KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

A boldogság receptje ott van a polcodon – Szabados Ági ezt közel 400 fős közönségnek bizonyította be

niok
szabados ági
Szűrés törlése
Papós Tamás
2023.06.13 16:46
A boldogság receptje ott van a polcodon – Szabados Ági ezt közel 400 fős közönségnek bizonyította be

Egyedül színpadra állni és bő egy órán át mesélni többszáz embernek – ez még a rutinos tévés, Szabados Ági számára is új kihívás volt. A lámpaláz persze cseppet sem látszott rajta a szegedi IH Rendezvényközpontban, az előadás végén pedig számára különösen megható volt a lelkes közönség mosolya és vastapsa. A Mentorháló szervezésében élete tíz legfontosabb könyvéről mesélt. A lista segítségével lépésről lépésre megismerhettük szakmai és emberi mérföldköveit, a nézők pedig az élmény mellett megannyi tanulsággal és motivációval térhettek haza.

Aki hétfőn munkaidő után sétált Szeged belvárosában, sok NIOK-os és libertine-es vászontáskával sétáló fiatallal találkozhatott. Sőt, az IH Rendezvényközpontba érve azt láttuk, hogy szülők és nagyszülők is szép számban foglalnak helyet –  a közel 400 fős közönség fele (eddig) nem volt NIOK-tag. A Mentorháló szervezésében mindenféle korosztály kíváncsi volt arra, amit Szabados Ági előadásának címe ígért: A boldogság receptje ott van a polcodon.

Az alcím (Könyvek, amelyek megváltoztatták az életemet) is sokatmondó volt, majd a Harry Potter filmzenéjére bevonuló Ági el is árulta: élete tíz legfontosabb könyvéről lesz szó. Gyerekkora első nagy kedvencétől kezdve egészen egy friss olvasmányélményig csodás műveken keresztül ismerhettük meg a NIOK és a Libertine Könyvesbolt és Könyvkiadó alapítójának szakmai és emberi mérföldköveit. 

Rendkívül személyes előadás volt, közte megható és megmosolyogtató pillanatokkal. A tárgyaknak, vagyis a színpadon is megjelent – láthatóan rengeteget lapozott, post-it jegyzetektől színes – saját könyveknek is nagy szerepük volt. Ági büszke szülei az első sorban foglaltak helyet, meg is köszönte nekik az olvasás iránti szenvedélyt, és azt, hogy a Harry Potter-könyveket megvásárolták.

A NIOK-tagokat nem lepheti meg, hogy J. K. Rowling csodás története szerepelt a lista első helyén. Ezt már a kicsi Hagrid-figura is előre jelezte, hiszen Londonból hozott szuvenírként ott figyelt a mini könyvespolc tetején. „A Harry Potter-könyvek nélkül nem lenne NIOK és Libertine, az olvasásuk közben értettem meg, hogy a betűknek milyen erejük van” – jegyezte meg Ági.

Élete első, meghatározó olvasmányélménye után sorban jött a többi is. Nem is szeretnénk mindet  „elspoilerezni”, hiszen a későbbiekben az ország többi pontján is lehet még számítani hasonló előadásra. Annyit azonban elmondhatunk, hogy többek között ilyen érdekes kérdésekre kaptunk válaszokat az este során:

  • Melyik könyvet nevezte ki Ági a saját felnövés-történetének?
  • Melyik mű döbbentette rá, hogy mi történik, ha megspóroljuk az önismeretet?
  • Melyik regényt érdemes elolvasniuk azoknak, akik hisznek abban, hogy egyszer megtalálják az igazit, a nagy Ő-t?
  • Melyik könyv illusztrálja remekül a kapcsolatát az édesapjával?
  • Melyik történet segíthet bármilyen nehéz élethelyzetben?

Na jó, két könyvet még megemlítünk, hiszen ezek a NIOK közössége szempontjából kulcsfontosságúak.

Az előadás egyik fontos szereplője a A lét elviselhetetlen könnyűsége volt, hiszen Milan Kundera könyvéről Ági azt mondta: ez a regény a NIOK előzménye, és innen származik az olvasásnépszerűsítő kihívás ars poeticája. 

„A könyvek lehetővé tették, hogy képzeletben elmeneküljön a világból, amely nem elégítette ki, de mint tárgyak is sokat jelentettek neki: szeretett hóna alá csapott könyvvel sétálni az utcán. A könyv ugyanazt jelentette neki, mint a múlt századi dandynek a sétapálca. Megkülönböztette a többiektől.”

