KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

„A könyvlista írása egy ölelés volt gyermekkori önmagamnak” – exkluzív interjú Sara Nisha Adamsszel

libertine könyvkiadó
Szűrés törlése
Papós Tamás
2022.10.04 23:30
„A könyvlista írása egy ölelés volt gyermekkori önmagamnak” – exkluzív interjú Sara Nisha Adamsszel

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutattuk be a NIOK eddigi legkülönlegesebb közös könyvét, itt debütált a Libertine Könyvkiadó első külföldi regénye. A könyvlista című alkotás egy Londonban élő, fiatal író és szerkesztő, Sara Nisha Adams első regénye. A szerző indiai és angol szülők gyermeke, ez a családi háttér is különleges atmoszférát ad annak a történetnek, amely tökéletesen illik a Nincs időm olvasni kihívás közönségéhez. Mintha Sara nekünk írta volna!

„A regény főhősei olyan kapcsolatot teremtenek, amilyenre csak két magányos lélek képes” – ezt írta a Newsweek összefoglalója, de korábban már egy másik neves amerikai híroldal, az NBC News is a 2021-es nyári toplistájára tette A könyvlistát. A moly.hu nemzetközi megfelelője, a Goodreads közönsége az Év legjobb regénye díjra is jelölte. Az emberi kapcsolatok öröméről és a könyvek gyógyító erejéről szóló megható – Szabados Ágit többször is megríkató – regény már megvásárolható a webshopon. A könyvlista szerzője hamarosan ellátogat Budapestre, hiszen a NIOK-nap vendége lesz, addig is, kedvcsinálóként, íme egy exkluzív interjú Sara Nisha Adamsszel.

„Egy megindító történet az életre szóló olvasmányokról, és arról, hogyan kapcsolnak minket össze a könyvek, akárcsak a NIOK-ban” – így szól Szabados Ági ajánlója A könyvlista hátoldalán. Ez a regény ugyanis túlmutat önmagán, története jól példázza, hogy a könyvek a legnehezebb élethelyzeteken is át tudnak segíteni. Szíved legmélyéről jöhetett a történet, így kíváncsiak lennénk: milyen érzelmek törtek felszínre a könyv írása közben?

Élveztem, hogy elsöpörnek az érzelmek, leginkább azért, mert a főszereplővel, Mukeshsel sok időt tölthettem. Úgy éreztem, ismerem őt, hiszen a számomra legkedvesebb emberek tulajdonságaiból gyúrtam össze, és egy kicsit magamból is. Aleisha és családja is különleges helyet foglal el a szívemben, hiszen ő még inkább tükröz engem, édesanyja és testvére karakterét is szerettem formálni. Aleishában és bennem sok közös vonás van, tinédzserként olyan voltam, mint ő. Érzései és viselkedése is idéz engem, így az írás olyan volt, mintha megölelném a gyermekkori önmagam, és azt mondanám neki: bátrabb vagy, mint gondolnád! 

Milyen gyermekkori emlékeid vannak az olvasásról? Mi a könyvek szeretetének forrása?

Édesapám igazi könyvmoly volt, és engem is erre sarkallt gyermekkoromban. Emlékszem, ahogy alvás előtt hangosan olvasva osztottam meg szüleimmel az első könyvélményem. Iskola után otthon első dolgom volt olvasni. Minden hét legjobb része az volt, amikor apa elvitt a könyvtárba, hogy új műveket fedezzek fel. Beszélgettem a könyvtárosokkal, volt, hogy több mint egy órán át meséltem nekik a legutóbbi olvasmányomról, ezúton is köszönöm a türelmüket! Diana Wynne Jones könyvei voltak a gyerekkori kedvenceim, fantasztikus világokról írt, ahol bármi lehetséges.

A Newsweek és az NBC News is toplistáján helyezte el A könyvlistát. Hogyan reagáltál az amerikai ajánlásokra?

A mai napig nehéz elhinni a könyv fogadtatását. Álomszerű, hogy sok ember éli át ezt a történetet. Korábban már arra is nagyon büszke voltam, ha ilyen toplistákra olyan könyv került fel, amelyet én szerkesztettem, de egészen szürreális, hogy a saját könyvem kapott ilyen elismeréseket. 

Említetted, hogy szerkesztőként dolgozol, a Libertine Könyvkiadónál mi is jól tudjuk, milyen komoly munkáról van szó. Hogyan tudtad összeegyeztetni ezt a feladatot a könyvírással? 

