KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Miért lesz valaki jogászból krimiíró? – avagy a balatoni nyomozások sikerének titka

Papós Tamás
2024.07.01 00:01
Miért lesz valaki jogászból krimiíró? – avagy a balatoni nyomozások sikerének titka

A Nincs időm olvasni kihívás júliusi közös könyve Szlavicsek Judit regénye, a Halál Tihanyban, amelyhez extraként most Libertine-es szemüvegtörlőt adunk ajándékba. A balatoni krimikkel befutott szerző két komoly fordulat után lett író, neves mentorai támogatásával és egy váratlan sikert arató novellafolyammal. Na de hogy is volt pontosan ez a kacskaringós élettörténet? És ki is pontosan a visszatérő főhős, Kardos Júlia? Összefoglaltuk a hátteret, sőt, cikkünkben arról is olvashatsz, hogy Szlavicsek Judit számára mit jelent a nap 24 órájában megfigyelőnek lenni, és könyveiben miként érhető tetten, hogy egyetért Jo Nesbo sarkos irodalmi véleményével.

Szlavicsek Judit 1974-ben született Kaposváron, magyar nyelv és irodalom szakon diplomázott. Szakdolgozatát a krimi és a szépirodalom kapcsolatáról írta, többek között A Pendragon-legenda kapcsán, de a pécsi tanulmányok után nem vezetett egyenes út az íráshoz. Sőt, éles váltás történt, és a jogi egyetemet is elvégezte, majd – a családi hagyományokat folytatva – ügyvédnek is állt.

A 2010-es évek közepéig biztos volt benne, hogy a kitaposott úton tovább haladva jogászként megy nyugdíjba, de amikor férjével és három gyermekével Hévízre költözött, minden megváltozott.

Először szobák kiadásával távolodott el a jogi pályától – ma is apartmanokkal foglalkozik az írás mellett –, a novembertől márciusig tartó holtszezon pedig elég időt kínált az intenzív írásra. Úgy véli, a fizikai munka, a mechanikus feladatok felszabadították az elméjét, szellemi kapacitása olyan lökést kapott, amely az írás felé terelte.

El is végzett egy kreatív írás kurzust Péterfy Gergelynél. Őt és a feleségét, Péterfy-Novák Évát a mentorainak tartja. Hittek benne, támogatták, és ennek meg is lett az eredménye.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szlavicsek Judit (@szlavicsekjudit) által megosztott bejegyzés

Szlavicsek Judit ugyanis megnyerte a Prae Kiadó kriminovella-pályázatát, majd a számára is váratlan érdeklődés hatására a novella tizenöt héten keresztül kapott péntek esténként egy-egy folytatást. Ebből alakult ki első regénye, a Légy/ott, amely komoly sikert aratott.

A novellák publikálása során jött rá az író, hogy szüksége van egy állandó karakterre, egy nyomozóra, így született meg regényei visszatérő figurája, Kardos Júlia, aki egyedül a Viharcsapda történetében nem kapott szerepet – a Halál Tihanyban főhőse is ő lett. Kardos Júlia egy szingli, negyvenes éveiben járó, gyermektelen, diplomás, vidéken élő, magányos nő, aki alkohol problémákkal küzd.

Szlavicsek Judit azóta is sorban írja a balatoni krimiket – kivétel volt az Adrián játszódó Viharcsapda –, amely reflektál a mai magyar társadalmi viszonyokra is. Az író szerint előny a jogi tapasztalata, mert bár büntetőjoggal nem foglalkozott ügyvédként, de rengeteg ismerettel rendelkezik a területről és pontosan tudja, hogy hol kell utánanéznie valaminek a témában.

Az író aktív megfigyelő, ahogy ő fogalmaz: “nulla huszonnégyben figyel”, a valóságra kiapadhatatlan forrásként tekint, ezért is van több életre való témaötlete. A hétköznapok során látottakról sok mindent feljegyez, akár csak egy érdekes karakterrel vagy egy szokatlan viselkedésjeggyel találkozik. A balatoni krimik fordulatai is sokszor megtörtént eseményeken alapulnak.

Korábban úgy nyilatkozott, hogy egyetért a világhírű norvég krimiíró, Jo Nesbo gondolatával, miszerint két dologról érdemes írni: “gyilkosságról és szerelemről, mert ez a két dolog az ember életében, amelyekben a legintenzívebb érzelmekről tudunk beszélni." Regényei ezt szem előtt tartják, és nem a konkrét bűncselekményekre, hanem azok motivációira, lélektani okaira koncentrál.