A fenti Kundera-idézettel Ági is azonosulni tudott, de mesélt arról is, hogy az olvasás hogyan és miért jelent számára flow-élményt, és miért fontos a mentális egészsége szempontjából. 

A másik főszereplőt pedig nem kell külön bemutatni a NIOK könyvmolyainak, hiszen 2018 áprilisában Guillaume Musso világhírű regénye, a Holnap volt az első közös könyvünk. Jolly joker történetként mutatta be Ági, szerinte ugyanis ezt bárkinek bátran lehet ajánlani, hiszen olyan, mint egy jó Netflix-sorozat, amely rögtön beszippant, és nem ereszt.

Tanulságos történetek, motiváló olvasmányélmények – mindezek köré épült a több, mint hatvanperces előadás, a záró vastaps után pedig Ági ki sem látszott a dedikálást, szelfit és egy kis beszélgetést kérő nézők közül. Megható visszajelzéseket kapott, amelyeket örökké szívébe zár.

Fotók: Ocskó Ferenc

Szerző:
Milan Kundera
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
418

A lét elviselhetetlen könnyűsége

Milan Kundera világhírű, Jeruzsálem-, Herder- és Franz Kafka-díjas cseh író - aki 1993-tól francia nyelven publikálja műveit - 1929-ben született Brnóban. Az 1965-ben megjelent, a kommunista személyi kultuszt kifigurázó Tréfa című regényének hatalmas botránya, majd szerepvállalása a "prágai tavasz" során párizsi emigrációra kényszerítette, 1981 óta francia állampolgár.
A lét elviselhetetlen könnyűsége 1982-ben született, s az író talán leghíresebb, filozófiai-...
2 999 Ft
Szerző:
J. K. Rowling
Kiadó:
Animus Kiadó
Oldalak száma:
335

Harry Potter és a bölcsek köve

Harry Potter tizenegy éves, amikor megtudja, hogy ő bizony varázslónak született, és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Az új iskolában és a csupa újdonsággal szolgáló varázslóvilágban töltött első tanév kemény erőpróba a számára. Ráadásul nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz.
3 690 Ft
Szerző:
J. K. Rowling
Kiadó:
Animus Kiadó
Oldalak száma:
365

Harry Potter és a Titkok Kamrája

Harry Potter, aki éppen egy éve tudta meg magáról, hogy varázslónak született, Dobby figyelmeztetése ellenére tovább folytatja tanulmányait a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Mivel lekési a különvonatot, barátjával, Ronnal együtt egy repülő autón érkezik tanulmányai színhelyére. S a java csak ezután következik! Hamarosan bebizonyosodik, hogy Dobby nem a levegőbe beszélt, amikor óvni próbálta őt.

3 790 Ft
Szerző:
J. K. Rowling
Kiadó:
Animus Kiadó
Oldalak száma:
399

Harry Potter és az azkabani fogoly

Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett és szuperbiztos börtönből megszökik egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény Roxfortba tart, a Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskolába.A varázslónövendék Harry Potter és barátai számára a harmadik tanév sem csak a vizsgák izgalmait tartogatja...

4 980 Ft
Szerző:
J. K. Rowling
Kiadó:
Animus Kiadó
Oldalak száma:
677

Harry Potter és a Tűz serlege

Melyik nemzeti válogatott nyeri a Kviddics Világkupát? Ki lesz a Trirnágus Tusa győztese? Utóbbiért a világ három boszorkány- és varázslóképző tanintézetének legrátermettebb diákjai küzdenek. A világraszóló versengés házigazdája Roxfort, az az iskola, ahová Harry Potter immár negyedévesként érkezik. S ahogy az a felsőbb osztályosoknál már egyáltalán nem különös, Harry és barátai a másik nemet is felfedezik... Ám nem csupán e kellemes izgalmakat ígérő események várnak Harryre és barátaira. Vol...
5 390 Ft
Szerző:
J. K. Rowling
Kiadó:
Animus Kiadó
Oldalak száma:
751

Harry Potter és a Főnix rendje

Dumbledore végül leeresztette kezét, és félhold szemüvegén át, fürkészve nézett Harry szemébe. - Eljött az ideje - szólt -, hogy elmondjam neked, amit már öt éve el kellett volna mondanom. Ülj le, kérlek! Ha megajándékozol egy kis türelemmel, mindent hallani fogsz, amit tudnod kell. Ha befejeztem, szidhatsz, dühönghetsz. Nem fogok védekezni. Harry Potter ötödik évére készül a Roxfort Boszorkány-Varázslóképző Szakiskolában. Harry - társaival ellentétben sosem örül a nyári szünetnek, ám ez a mo...
5 990 Ft
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
519
Műfaj:
Irodalom

Szöveglelő – Találd meg magad az irodalomban!

