan szorosan ahhoz a tizenegy rejtélyes naphoz, amelynek során Agatha Christie eltűnt? És mi történt az egyre népszerűbb íróval ezalatt az idő alatt? Miért tenné valaki tönkre egy másik nő házasságát és miért szövögetné évekig a terveket? Meddig vagyunk hajlandóak elmenni a szerelem nevében? Mi késztet bárkit is a gyilkosságra? Milyen bűn az, amit nem tud valaki soha megbocsátani?

Az Agatha Christie-affér zseniális, több idősíkon játszódó, fordulatos és felejthetetlen regény tragikus szerelmesekről, szívfájdalomról, bosszúról és gyilkosságról. Emellett pedig lenyűgözően képzeli el újra a huszadik század egyik legtöbbet vitatott megoldatlan rejtélyét.

5 999 Ft
Szerző:
Billy O’Callaghan
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
268

Szerelmem, Coney Island

Michael és Caitlin huszonöt éve titokban találkozgat Coney Islanden. Ezek az együtt töltött, lopott órák éltetik őket, hiszen egyikük sem mer kilépni boldogtalan házasságából. Egy fagyos téli délutánon, a bezárt, holtszezoni fürdőhelyen válik számukra nyilvánvalóvá, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat, mert a férfi felesége súlyos beteg, a nő férje pedig a Közép-Nyugatra akar költözni. Michaelnek és Caitlinnek fél életnyi szenvedélyes viszony után el kell dönteniük, milyen sorsot választanak, és számot kell vetniük kötelezettségeikkel és vágyaikkal. A Szerelmem, Coney Island egyetlen napba sűríti két egymás mellé sodródott ember életének történeteit, tájait, tragédiáit és meghitt pillanatait.

3 499 Ft
Szerző:
Stacey Halls
Kiadó:
21. Század Kiadó
Oldalak száma:
350

Mrs. England

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.

A zárkó...
6 490 Ft
Szerző:
Stephen King
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
440

A ragyogás

„- Minden nagy szállodának vannak botrányai - mondta. - Ahogy kísértet is van minden nagy szállodában. Hogy miért? A fenébe is, az emberek jönnek-mennek. Megesik, hogy valamelyik a szobájában dobja fel a talpát, a szíve, vagy gutaütés, vagy valami ilyesmi. A szálloda babonás hely. Nincs tizenharmadik emelet, nincs tizenhármas szoba, nincs tükör az ajtón, amin az ember bemegy, meg hasonlók.”
Stephen King egyik leghíresebb története, A ragyogás, a Sziklás-hegység egyik magaslatán, egy világtól elzárt szállodában játszódik. Itt vállal állást az alkoholizmusából éppen kigyógyult Jack Torrance, és vele együtt ideköltözik felesége, Wendy, és kisfia, Danny is. Miközben Jack egyre megszállottabban próbálja megírni a szálloda történetét, természetfeletti, látnoki képességekkel rendelkező fia egyre több furcsa jelet lát...
A ragyogás 1977-ben jelent meg először, és azonnal bestseller lett. Az azóta klasszikussá vált műből 1980-ban Stanley Kubrick rendezett filmet, Jack Nicholson főszereplésével.

4 999 Ft
Szerző:
Nita Prose
Kiadó:
Alexandra Könyvesház
Oldalak száma:
383

A szobalány

Molly Gray más, mint a többiek. Nehezére esik a szociális készségek elsajátítása, és gyakran félreértelmezi mások szándékait. Korábban a nagymamája egyszerű szabályokba tömörítve magyarázta el neki a világ dolgait, és ezeket követve Molly elboldogulhatott az életben. Nagymamája halála óta a huszonöt éves Mollynak egyedül kell navigálnia az élet útvesztőiben, ám ő így is lelkesen veti bele magát munkájába egy hotel szobalányaként. Egyedi személyisége és a takarítás, valamint a helyes etikett m...
4 599 Ft
Szerző:
Agatha Christie
Kiadó:
Helikon Kiadó
Oldalak száma:
256

