KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Rejtő Jenő díszkiadásra cserélte a ponyvát

libertine könyvkiadó
niok
Szűrés törlése
Németh Luca
2023.04.01 00:15
Rejtő Jenő díszkiadásra cserélte a ponyvát

Amikor kitaláltuk az Aranylétrás Könyvek koncepcióját, két fő cél lebegett a szemünk előtt: hozzájuk méltó, kifinomult és egyedi kiadásban megjelentetni hazai és külföldi klasszikus szerzők munkáit, lehetőség szerint pedig ráirányítani a figyelmet a kevésbé ismert írásaikra is. Az áprilisban megjelenő, új Aranylétrás Könyv – egyben a NIOK áprilisi közös könyve – tökéletesen megfelel mindkét elképzelésünknek. Rejtő Jenő, akit a ponyvairodalom koronázatlan királyának tartanak, és a Rejtő-regények, amelyek sorsa és kiadása igencsak hányatott, igazán megérdemelték már ezt a csodás, Aranylétrás-külsőt!

Tudatosan vagy tudattalanul, de talán nem is telik el nap úgy Magyarországon, hogy valaki ne idézne egy-egy frappáns mondatot Rejtőtől. Már ez is mutatja azt a kulturális beágyazottságot, amely megkerülhetetlen, amikor a kalandos sorsú szerző magyar irodalomban betöltött szerepéről esik szó. Annál is inkább így van ez, ha megvizsgáljuk Rejtő olvasói és irodalomtörténeti fogadtatását. Noha a Rákosi-, majd a Kádár-korszakban is tiltottnak számítottak a művei – így a hivatalos irodalomtörténet nem is foglalkozott velük –, az olvasók szűnni nem akaró, olykor rajongásba forduló szeretete elképesztően népszerű íróvá tette.

Nem csoda hát – és a rendszer kettős arcára is rámutat –, hogy a hatvanas évektől kezdve közel 25 éven át százezres példányszámban jelentették meg P. Howard (Rejtő egyik álneve) regényeit, meglehetősen igénytelen kivitelben. A (ma már szinte elképzelhetetlenül) nagy példányszám a szövegek minőségére is hatással volt, számos szövegromlást okozva. Nem is beszélve a „hivatalos” beavatkozásokról: a szövegeket ugyanis előszeretettel vették kezelésbe a szocialista könyvkiadás névtelen és olykor túlbuzgó cenzorai. Az internet megjelenése sok esetben pedig még inkább nehezítette a dolgot, hiszen számos esetben ezek a „felülről ellenőrzött” szövegek kerültek fel a világhálóra az első kiadások helyett.

Mindezt érdemes tudnunk, amikor kezünkbe vesszük a Rejtő Jenő két regényét, a Vesztegzár a Grand Hotelbent, illetve a Tigrisvért tartalmazó, új Libertine-kiadványt. Elképzelve a sokszor kaotikus, már-már rémálomszerű borítóval rendelkező, olcsó papírra nyomtatott és hamar viharvertté váló Rejtő-kiadásokat, örömmel nyugtázhatjuk a könyvek szerelmeseként, hogy a szövegek végre méltó köntöst kaptak. És szándékunk szerint méltó szöveggondozást is, hiszen, éppen a fent említett okokból, a könyv szerkesztése során az 1941-es, illetve 1942-es első, a Nova Kiadó által közreadott szövegekkel dolgozott a szerkesztő (e sorok írója), szoros együttműködésben a Petőfi Irodalmi Múzeum Rejtő-kutatójával, Thuróczy Gergellyel – akinek tanácsait és segítségét ezúton is köszönöm. A rendszerváltás után Rejtő lassan az irodalomtörténetben is elfoglalta méltó helyét – a 2000-es években már érettségi tétel is volt –, ehhez a folyamathoz csatlakozik hát a Libertine is az új kiadással.

Miért a Vesztegzár? A Vesztegzár a Grand Hotelben az első címek egyike, ami eszünkbe jut, amikor Rejtőről esik szó. A rejtői írásmód esszenciája, egy „dramaturgiai bravúr”, ahogy Thuróczy Gergely hivatkozik rá. Szinte végig azonos helyszínen, egy hotel különféle tereiben játszódik az izgalmakat és számos bonyodalmat sem nélkülöző történet, amelyben a reflektorfény hol egy rejtélyes járványra, hol egy gyilkosságra, hol egy ellopott füzetre és egy ezzel összefüggő ipari kémkedésre vetül. Nem sokkal a mindannyiunk közös élményévé váló karanténidőszak után, 2023-ban olvasni a Vesztegzárt különösen érdekes élmény. 