Mert minden az irodalommal kezdődik... az önismereti munka is. A Szöveglelő a Libertine Könyvkiadó eddigi legnagyobb és legösszetettebb vállalkozása: hiánypótló és innovatív irodalomterápiás kiadvány azoknak, akik már tudják, és azoknak is, akik talán még kételkednek abban, hogy a könyvek a legnehezebb élethelyzetekben is a segítségünkre lehetnek.

Persze csak ha a megfelelő könyvet választjuk, és hasznos választ kapunk a kérdésre: mit olvassunk?

Mit olvassunk, amikor szerelmesek vagyunk, és mit, ha éppen szakítottak velünk? Hogyan segíthet egy olvasmány a „menni vagy maradni” kérdés eldöntésében? Hatással lehet-e a függőségeinkre egy-egy szöveg? Mit érdemes olvasni, ha maga alá gyűrt a nyár végi melankólia?

Irodalom és önismeret találkozik ebben a hiánypótló és formabontó kötetben, amely a fenti kérdésekre is igyekszik választ adni. A Szöveglelő irodalomterápiás kézikönyv száz szócikket tartalmaz az alkoholizmustól a várandósságig. Ezeket gyakorló irodalomterapeuták, a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagjai állították össze. Találunk köztük örömteli élethelyzeteket, komoly válságokat, hétköznapi problémákat és dilemmákat – mindezekhez kapcsolódva pedig megannyi regényt, verset és novellát, amelyekben magunkra ismerhetünk, amelyek árnyalhatják a véleményünket, akár segíthetnek meghozni egy-egy döntést.

Mert a megfelelő szöveget meglelni annyit tesz, mint megtalálni önmagunkat az irodalomban.

 

Megjelenések:

Dr. Béres Judit és a könyv szerkesztője beszél a Szöveglelőről a Kossuth Rádióban

Dr. Béres Judit interjúja a noklapja.hu-n

Könyvajánló az Indexen

Irodalomterápia és anyaság a Mesélj, anyukám! podcastban

Könyvajánló a Díványon

 

Szerzők: Bálint Lilla, Dr. habil. Béres Judit, Berta Beáta, Borbély Zsuzsa, Fekete Edina, Dr. Matuszka István, Novák Szilvia, Rudolf Panka, Szakács Emília, Dr. G. Tóth Anita

6 499 Ft

Környezetbarát, nagy teherbírású vászontáska. Használd hétköznapi viseletként, bevásárláshoz, strandra vagy gyere el a Libertine Könyvesboltba és vidd haza ebben a kiválasztott kincseket!

Bevásárlótáska 180 g vastag pamutvászonból, hosszú fülekkel.

2 999 Ft

Környezetbarát, nagy teherbírású vászontáska. Használd hétköznapi viseletként, bevásárláshoz, strandra vagy gyere el a Libertine Könyvesboltba és vidd haza ebben a kiválasztott kincseket!

 

Bevásárlótáska 180 g vastag pamutvászonból, hosszú fülekkel.

2 999 Ft

A Libertine Könyvesbolt környezetbarát, nagy teherbírású vászontáskája. Használd hétköznapi viseletként, bevásárláshoz, strandra vagy gyere el a Libertine Könyvesboltba és vidd haza ebben a kiválasztott kincseket!

2 999 Ft

A Libertine Könyvesbolt környezetbarát, nagy teherbírású vászontáskája. Használd hétköznapi viseletként, bevásárláshoz, strandra vagy gyere el a Libertine Könyvesboltba és vidd haza ebben a kiválasztott kincseket!

2 999 Ft
A „Reading is sexy!” kollekció környezetbarát, nagy teherbírású vászontáskája. Használd hétköznapi viseletként, bevásárláshoz, strandra vagy gyere el a Libertine Könyvesboltba és vidd haza ebben a kiválasztott kincseket!
3 990 Ft