Teljes állású szerkesztőként komoly kihívás volt A könyvlista írása, de eldöntöttem, hogy ezért a célért mindennap hamarabb ébredek, hogy legyen időm írni. Bevált, néhány hónap alatt elkészült az első vázlat. 2020-ban vezető szerkesztő lettem, ami még nehezebbé tette a folyamatot, így jobbára a szabadságaimat töltöttem könyvírással. Sokszor kimaradtam a baráti és családi programokból, nemrég ezért is döntöttem a szabadúszó munka mellett. Nagy lépés volt számomra, hiszen álomszerű munkahelyem volt, de minden projektnél a tökéletességre törekszem, amit így könnyebben meg tudok valósítani. Ezzel a lépéssel kicsit fellélegezhettem. Hiányoznak a munkatársaim, de tudom, jó kezekben vannak, így koncentrálhatok a második könyvemre. 

Ennek örülünk! Milyen könyvre számíthatunk?

Nagyon élvezem az írását, és úgy érzem, pont olyan lesz, mint amilyennek elképzeltem. Ez egy teljesen más történet, valószínűtlen barátságokról és közösségekről szól, a központi helyszíne egy közösségi kert. Két idősíkon játszódik, amelynek kezelése nagy kihívás számomra.

A NIOK-közösség leggyorsabb tagjai már el is olvasták első könyved, rögtön népszerű lett a követőink körében.

Megtisztelő, hiszen hallottam, hogy milyen aktív, lelkes és népes közösségről van szó. Csodálatos, hogy London két külvárosi figurájának története Magyarországra is eljutott! Remélem, élvezik a regényt!

Az olvasók személyesen is találkozhatnak veled, hiszen a II. NIOK-nap vendége leszel. Izgatott vagy emiatt? Van valamilyen tapasztalatod Budapestről?

Már nagyon várom! A járvány miatt több könyvbemutatót is online tartottam, így ez lesz az első személyes események egyike. Budapest a bakancslistámon szerepel, ugyanis több barátom is járt már itt, és mindannyian imádták a fővárost és Magyarországot. Kiváltságos helyzet, hogy ilyen helyszínen találkozhatok olvasókkal, és ezúton is köszönöm a meghívást! Találkozunk a NIOK-napon!

Szerző:
Virginia Woolf
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Műfaj:
Irodalom

Mrs. Dalloway

"A létezés költészetének általános érzése" - ez hatja át Virginia Woolf 1925-ben megjelent regényét, amelyet azóta szép lassan a huszadik századi világirodalom legnagyobb remekműveinek sorába emelt az idő - és persze az olvasók, akik mindig valami újat fedezhetnek fel a középkorú asszony csapongó gondolataiban, a férfiak (és a nők) iránti vonzalmainak csipkefinom leírásaiban. A varázsos tudatfolyamból azonban kikerekedik egy megejtő történet is: nemcsak Mrs. Dallowayé, hanem egy volt első vil...
4 499 Ft
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
100
Műfaj:
Irodalom

NIOK Magazin – 2. szám

A tavaszi indulás után megérkezett az idei második NIOK Magazin, amely még informatívabb és sokszínűbb, és még több olvasnivalót ajánl mindazoknak, akik egy (vagy több) jó könyvet keresnek az őszi-téli takarós, forró italos szezonra. Szabados Ági A könyvlista kiadásának történetéről mesél, megismerhetitek Szabó Magdát egy őszinte szeretettől fütőtt olvasó szemén keresztül, ajánlunk kirándulásra alkalmas, az irodalomhoz kötődő úti célokat hazánkban, és olyan komoly témákkal is foglalkozunk, mint a traumafeldolgozás és a könyvek kapcsolata vagy a magánnyal való megküzdés. Utánajárunk, miért drágulnak manapság egyre gyorsabban a könyvek, illetve kinek és miért éri meg e-könyvet olvasnia. És ahogy azt talán már megszokhattátok, bemutatjuk az őszi-téli időszak legfrissebb libertine-es megjelenéseit, és Szabados Ági mellett ismert könyves bloggerek és vloggerek, Edmond és a tízkicsikönyv blogot író Balanyi Daniella is a figyelmetekbe ajánlja a kedvenceit. Szóval ezernyi (NI)OK van arra, hogy olvassátok az új magazint!

1 999 Ft
Nincs raktáron
Szerző:
Mélylevegő Projekt
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
288

Öntöző

Legyél önmagad elmekertésze!

