KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Öt Rejtő-legenda, amelyet leleplezünk

niok
Szűrés törlése
Németh Luca
2023.04.05 15:00
Öt Rejtő-legenda, amelyet leleplezünk

Ha elegánsan szeretnénk fogalmazni, azt mondhatjuk, Rejtő Jenő – nevéhez is méltón – egyike a magyar irodalomtörténet legrejtélyesebb alakjainak. Személyét és életét ugyanis számtalan legenda lengi körül. Ha azonban kicsit elragadtatjuk magunkat, azt is mondhatjuk – Thuróczy Gergely Rejtő-kutató irodalomtörténészt idézve –, hogy Rejtő „egy nagy kamugép volt”. Idegenlégió? Szerencsejáték? Félbetört színészi karrier? Utánajárunk, mi igaz a legnépszerűbb Rejtő-legendákból!

  1. Rejtő, az idegenlégiós

Az idegenlégiósságáról szóló legendáknak maga Rejtő ágyazott meg az 1930-as években, amikor több lapnak is nyilatkozva elmondta, hogy korábban berukkolt a Francia Idegenlégió, majd egyszer csak ki is lépett belőle – nem is akárhogy. 1934-ben így mesélt erről a Délibábnak: „Egy ezredorvos kitüntető jóvolta és egy megevett fél darab szappan segítségével rövid idő alatt szabadultam a légióból, és következett egy lázálomszerű vánszorgás félig ébren és félig halva, Afrika felé.” Mintha csak egy Rejtő-regény hősének szavait olvasnánk… 

A Francia Idegenlégió nem az a szervezet, amelyből csak úgy ki-be ugrál az ember. A visszaemlékezések és az életrajzzal kapcsolatos iratok áttanulmányozása alapján Thuróczy Gergely azt valószínűsíti, hogy ha Rejtő járt is a légió és Afrika közelében, nem sok időt töltött ott – megfigyeléseinek azonban kétségtelenül hasznát vehette a légiós regényei írása során.

  1. Pincér! Kézirattal fizetek!

Ha lenne a Rejtő-legendáknak népszerűségi ranglistájuk, az idegenlégiós mendemondákat kétségkívül a „Rejtő, aki a kávéházakban kézirattal fizetett” szóbeszéd követné. Eszerint az egykori Japán kávéházban (ma az Írók Boltja található a helyén) vendégeskedő Rejtő letépett egy darabkát a készülő szövegéből, amellyel a pincérek rohantak is a kiadóba, ahol rendezték a számlát. Ezt azonban visszaemlékezések, valamint a megmaradt iratokból, kéziratos anyagból kiolvasható tények is cáfolják. 

Thuróczy egyrészt rámutat, hogy Rejtő nem készre írta a műveit. Gépírónője visszaemlékezéséből tudható, hogy munkamódszere a következő volt: lediktálta a szöveget, majd a gépelt anyagot „firkálta össze” stilizáló jegyzetekkel. Emellett egy Ritter Aladárral, Rejtő kortársával készült riportból pedig kiderül az, hogy az anekdota, miszerint „a főpincérnek tíz sort adott, a trafikosnak ötöt, a szabójának tizenkét gépelt oldalt”, nem állja meg a helyét.

Ennek a legendának a kapcsán idéz fel egy történetet Rudolf Péter is abban az exkluzív levélben, amelyet az április NIOK közös könyvhöz, az Aranylétrás Könyvek-sorozat újabb darabjához írt, amely Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben és Tigrisvér című regényét tartalmazza. Szerezd be a könyvet, olvasd velünk Rejtő regényét és Rudolf Péter kedvcsináló sorait!

  1. Törzs „leejtett” Jenő

Az az erzsébetvárosi közterület, ahol Rejtő Jenő született, ma már részben a nevét viseli, korábban Izabella (ma Hevesi Sándor) tér volt, a Pesti Magyar Színház közvetlen közelében. A színészi indíttatás gyökere tehát vélhetően itt keresendő. Tizenkilenc évesen jelentkezett Rákosi Szidi Színiiskolájába, ahol színészi vizsgát is tett. Érdekesség – mi több, tény! – hogy e vizsga kapcsán (tehát nem egy könyvborítón) olvasható először nyomtatásban a Rejtő Jenő név, a vizsgáról ugyanis a Színházi Élet közölt fotót 1924-ben, itt bukkan fel először a növendékek között Rejtő Jenő neve. 

