KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Miért jó Rejtőt olvasni?

niok
Szűrés törlése
Németh Luca
2023.04.12 18:07
Miért jó Rejtőt olvasni?

A Rejtő-rajongó olvasóktól máris szeretnék bocsánatot kérni, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerült. Hogy mégis érdemes vele foglalkozni, azt az a számos NIOK-os visszajelzés mutatja, miszerint sokan most találkoznak először a magyar irodalomnak ezzel a kivételesen izgalmas és gazdag életművel rendelkező figurájával. Aki még habozik, akár az áprilisi közös könyv, a Vesztegzár a Grand Hotelben, akár más Rejtő-szöveg kapcsán, annak, íme, öt érv arra, miért érdemes Rejtőt olvasni!

  1. „Annyira vicces!”

Lehet, hogy az egyik legerősebb érvet ellőjük már az elején, de hát mégis ez hangzik el leggyakrabban Rejtő kapcsán – legutóbb például a Vesztegzár és a Tigrisvér Aranylétrás Könyvek-kiadásáról szólva is. Aki nem olvasott még Rejtő-regényt, talán az is hallotta már, hogy a szerző a humor, közelebbről az abszurd humor mestere. Ahogy Hegedüs Géza írja A magyar irodalom arcképcsarnokában:  „[a]nnak a groteszk, nemegyszer abszurd humornak, ami nálunk Sipulusszal kezdődött, Heltai Jaguárjával folytatódott, véleményem szerint ő volt a legszélsőségesebb változata […].”

Miközben pedig a jellegzetes rejtői helyzet-, illetve nyelvi komikumon mulatunk, azt se felejtsük el, mikor és milyen körülmények között született a szerző életműve – a 20. századi történelem egyik legsötétebb időszakában, a 30-as, 40-es években. „Mindaz a szörnyűség, amit nevetségessé tett, a maga igaz veszélyében ott kínálkozott a világot elnyelni készülő fasizmusban. Egy rettegő világ kellős közepén nevettetett a borzalmakon” – írja Hegedüs.

  1. Kikapcsol a mindennapokból

A nevetés és a nevettetés agykikapcsoló funkciójára nem kevésbé van szükségünk ma is, mint közel száz esztendővel ezelőtt – noha a helyzet kevésbé drámai, mint volt akkoriban, a szórakozás, a hétköznapok gondjaiból való, olvasás általi kiszakadás a mai kor emberének is alapvető igénye. Erre pedig Rejtő szinte bármelyik regénye kitűnően alkalmas. „Azért születtek ezek a művek, hogy kikapcsolják az olvasót a szürke hétköznapokból” – írja a Smoking Barrels blog, és csak egyetérteni tudunk vele.

  1. Megoldás az olvasási válságra

Tegyük fel, hogy valaki nem annyira a hétköznapokból való menekülésre vágyna, inkább csak arra, hogy olvasson valamit. Olvasna, de nem tudja, mit, az ideje is kevés, az olvasási kedve is hullámzó, és amúgy is, ki olvas manapság? Igen, ezt a kedélyállapotot szokta Szabados Ági olvasási válságként emlegetni.

A jó hír, hogy Rejtő is számontartható az olvasási válság instant ellenszereként, és ezt bizony az irodalomtörténészek is megerősítik. Veres András például az egyik, Rejtő recepcióját is érintő tanulmányában megjegyzi, hogy „napjainkban, az olvasás katasztrofális visszaszorulásának idején ellenszerként próbálnak számolni vele” – az Aranylétrás Könyvek harmadik darabjának sikere is azt mutatja, hogy talán nem is alaptalanul.

  1. Mindenkihez szól

Érdekes jelenség figyelhető meg Rejtő rajongóinak kapcsán: a szövegei összekapcsolják a legkülönfélébb irodalmi ízléssel rendelkező embereket is. Már csak a nagy számok törvénye alapján is kijelenthető ez, hiszen a regényei szinte a kezdetektől fogva óriási tömegeket szórakoztatnak, köztük a kifejezetten lektűröket vagy „ponyvát” kedvelő olvasók épp úgy megtalálhatók, mint a magas irodalmi igényűek.