Az első regény tehát, mondhatni, adta magát – emellé azonban olyan Rejtő-alkotást szerettünk volna választani, amely a nagyközönség számára kevésbé ismert, ritkábban olvasott. Ez némi kutatást igényelt, míg végül egy olyan regényre esett a választásunk, amely nemcsak magán hordja a jellegzetes rejtői stílusjegyeket – az abszurd szituációkat és a helyzetkomikumot—, hanem a mai olvasónak is elgondolkodtató jelentésréteggel szolgál. A Tigrisvér egy vadnyugati miliőben játszódó történet, középpontjában egy egykori veszélyes bűnöző, a Tigris fiával. Egy fiúval, aki gyáva volt – ám amint elmondják neki, hogy kitől származik, meglepő tettekre ragadtatja magát. Legalábbis látszólag. Hogyan lehetünk önazonosak, és vajon mennyiben befolyásolja ezt a folyamatot mindaz, amit a környezetünktől hallunk saját magunkról? Ezeket a gondolkodni való kérdéseket kínálja a humort sem nélkülöző történet.

A Vesztegzár trópusi és a Tigrisvér western világát zseniálisan ötvözi és idézi meg egyszerre a borító, amelyet ezúttal is Szép-Bíró Erikának köszönhetünk.

És hogy mi teszi még inkább különlegessé az Aranylétrás Könyvek legújabb darabját? Egyrészt a hozzá járó, exkluzív, csak a Libertine-vásárlóknak és NIOK-tagoknak íródott levél Rudolf Pétertől, aki nemcsak a hangját adta a Rejtő-regények hangoskönyvváltozataihoz, hanem különösen erős, gyerekkora tartó kapcsolat is fűzi a szerzőhöz. Erről is vall levelében, amelyből az is kiderül, miért érdemes, miért kell Rejtőt olvasnunk Európának ezen a vidékén, ahol élnünk adatott. Másrészt, ahogy azt már megszokhattátok, az első 1000 példány sorszámozott változatban lehet a tiétek, a készlet erejéig. A sorszámozott példányok mind a budapesti, mind a szegedi könyvesboltban megvásárolhatók, valamint természetesen a webshopon is megrendelhetők. Webshopos rendelés esetén – a könyvek feltorlódását elkerülendő – a bolti átvétel nem, csak a házhoz szállítás opció lehetséges.

Olvassuk és fedezzük fel újra, közösen a ponyvairodalom klasszikussá nemesedett szerzőjét, Rejtő Jenőt az Aranylétrás Könyvek-sorozatban! 

Szerző:
Rejtő Jenő
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
358

Vesztegzár a Grand Hotelben; Tigrisvér – (SORSZÁM NÉLKÜLI)

A sorszámozott példányok elfogytak!

Rajongótábora közel száz éve töretlen, a ponyvaregények koronázatlan királya, legendák övezte, összetéveszthetetlen humorú alak, akit olvasói után immár az irodalomtörténet is érdemei elismerésével tárgyal. És most Aranylétrás-szerző is. Ő Rejtő Jenő, akinek ezúttal a legnépszerűbb és sokak szerint legjobb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert műve, a Tigrisvér című westernsztori kapott díszkiadást a Libertine Könyvkiadó Aranylétrás Könyvek-sorozatában.

Több hetes karantén egy titokzatos betegség miatt, ipari kémkedés, halálos fenyegetések – a Vesztegzár a Grand Hotelben nem csupán szórakoztató, de rendkívül fordulatos regény is, egyike Rejtő klasszikussá vált műveinek. A Tigrisvér a westernek világában játszódik, és olyan kérdést vet fel, amely napjainkban aktuálisabb, mint valaha: min múlik az önazonosság, és vajon mennyire befolyásolja a személyiségünket mások véleménye?

