KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Nézz szét Simon Márton könyvespolcán!

mutasd a könyvespolcod
Szűrés törlése
Szabados Ágnes
2023.06.12 14:15
Nézz szét Simon Márton könyvespolcán!

Nem olyan egyszerű ám összehozni egy-egy forgatást a Mutasd a könyvespolcod! kapcsán: Simon Mártonhoz például már szinte úton voltunk, amikor kiderült, a szomszédban történt csőtörés miatt mégsem tudja fogadni a stábot. De nem adtam fel, így az új epizódban meg is mutatom, miként fest az éppen a japanológia záróvizsgájára készülő kortárs költő könyvespolca, amelyet a szintén író, költő feleségével, Tóth Réka Ágnessel oszt meg.

Idén tízéves a Polaroidok, a verseskötet, amely túlzás nélkül egy egész generáció számára meghatározó, közös olvasmányélmény, ha versekről van szó. Az a sokat látott példány is, amelyből Marci fel szokott olvasni, ott van a könyvespolcán, kissé viharvert állapotban. Persze a saját költészete mellett sokat beszélgetünk az elődökről, és arról is, miként lehet, miként érdemes – vagy éppen nem érdemes – feldolgozni a traumákat a vers, az irodalom segítségével.

Miként hatott Marcira a bibliofil nagypapája, vagy éppen az, hogy az édesapja lelkész? Kinek a verseskötetét olvasta először gyerekként, alig értve valamit a szövegekből? Miért olvassunk Szilágyi Domokos-verseket, és mennyi idő, amíg az ember megtanul japánul? Honnan ered a japán nyelv és kultúra iránti szerelem, és mik Simon Márton tervei a japanológia szak befejezése után? Mindezekre fény derül a beszélgetésben, amelynek során Marci számos olyan könyvet is ajánl, amelynek segítségével az is megismerkedhet a japán irodalommal, akinek eddig nem volt köze ehhez a különleges, a miénktől oly sok mindenben eltérő világhoz.

Emellett leemelek a polcról fontos, dedikált köteteket is, Esterházyt, Kertészt, Kántor Pétert – mind meghatározók Simon Márton életében. kissé rendhagyó módon, a nyár kezdetén pedig olvasmányajánlókat is kapunk, legyen szó a Trükkös tigristrióról vagy a Kitelepítésről, amely a tervek szerint Marci nyári olvasmánya lesz. Sőt, az elolvasandók között van a Vesztegzár a Grand Hotelben is!

Ne hagyd ki a Mutasd a könyvespolcod! legújabb részét, ha pedig nem akarsz lemaradni a további epizódokról sem, iratkozz fel a YouTube-csatornámra!

Szerző:
Simon Márton
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
53

Dalok a magasföldszintről

És állsz és szédülsz és hallgatsz, vagy ülsz 5.43-kor
egy kanapén egyedül, egy másik plédbe
csavarva, közhelyeken rágódva. Olyan csöndben,
mint aki arra ébred, hogy ötvenhét éves, süket,
polinéz gyöngyhalász lett, aki egy fotóba szerelmes,
és valaki lélegezzen helyette, mert fölötte nyolc méter.

Aki Simon Márton verseihez fordul vigasztalásért, nem csalódik. Éppen azt fogja kapni tőlük, amivel át lehet vészelni egy magányt: igen, ez most ilyen. Meghalt egy anya. Elmúlt ...
1 999 Ft
Szerző:
Simon Márton
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
101

Rókák esküvője

Simon Márton harmadik kötetének költészete egyenes beszéd, kitérőkkel. Egy olyan belső monológ felvétele, amelyből az ébrenlét cenzorai még nem vágták ki a mindennapokat folytonos ostrom alatt tartó irracionalitást. Néha nehéz különbséget tenni élők és holtak között: van, aki távozik, és van, aki visszajár. Az emberi beszédet meg-megrepesztik a természet és a technológia szívhangjai. Belebotlunk egy papírpohárba, és mire felnézünk, a versmondatba már besétált egy őz. Vagy egy róka, amelyben a...
1 999 Ft
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
519
Műfaj:
Irodalom

Szöveglelő – Találd meg magad az irodalomban!