A tömegessé válás egyik oka, persze, a Rejtő-könyvek olcsósága és könnyű hozzáférhetősége volt – mégis érdemes e mellé a tény mellé odatenni, hogy beszélgetőfüzetei tanúsága szerint még Babits Mihály is olvasott Rejtőt. 

A széles olvasótábor megszólításában (is) rejlik tehát a szerző zsenialitása; a ponyva bevált kliséinek egyidejű használatában és megsemmisítésében, a kalandvágyó olvasók igényeinek kielégítésében és a gondolatmenetet is megdolgoztató, intellektuális paradoxonok jó ütemérzékkel való alkalmazásában.

  1. Az életünk része

Mérget nem veszünk rá, de azért meglehető bizonyosággal állítható, hogy aki beleveti magát a Rejtő-univerzumba, az számos olyan bevett mondattal, félmondattal, megjegyzéssel találkozik majd, amelyre rácsodálkozhat, hiszen családi-baráti közegben akár évek, évtizedek óta bevett fordulatról van szó – egyben éppenséggel egy Rejtő-idézetről is. „Wendriner Piroska, sakál és balerina, hat és fél éves” – ez A tizennégy karátos autóból való Rejtő-poén például Szécsi Noémiék családjában gyakran fordul elő sokoldalú emberekre való utalásként, de e sorok írójának édesanyja is több ízben lépett már be úgy a konyhába, hogy „Uram! A késemért jöttem”. (A Piszkos Fred, a kapitány nyitó mondata ez – és hogy miért is vicces, annak megfejtéséhez ajánlom a regény elolvasását.)

Ahogy Rudolf Péter is írja a Libertine Könyvkiadó Rejtő-kötetéhez járó levelében, Rejtő olvasása, az általa képviselt humor és világlátás nagyobb léptékben is összekötő erő lehet: „Ez a fajta világlátás itt, Közép-Európában, ez a fajta, humorból táplálkozó túlélési technika része kell hogy legyen az életünknek. Ha ezt elveszítjük, akkor valami nagyon fontos dolgot veszítünk el.”

Szerző:
Rejtő Jenő
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
358

Vesztegzár a Grand Hotelben; Tigrisvér – (SORSZÁM NÉLKÜLI)

A sorszámozott példányok elfogytak!

Rajongótábora közel száz éve töretlen, a ponyvaregények koronázatlan királya, legendák övezte, összetéveszthetetlen humorú alak, akit olvasói után immár az irodalomtörténet is érdemei elismerésével tárgyal. És most Aranylétrás-szerző is. Ő Rejtő Jenő, akinek ezúttal a legnépszerűbb és sokak szerint legjobb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert műve, a Tigrisvér című westernsztori kapott díszkiadást a Libertine Könyvkiadó Aranylétrás Könyvek-sorozatában.

Több hetes karantén egy titokzatos betegség miatt, ipari kémkedés, halálos fenyegetések – a Vesztegzár a Grand Hotelben nem csupán szórakoztató, de rendkívül fordulatos regény is, egyike Rejtő klasszikussá vált műveinek. A Tigrisvér a westernek világában játszódik, és olyan kérdést vet fel, amely napjainkban aktuálisabb, mint valaha: min múlik az önazonosság, és vajon mennyire befolyásolja a személyiségünket mások véleménye?

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő… Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárt. Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”

 

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót... Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”

4 999 Ft
Szerző:
Nina de Gramont
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
332

Agatha Christie-affér

London, 1926. A sorházak és teniszmeccsek, az előkelőségek és vadászkirándulások világában Miss Nan O'Dea a gazdag üzletember, Archie Christie szeretője lett, elcsábítva őt odaadó felesége, a közismert krimiíró, Agatha Christie mellől. Nan és Archie a tervek szerint egy vidéki szállodában találkoztak volna, miután a férfi bejelenti válási szándékát feleségének, ám a házastársak közti vitát követően a sikeres szerzőnő váratlanul eltűnik, az eset pedig bejárja az országos médiát. Mindeközben a Nan menedékéül szolgáló szállóban is rejtélyes haláleset történik, a kirendelt nyomozó szemében pedig minden vendég gyanús lesz.