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő… Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárt. Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”

 

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót... Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”

4 999 Ft
Szerző:
Nina de Gramont
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
332

Agatha Christie-affér

London, 1926. A sorházak és teniszmeccsek, az előkelőségek és vadászkirándulások világában Miss Nan O'Dea a gazdag üzletember, Archie Christie szeretője lett, elcsábítva őt odaadó felesége, a közismert krimiíró, Agatha Christie mellől. Nan és Archie a tervek szerint egy vidéki szállodában találkoztak volna, miután a férfi bejelenti válási szándékát feleségének, ám a házastársak közti vitát követően a sikeres szerzőnő váratlanul eltűnik, az eset pedig bejárja az országos médiát. Mindeközben a Nan menedékéül szolgáló szállóban is rejtélyes haláleset történik, a kirendelt nyomozó szemében pedig minden vendég gyanús lesz.

De vajon milyen titkokat rejt Nan O'Dea élete, és mindez hogy kapcsolódik olyan szorosan ahhoz a tizenegy rejtélyes naphoz, amelynek során Agatha Christie eltűnt? És mi történt az egyre népszerűbb íróval ezalatt az idő alatt? Miért tenné valaki tönkre egy másik nő házasságát és miért szövögetné évekig a terveket? Meddig vagyunk hajlandóak elmenni a szerelem nevében? Mi késztet bárkit is a gyilkosságra? Milyen bűn az, amit nem tud valaki soha megbocsátani?

Az Agatha Christie-affér zseniális, több idősíkon játszódó, fordulatos és felejthetetlen regény tragikus szerelmesekről, szívfájdalomról, bosszúról és gyilkosságról. Emellett pedig lenyűgözően képzeli el újra a huszadik század egyik legtöbbet vitatott megoldatlan rejtélyét.

5 999 Ft
Szerző:
Billy O’Callaghan
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
268

Szerelmem, Coney Island

Michael és Caitlin huszonöt éve titokban találkozgat Coney Islanden. Ezek az együtt töltött, lopott órák éltetik őket, hiszen egyikük sem mer kilépni boldogtalan házasságából. Egy fagyos téli délutánon, a bezárt, holtszezoni fürdőhelyen válik számukra nyilvánvalóvá, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat, mert a férfi felesége súlyos beteg, a nő férje pedig a Közép-Nyugatra akar költözni. Michaelnek és Caitlinnek fél életnyi szenvedélyes viszony után el kell dönteniük, milyen sorsot választanak, és számot kell vetniük kötelezettségeikkel és vágyaikkal. A Szerelmem, Coney Island egyetlen napba sűríti két egymás mellé sodródott ember életének történeteit, tájait, tragédiáit és meghitt pillanatait.

3 499 Ft
Szerző:
Stacey Halls
Kiadó:
21. Század Kiadó
Oldalak száma:
350

Mrs. England

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.

A zárkó...
6 490 Ft
Szerző:
Stephen King
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
440

A ragyogás

„- Minden nagy szállodának vannak botrányai - mondta. - Ahogy kísértet is van minden nagy szállodában. Hogy miért? A fenébe is, az emberek jönnek-mennek. Megesik, hogy valamelyik a szobájában dobja fel a talpát, a szíve, vagy gutaütés, vagy valami ilyesmi. A szálloda babonás hely. Nincs tizenharmadik emelet, nincs tizenhármas szoba, nincs tükör az ajtón, amin az ember bemegy, meg hasonlók.”
Stephen King egyik leghíresebb története, A ragyogás, a Sziklás-hegység egyik magaslatán, egy világtól elzárt szállodában játszódik. Itt vállal állást az alkoholizmusából éppen kigyógyult Jack Torrance, és vele együtt ideköltözik felesége, Wendy, és kisfia, Danny is. Miközben Jack egyre megszállottabban próbálja megírni a szálloda történetét, természetfeletti, látnoki képességekkel rendelkező fia egyre több furcsa jelet lát...
A ragyogás 1977-ben jelent meg először, és azonnal bestseller lett. Az azóta klasszikussá vált műből 1980-ban Stanley Kubrick rendezett filmet, Jack Nicholson főszereplésével.