Mert minden az irodalommal kezdődik... az önismereti munka is. A Szöveglelő a Libertine Könyvkiadó eddigi legnagyobb és legösszetettebb vállalkozása: hiánypótló és innovatív irodalomterápiás kiadvány azoknak, akik már tudják, és azoknak is, akik talán még kételkednek abban, hogy a könyvek a legnehezebb élethelyzetekben is a segítségünkre lehetnek.

Persze csak ha a megfelelő könyvet választjuk, és hasznos választ kapunk a kérdésre: mit olvassunk?

Mit olvassunk, amikor szerelmesek vagyunk, és mit, ha éppen szakítottak velünk? Hogyan segíthet egy olvasmány a „menni vagy maradni” kérdés eldöntésében? Hatással lehet-e a függőségeinkre egy-egy szöveg? Mit érdemes olvasni, ha maga alá gyűrt a nyár végi melankólia?

Irodalom és önismeret találkozik ebben a hiánypótló és formabontó kötetben, amely a fenti kérdésekre is igyekszik választ adni. A Szöveglelő irodalomterápiás kézikönyv száz szócikket tartalmaz az alkoholizmustól a várandósságig. Ezeket gyakorló irodalomterapeuták, a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagjai állították össze. Találunk köztük örömteli élethelyzeteket, komoly válságokat, hétköznapi problémákat és dilemmákat – mindezekhez kapcsolódva pedig megannyi regényt, verset és novellát, amelyekben magunkra ismerhetünk, amelyek árnyalhatják a véleményünket, akár segíthetnek meghozni egy-egy döntést.

Mert a megfelelő szöveget meglelni annyit tesz, mint megtalálni önmagunkat az irodalomban.

 

Megjelenések:

Dr. Béres Judit és a könyv szerkesztője beszél a Szöveglelőről a Kossuth Rádióban

Dr. Béres Judit interjúja a noklapja.hu-n

Könyvajánló az Indexen

Irodalomterápia és anyaság a Mesélj, anyukám! podcastban

Könyvajánló a Díványon

 

Szerzők: Bálint Lilla, Dr. habil. Béres Judit, Berta Beáta, Borbély Zsuzsa, Fekete Edina, Dr. Matuszka István, Novák Szilvia, Rudolf Panka, Szakács Emília, Dr. G. Tóth Anita

6 499 Ft
Szerző:
Rejtő Jenő
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
358

Vesztegzár a Grand Hotelben; Tigrisvér

A sorszámozott példányok elfogytak!

Rajongótábora közel száz éve töretlen, a ponyvaregények koronázatlan királya, legendák övezte, összetéveszthetetlen humorú alak, akit olvasói után immár az irodalomtörténet is érdemei elismerésével tárgyal. És most Aranylétrás-szerző is. Ő Rejtő Jenő, akinek ezúttal a legnépszerűbb és sokak szerint legjobb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert műve, a Tigrisvér című westernsztori kapott díszkiadást a Libertine Könyvkiadó Aranylétrás Könyvek-sorozatában.

Több hetes karantén egy titokzatos betegség miatt, ipari kémkedés, halálos fenyegetések – a Vesztegzár a Grand Hotelben nem csupán szórakoztató, de rendkívül fordulatos regény is, egyike Rejtő klasszikussá vált műveinek. A Tigrisvér a westernek világában játszódik, és olyan kérdést vet fel, amely napjainkban aktuálisabb, mint valaha: min múlik az önazonosság, és vajon mennyire befolyásolja a személyiségünket mások véleménye?

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő… Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárt. Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”

 

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót... Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”

4 999 Ft