A színészi karrier végét a legendárium szerint egy sebesülthordozói statiszta szerep okozta, közelebbről az, hogy a statisztáló Rejtő néma sebesülthordozóként leejtette a színpadon a korszak egyik ünnepelt színészét, Törzs Jenőt. Ő pedig ezután elkaszálta az ígéretes pályakezdő karrierjét. A pályamódosítás oka azonban – ahogy azt Thuróczy Gergely A megtalált tragédia című könyvében írja – a valóságban kevésbé drámai. Minthogy a színházi világban kevésbé lelkesedtek érte mint színészért, megsértődött, és inkább lelépett a világot jelentő deszkákról.

  1. A kiadók által kisemmizve

Minthogy a mai napig nehéz megállapítani, bizonyos időszakokban Rejtő valójában miből élt, nem csoda, hogy elterjedt az a vélekedés, miszerint szegény szerző rosszul keres, kiadói kisemmizik. Anyagi nehézségeit azonban valójában a szerencsejáték-függősége okozta. Legnagyobb szenvedélye a kártya volt: volt olyan este, hogy akár egy-két ezer pengőt (mai értékén több millió forintot) is elkártyázott. 

  1. A náci haláltábor

1942-ben jelent meg az Egyedül Vagyunk című szélsőjobboldali lapban az a leleplező cikk, amely P. Howarddal foglalkozott; írója nehezményezte, hogy az álnév mögött megbújó Rejtő Jenő, aki nem más, mint a közismert, pesti zsidó író, valós nevén Reich Jenő, nyugodtan írogatja a regényeit a város különböző kávéházaiban, és még nem kapott munkaszolgálatos behívót. 

A történelmi tények ismeretében nem meglepő, hogy elterjedt a tévhit, miszerint Rejtő náci haláltáborban lelte halálát, azonban nem így történt. Soron kívüli behívót kapott, majd elindították a keleti frontra – itt, a Don-kanyarnál halt meg 1943. január elején. Hogy valóban regényrészleteivel szórakoztatta-e az utolsó napokban is a bajtársait, azt nem tudjuk, de talán nem is kell minden Rejtő-legendáról lerántani a leplet…

Szerző:
Rejtő Jenő
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
358

Vesztegzár a Grand Hotelben; Tigrisvér – (SORSZÁM NÉLKÜLI)

A sorszámozott példányok elfogytak!

Rajongótábora közel száz éve töretlen, a ponyvaregények koronázatlan királya, legendák övezte, összetéveszthetetlen humorú alak, akit olvasói után immár az irodalomtörténet is érdemei elismerésével tárgyal. És most Aranylétrás-szerző is. Ő Rejtő Jenő, akinek ezúttal a legnépszerűbb és sokak szerint legjobb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert műve, a Tigrisvér című westernsztori kapott díszkiadást a Libertine Könyvkiadó Aranylétrás Könyvek-sorozatában.

Több hetes karantén egy titokzatos betegség miatt, ipari kémkedés, halálos fenyegetések – a Vesztegzár a Grand Hotelben nem csupán szórakoztató, de rendkívül fordulatos regény is, egyike Rejtő klasszikussá vált műveinek. A Tigrisvér a westernek világában játszódik, és olyan kérdést vet fel, amely napjainkban aktuálisabb, mint valaha: min múlik az önazonosság, és vajon mennyire befolyásolja a személyiségünket mások véleménye?

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő… Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárt. Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”

 

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót... Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”

4 999 Ft
Szerző:
Nina de Gramont
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
332

Agatha Christie-affér

London, 1926. A sorházak és teniszmeccsek, az előkelőségek és vadászkirándulások világában Miss Nan O'Dea a gazdag üzletember, Archie Christie szeretője lett, elcsábítva őt odaadó felesége, a közismert krimiíró, Agatha Christie mellől. Nan és Archie a tervek szerint egy vidéki szállodában találkoztak volna, miután a férfi bejelenti válási szándékát feleségének, ám a házastársak közti vitát követően a sikeres szerzőnő váratlanul eltűnik, az eset pedig bejárja az országos médiát. Mindeközben a Nan menedékéül szolgáló szállóban is rejtélyes haláleset történik, a kirendelt nyomozó szemében pedig minden vendég gyanús lesz.