Rejtély az Antillákon

A Karib-tenger partján fekvő Arany Pálma Szálló vendégei kellemes napokat töltenek az idilli környezetben. Kényelmükről a szálloda új tulajdonosa, egy fiatal házaspár, Molly és Tim Kendal gondoskodik. Egy nap az idős Palgrave őrnagy, szokásához híven, számtalan kalandjai egyikével traktálja kissé unott hallgatóságát. Váratlanul egy gyilkos fényképét húzza elő a tárcájából, hogy megmutassa az elképedt Miss Marple-nak, ám valami megzavarja...
Másnap a gondterhelt Molly Palgrave halálhírét hozza: az őrnagy magas vérnyomásának áldozata lett. Miss Marple-nek azonban valami nagyon nem tetszik. Vajon összefügg a rejtélyes fénykép említése Palgrave hirtelen halálával? Lehet, hogy egy gyilkos ólálkodik a szálló vendégei között? Miss Marple maga veszi kezébe a dolgokat...

2 999 Ft
Szerző:
Lucia Berlin
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
622

Bejárónők kézikönyve

Lucia Berlin szemügyre vette a démonait, az alkoholt, a kábítószereket, a bántalmazó és sérült anyát, a betegségeket, a magányt, aztán odalépett a szakadék szélére, és lenézett a mélységbe.
De az utolsó pillanatban mégis úrrá lett a zuhanáson: megírta az elbeszéléseit.
Történeteit, amelyek egyszerre ironikusak és tragikusak, drámaiak és szatirikusak, a huszadik századi Amerika mindennapjaiban rejtőző csodák és személyes tragédiák teszik felejthetetlenné.
A Bejárónők kézikönyve az amerikai novellista, Lucia Berlin válogatott történeteit gyűjti egybe. Az írónő halála után tizenegy évvel jelent meg a kötet, amely több millió olvasót és hatalmas népszerűséget hozott szerzőnek, és több mint húsz nyelvre fordították le.


,,A takarítónők lopnak, nem kérdés. De nem olyasmit, ami miatt olyan nagyon aggódnak az emberek, akiknek dolgozunk. Az a sok felesleges holmi, az váltja ki végül belőlünk. Nem kérünk a kis hamutartókban lévő aprópénzből.
Egyszer egy bridzspartin egy hölgyemény azzal állt elő, hogy a takarítónők becsületességét úgy lehet tesztelni, ha az ember kis rózsamintás hamutartókat hagy szerteszét, teli apróval. A magam részéről még hozzá is teszek pár egycentest, időnként még egy tízcentest is.
Amint nekifogok a munkának, legelőször is megjegyzem, hol vannak az órák, a gyűrűk, az aranyszövésű színházi retikülök. Később, amikor lihegve, vérvörös arccal berontanak, csak hűvösen megjegyzem:
- A párnája alatt; a zöld pipereasztalkán. - Igazából szoktam lopni, de leginkább csak altatót, a rossz napokra is gondolni kell." Ez a könyv egyike az évtized 50 legemlékezetesebb világirodalmi megjelenéseinek - Könyves Magazin"

4 499 Ft
Szerző:
Anna Gavalda
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
544

Vigaszág

Charles Balanda sikeres párizsi építész, szép feleséggel, egy kamaszodó nevelt lánnyal és gigantikus megrendelésekkel. Egy napon levelet kap, mely csak két szóból áll: "Anouk meghalt." Az elhunyt nő Balanda fiatalkori, plátói szerelme volt, legjobb barátjának anyja. Charles nem tudja folytatni addigi életét, így hosszas vívódás után felkeresi Alexist, Anouk vidéken élő fiát, hogy szembenézzen a múltjával és önmagával. Balanda hirtelen kizökken a látszatmegoldásokkal és rutinnal teli, érzelems...
3 999 Ft