A Mélylevegő Projekt 2020 óta megkerülhetetlen a mentális egészség, illetve a gyakori vagy kevésbé ismert pszichológiai kérdések területén. Ismeretterjesztő, szakmailag hiteles, mégis közérthető tartalmakat megosztó online platformjaik követői száma napról napra nő, a tudásukat könyv formájában is közreadó Elmerülő pedig hiánypótlónak bizonyult az általános pszichés működés megismerésében.

Az általános jelenségek után ideje megismerned és megértened önmagad. Ezt a célt szolgálja az Öntöző, amely egyszerre fog kézen és ad szabadságot az önismereti utad kezdetén. Megdönti azt a bizonyos locsolókannát, hogy a segítségével minél közelebb kerülhess a mentális virágzáshoz, egy olyan állapothoz, amelyben eredményesen tudsz megküzdeni a mindennapok kihívásaival.

Az önismereti munkafüzet segítségével képet kaphatsz arról, ki vagy te éppen, mi fontos a számodra, hogyan működsz. Innen elrugaszkodva pedig különféle kérdések megválaszolásával, hasznos módszerek bemutatásával és a hétköznapok során is alkalmazható technikáknak köszönhetően körvonalazhatod a céljaidat, megismerheted a halogatásod vagy a szorongásod okait, és azt is, hogyan csökkentheted ezek jelenlétét az életedben. Mindeközben növekedésnek indulhatnak az életedben a jó dolgok, hiszen ráeszmélhetsz a saját határaidra, leszámolhatsz az időrablókkal, és megtanulhatod a célra vezető kommunikáció alapjait.

Az Öntöző téged szolgál, rólad szól, a mentális egészséged megteremtéséhez és ápolásához azonban rád is szükség van. Ehhez az önismereti munkafüzethez újra és újra visszatérhetsz elmekertészkedésed során.

4 999 Ft
Szerző:
Sara Nisha Adams
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
440

A könyvlista

Sara Nisha Adams könyvére akkor bukkantam rá, amikor elhatároztam, hogy ideje egy külföldi címet is megjelentetnünk a Libertine Könyvkiadónál. A könyvlista – ígéretes címnek tűnt. Egy történet, tele más történetekkel, egy könyvtárral, könyvklubbal, könyvlistával, és olyan szereplőkkel, akiknek nem más változtatja meg az életét, mint az olvasás. Éreztem, hogy ezt a könyvet nekünk találták ki! A szerzője egy indiai származású, Nagy-Britanniában élő fiatal lány, akit a nagyapjával való kapcsolata inspirált arra, hogy megírja a regényt.
A történet főszereplő Mukesh, a frissen megözvegyült, idős úr, aki néhai felesége egyik könyvét viszi vissza a könyvtárba, valamint az ott dolgozó fiatal lány, Aleisha, akinek nemrég akadt a kezébe egy különleges könyvlista, elolvasásra vágyó könyvcímekkel. A listán szereplő könyvek olvasása szoros barátsággá fűzi a kapcsolatot Mukesh és Aleisha között, ám még ennél is többet kapnak a történeteknek köszönhetően: az összetartozás érzését, és a tudatot, hogy nincsenek egyedül a világban.
Éreztetek már olyat olvasás közben, hogy ez a könyv tényleg nektek szól? A megtalálása pillanatában még csak sejtettem azt, amit a záró sorok olvasása után már a legutolsó porcikámmal is éreztem: ez a könyv megtalált, nekem kellett kiadnom, hogy eljusson azokhoz az emberekhez, akik immár öt éve a közösségem részei, akik olvasni akaró és tudó, empátiával mélyen megáldott emberek, akik évek óta velem vannak és velem olvasnak, akik érteni fogják, hogy ezt a könyvet nem adhatta ki más! Hogy tökéletes! És ezt látni, érezni fogjátok! Viszont, kedves olvasó barátom, készülj fel: érzelmi hullámvasút lesz, ha elkezded A könyvlistát olvasni!

4 799 Ft
Szerző:
Kovács Eszter
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
224

Köszi, jól

Told a talpad a talajba, és nyújtózz az ég felé a fejtetőddel – a könyv, amelyet a kezedben tartasz, épp olyan, mintha ezt a mozdulatsort gyakorolnád jóga közben. Egyszerre erős és könnyed, van mélysége, és égbe törő, felszabadult öröme. Nem kötelez semmire, mégis úgy érzed, a benne foglalt tanácsokat – legyen szó jógáról, meditációról, mindfulnessről vagy épp az extra sült krumpliról – érdemes beépítened az életedbe. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy a hogy vagy? kérdésre mosolyogva ennyit válaszolsz: köszi, jól.

4 999 Ft