De vajon milyen titkokat rejt Nan O'Dea élete, és mindez hogy kapcsolódik olyan szorosan ahhoz a tizenegy rejtélyes naphoz, amelynek során Agatha Christie eltűnt? És mi történt az egyre népszerűbb íróval ezalatt az idő alatt? Miért tenné valaki tönkre egy másik nő házasságát és miért szövögetné évekig a terveket? Meddig vagyunk hajlandóak elmenni a szerelem nevében? Mi késztet bárkit is a gyilkosságra? Milyen bűn az, amit nem tud valaki soha megbocsátani?

Az Agatha Christie-affér zseniális, több idősíkon játszódó, fordulatos és felejthetetlen regény tragikus szerelmesekről, szívfájdalomról, bosszúról és gyilkosságról. Emellett pedig lenyűgözően képzeli el újra a huszadik század egyik legtöbbet vitatott megoldatlan rejtélyét.

5 999 Ft
Szerző:
Billy O’Callaghan
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
268

Szerelmem, Coney Island

Michael és Caitlin huszonöt éve titokban találkozgat Coney Islanden. Ezek az együtt töltött, lopott órák éltetik őket, hiszen egyikük sem mer kilépni boldogtalan házasságából. Egy fagyos téli délutánon, a bezárt, holtszezoni fürdőhelyen válik számukra nyilvánvalóvá, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat, mert a férfi felesége súlyos beteg, a nő férje pedig a Közép-Nyugatra akar költözni. Michaelnek és Caitlinnek fél életnyi szenvedélyes viszony után el kell dönteniük, milyen sorsot választanak, és számot kell vetniük kötelezettségeikkel és vágyaikkal. A Szerelmem, Coney Island egyetlen napba sűríti két egymás mellé sodródott ember életének történeteit, tájait, tragédiáit és meghitt pillanatait.

3 499 Ft
Szerző:
Stacey Halls
Kiadó:
21. Század Kiadó
Oldalak száma:
350

Mrs. England

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.

A zárkó...
6 490 Ft
Szerző:
Stephen King
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
440

A ragyogás

„- Minden nagy szállodának vannak botrányai - mondta. - Ahogy kísértet is van minden nagy szállodában. Hogy miért? A fenébe is, az emberek jönnek-mennek. Megesik, hogy valamelyik a szobájában dobja fel a talpát, a szíve, vagy gutaütés, vagy valami ilyesmi. A szálloda babonás hely. Nincs tizenharmadik emelet, nincs tizenhármas szoba, nincs tükör az ajtón, amin az ember bemegy, meg hasonlók.”
Stephen King egyik leghíresebb története, A ragyogás, a Sziklás-hegység egyik magaslatán, egy világtól elzárt szállodában játszódik. Itt vállal állást az alkoholizmusából éppen kigyógyult Jack Torrance, és vele együtt ideköltözik felesége, Wendy, és kisfia, Danny is. Miközben Jack egyre megszállottabban próbálja megírni a szálloda történetét, természetfeletti, látnoki képességekkel rendelkező fia egyre több furcsa jelet lát...
A ragyogás 1977-ben jelent meg először, és azonnal bestseller lett. Az azóta klasszikussá vált műből 1980-ban Stanley Kubrick rendezett filmet, Jack Nicholson főszereplésével.