4 999 Ft
Szerző:
Nita Prose
Kiadó:
Alexandra Könyvesház
Oldalak száma:
383

A szobalány

Molly Gray más, mint a többiek. Nehezére esik a szociális készségek elsajátítása, és gyakran félreértelmezi mások szándékait. Korábban a nagymamája egyszerű szabályokba tömörítve magyarázta el neki a világ dolgait, és ezeket követve Molly elboldogulhatott az életben. Nagymamája halála óta a huszonöt éves Mollynak egyedül kell navigálnia az élet útvesztőiben, ám ő így is lelkesen veti bele magát munkájába egy hotel szobalányaként. Egyedi személyisége és a takarítás, valamint a helyes etikett m...
4 599 Ft
Szerző:
Agatha Christie
Kiadó:
Helikon Kiadó
Oldalak száma:
256

Rejtély az Antillákon

A Karib-tenger partján fekvő Arany Pálma Szálló vendégei kellemes napokat töltenek az idilli környezetben. Kényelmükről a szálloda új tulajdonosa, egy fiatal házaspár, Molly és Tim Kendal gondoskodik. Egy nap az idős Palgrave őrnagy, szokásához híven, számtalan kalandjai egyikével traktálja kissé unott hallgatóságát. Váratlanul egy gyilkos fényképét húzza elő a tárcájából, hogy megmutassa az elképedt Miss Marple-nak, ám valami megzavarja...
Másnap a gondterhelt Molly Palgrave halálhírét hozza: az őrnagy magas vérnyomásának áldozata lett. Miss Marple-nek azonban valami nagyon nem tetszik. Vajon összefügg a rejtélyes fénykép említése Palgrave hirtelen halálával? Lehet, hogy egy gyilkos ólálkodik a szálló vendégei között? Miss Marple maga veszi kezébe a dolgokat...

2 999 Ft
Szerző:
Lucia Berlin
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
622

Bejárónők kézikönyve

Lucia Berlin szemügyre vette a démonait, az alkoholt, a kábítószereket, a bántalmazó és sérült anyát, a betegségeket, a magányt, aztán odalépett a szakadék szélére, és lenézett a mélységbe.
De az utolsó pillanatban mégis úrrá lett a zuhanáson: megírta az elbeszéléseit.
Történeteit, amelyek egyszerre ironikusak és tragikusak, drámaiak és szatirikusak, a huszadik századi Amerika mindennapjaiban rejtőző csodák és személyes tragédiák teszik felejthetetlenné.
A Bejárónők kézikönyve az amerikai novellista, Lucia Berlin válogatott történeteit gyűjti egybe. Az írónő halála után tizenegy évvel jelent meg a kötet, amely több millió olvasót és hatalmas népszerűséget hozott szerzőnek, és több mint húsz nyelvre fordították le.


,,A takarítónők lopnak, nem kérdés. De nem olyasmit, ami miatt olyan nagyon aggódnak az emberek, akiknek dolgozunk. Az a sok felesleges holmi, az váltja ki végül belőlünk. Nem kérünk a kis hamutartókban lévő aprópénzből.
Egyszer egy bridzspartin egy hölgyemény azzal állt elő, hogy a takarítónők becsületességét úgy lehet tesztelni, ha az ember kis rózsamintás hamutartókat hagy szerteszét, teli apróval. A magam részéről még hozzá is teszek pár egycentest, időnként még egy tízcentest is.
Amint nekifogok a munkának, legelőször is megjegyzem, hol vannak az órák, a gyűrűk, az aranyszövésű színházi retikülök. Később, amikor lihegve, vérvörös arccal berontanak, csak hűvösen megjegyzem:
- A párnája alatt; a zöld pipereasztalkán. - Igazából szoktam lopni, de leginkább csak altatót, a rossz napokra is gondolni kell." Ez a könyv egyike az évtized 50 legemlékezetesebb világirodalmi megjelenéseinek - Könyves Magazin"

4 499 Ft
Szerző:
Anna Gavalda
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
544

Vigaszág

Charles Balanda sikeres párizsi építész, szép feleséggel, egy kamaszodó nevelt lánnyal és gigantikus megrendelésekkel. Egy napon levelet kap, mely csak két szóból áll: "Anouk meghalt." Az elhunyt nő Balanda fiatalkori, plátói szerelme volt, legjobb barátjának anyja. Charles nem tudja folytatni addigi életét, így hosszas vívódás után felkeresi Alexist, Anouk vidéken élő fiát, hogy szembenézzen a múltjával és önmagával. Balanda hirtelen kizökken a látszatmegoldásokkal és rutinnal teli, érzelems...
3 999 Ft