De vajon milyen titkokat rejt Nan O'Dea élete, és mindez hogy kapcsolódik olyan szorosan ahhoz a tizenegy rejtélyes naphoz, amelynek során Agatha Christie eltűnt? És mi történt az egyre népszerűbb íróval ezalatt az idő alatt? Miért tenné valaki tönkre egy másik nő házasságát és miért szövögetné évekig a terveket? Meddig vagyunk hajlandóak elmenni a szerelem nevében? Mi késztet bárkit is a gyilkosságra? Milyen bűn az, amit nem tud valaki soha megbocsátani?

Az Agatha Christie-affér zseniális, több idősíkon játszódó, fordulatos és felejthetetlen regény tragikus szerelmesekről, szívfájdalomról, bosszúról és gyilkosságról. Emellett pedig lenyűgözően képzeli el újra a huszadik század egyik legtöbbet vitatott megoldatlan rejtélyét.

5 999 Ft
Szerző:
Billy O’Callaghan
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
268

Szerelmem, Coney Island

Michael és Caitlin huszonöt éve titokban találkozgat Coney Islanden. Ezek az együtt töltött, lopott órák éltetik őket, hiszen egyikük sem mer kilépni boldogtalan házasságából. Egy fagyos téli délutánon, a bezárt, holtszezoni fürdőhelyen válik számukra nyilvánvalóvá, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat, mert a férfi felesége súlyos beteg, a nő férje pedig a Közép-Nyugatra akar költözni. Michaelnek és Caitlinnek fél életnyi szenvedélyes viszony után el kell dönteniük, milyen sorsot választanak, és számot kell vetniük kötelezettségeikkel és vágyaikkal. A Szerelmem, Coney Island egyetlen napba sűríti két egymás mellé sodródott ember életének történeteit, tájait, tragédiáit és meghitt pillanatait.

3 499 Ft
Szerző:
Stacey Halls
Kiadó:
21. Század Kiadó
Oldalak száma:
350

Mrs. England

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.

A zárkó...
6 490 Ft
Szerző:
Stephen King
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
440

A ragyogás

„- Minden nagy szállodának vannak botrányai - mondta. - Ahogy kísértet is van minden nagy szállodában. Hogy miért? A fenébe is, az emberek jönnek-mennek. Megesik, hogy valamelyik a szobájában dobja fel a talpát, a szíve, vagy gutaütés, vagy valami ilyesmi. A szálloda babonás hely. Nincs tizenharmadik emelet, nincs tizenhármas szoba, nincs tükör az ajtón, amin az ember bemegy, meg hasonlók.”
Stephen King egyik leghíresebb története, A ragyogás, a Sziklás-hegység egyik magaslatán, egy világtól elzárt szállodában játszódik. Itt vállal állást az alkoholizmusából éppen kigyógyult Jack Torrance, és vele együtt ideköltözik felesége, Wendy, és kisfia, Danny is. Miközben Jack egyre megszállottabban próbálja megírni a szálloda történetét, természetfeletti, látnoki képességekkel rendelkező fia egyre több furcsa jelet lát...
A ragyogás 1977-ben jelent meg először, és azonnal bestseller lett. Az azóta klasszikussá vált műből 1980-ban Stanley Kubrick rendezett filmet, Jack Nicholson főszereplésével.