4 999 Ft
Szerző:
Nita Prose
Kiadó:
Alexandra Könyvesház
Oldalak száma:
383

A szobalány

Molly Gray más, mint a többiek. Nehezére esik a szociális készségek elsajátítása, és gyakran félreértelmezi mások szándékait. Korábban a nagymamája egyszerű szabályokba tömörítve magyarázta el neki a világ dolgait, és ezeket követve Molly elboldogulhatott az életben. Nagymamája halála óta a huszonöt éves Mollynak egyedül kell navigálnia az élet útvesztőiben, ám ő így is lelkesen veti bele magát munkájába egy hotel szobalányaként. Egyedi személyisége és a takarítás, valamint a helyes etikett m...
4 599 Ft
Szerző:
Agatha Christie
Kiadó:
Helikon Kiadó
Oldalak száma:
256

Rejtély az Antillákon

A Karib-tenger partján fekvő Arany Pálma Szálló vendégei kellemes napokat töltenek az idilli környezetben. Kényelmükről a szálloda új tulajdonosa, egy fiatal házaspár, Molly és Tim Kendal gondoskodik. Egy nap az idős Palgrave őrnagy, szokásához híven, számtalan kalandjai egyikével traktálja kissé unott hallgatóságát. Váratlanul egy gyilkos fényképét húzza elő a tárcájából, hogy megmutassa az elképedt Miss Marple-nak, ám valami megzavarja...
Másnap a gondterhelt Molly Palgrave halálhírét hozza: az őrnagy magas vérnyomásának áldozata lett. Miss Marple-nek azonban valami nagyon nem tetszik. Vajon összefügg a rejtélyes fénykép említése Palgrave hirtelen halálával? Lehet, hogy egy gyilkos ólálkodik a szálló vendégei között? Miss Marple maga veszi kezébe a dolgokat...

2 999 Ft
Szerző:
Lucia Berlin
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
622

Bejárónők kézikönyve

Lucia Berlin szemügyre vette a démonait, az alkoholt, a kábítószereket, a bántalmazó és sérült anyát, a betegségeket, a magányt, aztán odalépett a szakadék szélére, és lenézett a mélységbe.
De az utolsó pillanatban mégis úrrá lett a zuhanáson: megírta az elbeszéléseit.
Történeteit, amelyek egyszerre ironikusak és tragikusak, drámaiak és szatirikusak, a huszadik századi Amerika mindennapjaiban rejtőző csodák és személyes tragédiák teszik felejthetetlenné.
A Bejárónők kézikönyve az amerikai novellista, Lucia Berlin válogatott történeteit gyűjti egybe. Az írónő halála után tizenegy évvel jelent meg a kötet, amely több millió olvasót és hatalmas népszerűséget hozott szerzőnek, és több mint húsz nyelvre fordították le.


,,A takarítónők lopnak, nem kérdés. De nem olyasmit, ami miatt olyan nagyon aggódnak az emberek, akiknek dolgozunk. Az a sok felesleges holmi, az váltja ki végül belőlünk. Nem kérünk a kis hamutartókban lévő aprópénzből.
Egyszer egy bridzspartin egy hölgyemény azzal állt elő, hogy a takarítónők becsületességét úgy lehet tesztelni, ha az ember kis rózsamintás hamutartókat hagy szerteszét, teli apróval. A magam részéről még hozzá is teszek pár egycentest, időnként még egy tízcentest is.
Amint nekifogok a munkának, legelőször is megjegyzem, hol vannak az órák, a gyűrűk, az aranyszövésű színházi retikülök. Később, amikor lihegve, vérvörös arccal berontanak, csak hűvösen megjegyzem:
- A párnája alatt; a zöld pipereasztalkán. - Igazából szoktam lopni, de leginkább csak altatót, a rossz napokra is gondolni kell." Ez a könyv egyike az évtized 50 legemlékezetesebb világirodalmi megjelenéseinek - Könyves Magazin"

4 499 Ft
Szerző:
Anna Gavalda
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
544

Vigaszág

Charles Balanda sikeres párizsi építész, szép feleséggel, egy kamaszodó nevelt lánnyal és gigantikus megrendelésekkel. Egy napon levelet kap, mely csak két szóból áll: "Anouk meghalt." Az elhunyt nő Balanda fiatalkori, plátói szerelme volt, legjobb barátjának anyja. Charles nem tudja folytatni addigi életét, így hosszas vívódás után felkeresi Alexist, Anouk vidéken élő fiát, hogy szembenézzen a múltjával és önmagával. Balanda hirtelen kizökken a látszatmegoldásokkal és rutinnal teli, érzelems...
3 999 Ft