4 999 Ft
Szerző:
Nita Prose
Kiadó:
Alexandra Könyvesház
Oldalak száma:
383

A szobalány

Molly Gray más, mint a többiek. Nehezére esik a szociális készségek elsajátítása, és gyakran félreértelmezi mások szándékait. Korábban a nagymamája egyszerű szabályokba tömörítve magyarázta el neki a világ dolgait, és ezeket követve Molly elboldogulhatott az életben. Nagymamája halála óta a huszonöt éves Mollynak egyedül kell navigálnia az élet útvesztőiben, ám ő így is lelkesen veti bele magát munkájába egy hotel szobalányaként. Egyedi személyisége és a takarítás, valamint a helyes etikett m...
4 599 Ft
Szerző:
Agatha Christie
Kiadó:
Helikon Kiadó
Oldalak száma:
256

Rejtély az Antillákon

A Karib-tenger partján fekvő Arany Pálma Szálló vendégei kellemes napokat töltenek az idilli környezetben. Kényelmükről a szálloda új tulajdonosa, egy fiatal házaspár, Molly és Tim Kendal gondoskodik. Egy nap az idős Palgrave őrnagy, szokásához híven, számtalan kalandjai egyikével traktálja kissé unott hallgatóságát. Váratlanul egy gyilkos fényképét húzza elő a tárcájából, hogy megmutassa az elképedt Miss Marple-nak, ám valami megzavarja...
Másnap a gondterhelt Molly Palgrave halálhírét hozza: az őrnagy magas vérnyomásának áldozata lett. Miss Marple-nek azonban valami nagyon nem tetszik. Vajon összefügg a rejtélyes fénykép említése Palgrave hirtelen halálával? Lehet, hogy egy gyilkos ólálkodik a szálló vendégei között? Miss Marple maga veszi kezébe a dolgokat...

2 999 Ft
Szerző:
Lucia Berlin
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
622

Bejárónők kézikönyve

Lucia Berlin szemügyre vette a démonait, az alkoholt, a kábítószereket, a bántalmazó és sérült anyát, a betegségeket, a magányt, aztán odalépett a szakadék szélére, és lenézett a mélységbe.
De az utolsó pillanatban mégis úrrá lett a zuhanáson: megírta az elbeszéléseit.
Történeteit, amelyek egyszerre ironikusak és tragikusak, drámaiak és szatirikusak, a huszadik századi Amerika mindennapjaiban rejtőző csodák és személyes tragédiák teszik felejthetetlenné.
A Bejárónők kézikönyve az amerikai novellista, Lucia Berlin válogatott történeteit gyűjti egybe. Az írónő halála után tizenegy évvel jelent meg a kötet, amely több millió olvasót és hatalmas népszerűséget hozott szerzőnek, és több mint húsz nyelvre fordították le.


,,A takarítónők lopnak, nem kérdés. De nem olyasmit, ami miatt olyan nagyon aggódnak az emberek, akiknek dolgozunk. Az a sok felesleges holmi, az váltja ki végül belőlünk. Nem kérünk a kis hamutartókban lévő aprópénzből.
Egyszer egy bridzspartin egy hölgyemény azzal állt elő, hogy a takarítónők becsületességét úgy lehet tesztelni, ha az ember kis rózsamintás hamutartókat hagy szerteszét, teli apróval. A magam részéről még hozzá is teszek pár egycentest, időnként még egy tízcentest is.
Amint nekifogok a munkának, legelőször is megjegyzem, hol vannak az órák, a gyűrűk, az aranyszövésű színházi retikülök. Később, amikor lihegve, vérvörös arccal berontanak, csak hűvösen megjegyzem:
- A párnája alatt; a zöld pipereasztalkán. - Igazából szoktam lopni, de leginkább csak altatót, a rossz napokra is gondolni kell." Ez a könyv egyike az évtized 50 legemlékezetesebb világirodalmi megjelenéseinek - Könyves Magazin"

4 499 Ft
Szerző:
Anna Gavalda
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
544

Vigaszág

Charles Balanda sikeres párizsi építész, szép feleséggel, egy kamaszodó nevelt lánnyal és gigantikus megrendelésekkel. Egy napon levelet kap, mely csak két szóból áll: "Anouk meghalt." Az elhunyt nő Balanda fiatalkori, plátói szerelme volt, legjobb barátjának anyja. Charles nem tudja folytatni addigi életét, így hosszas vívódás után felkeresi Alexist, Anouk vidéken élő fiát, hogy szembenézzen a múltjával és önmagával. Balanda hirtelen kizökken a látszatmegoldásokkal és rutinnal teli, érzelems...
3 999 Ft