A Légy/ott, a Hullámsír és a Viharcsapda utáni negyedik regénye, a Halál Tihanyban történetét egy idős nő indítja el, aki zavartan áll egy eldugott tihanyi utca utolsó háza előtt vasárnap reggel, és a biztonsági kamerába bámul. Fogalma sincs, ki ő, és hogy került oda, ráadásul csak angolul beszél. A helyi járőr Kardos Júliát, a négy éve visszavonult gyilkossági nyomozót hívja, hogy tolmácsoljon. Ekkor kiderül, hogy az előző napi tihanyi esküvő egyik illusztris vendégét meggyilkolták, mégpedig brutális kegyetlenséggel.

Kardos beleássa magát az ügybe, és négy napja van, hogy kiderítse, a vendégek közül ki hazudik, vagy hogy egyáltalán mond-e valaki igazat. Közben azonban szembe kell néznie a saját démonaival is, pedig már azt hitte, legyőzte őket…

A Halál Tihanyban remek nyári olvasmány, az egyes fejezetekhez tartozó, QR-kódokkal elérhető Spotify lejátszási listák pedig tovább növelik az élményt. Szívből ajánljuk ezt az izgalmas, pörgős, filmbe illő sztorit, amiről a hónap végén Szabados Ágival szokás szerint beszélgethettek a NIOK-csoportban. Nyomozzunk együtt!

Szerző:
Szlavicsek Judit
Kiadó:
Libri Könyvkiadó
Oldalak száma:
436

Halál Tihanyban - ajándék Libertine szemüvegtörlővel

"Egy pillanatig tétovázik, aztán a törülközőket ledobja az ajtó mellé a földre, és a vállával belöki a lengőajtót, aztán belép. Megtorpan. Mögötte fémes, rekedt, ütemes nyikorgás, aztán az ajtó lassan végre megáll. De valami nem oké. Nincs sötét. Pedig sötétnek kellene lennie.

A szag, ami odakint beleveszett a klórba, most jóval erősebb. Rozsdaszag. Vagy valami ahhoz hasonló.

Az előtérben narancsvörös fény dereng. A sófürdő felé fordul, és az ajtót bámulja. A gyomra görcsbe rándul. A szemmagasságban vágott kémlelőablak üvege betört, a cserepek a padlón hevernek. És a szag. Az a szag.

Aztán mégis odaviszi a lába, és a keretben maradt éles szilánkok között benéz a helyiségbe. Narancsfény a hátulról megvilágított sótéglafalból. Vérszag. És valami másé. Elfelejt félni. Az ajtó résnyire nyitva, ösztönösen csak a könyökét teszi a nyílásba, úgy tárja ki annyira, hogy beléphessen. A fadézsa közvetlenül a sótéglafal előtt áll, oldalán lépcső, csupán három lépcsőfok, amin keresztül a nyakig érő merülőmedencébe lehet jutni. Az agya gépiesen rögzíti, amit lát: a fél pár khaki színű hasítottbőr mokaszint a lépcső tövében és az ősz férfiparókát mellette.

Odalép, belenéz a dézsába, és tudja, hogy mások ilyenkor ordítanának."Egy esküvő - hány temetés?

Egy idős nő áll zavartan egy eldugott tihanyi utca utolsó háza előtt vasárnap reggel, és a biztonsági kamerába bámul. Fogalma sincs, ki ő, és hogy került oda - és csak angolul beszél.

A helyi járőr hirtelen ötlettől vezérelve Kardos Júliát, a négy éve visszavonult gyilkossági nyomozót hívja, hogy tolmácsoljon, míg megérkeznek a mentők. Kardos úgy dönt, hogy segít, de ekkor még fogalma sincs, mibe csöppent.

A helyzet Tihanyban ugyanis kezd eldurvulni. Egy hotel recepciójáról pánikszerű telefon érkezik a helyi rendőrőrsre: az előző napi esküvő egyik illusztris vendégét meggyilkolták. Mégpedig brutális kegyetlenséggel. Mire azonban a rendőrök megérkeznek, rádöbbennek, hogy ez csak a kezdet.

Kardos kapja meg az ügyet, amíg az életellenes osztály vezetője haza nem ér a nászútjáról. Négy napja van, hogy kiderítse, a vendégek közül ki hazudik. Vagy hogy egyáltalán mond-e valaki igazat. Közben azonban szembe kell néznie a saját démonaival is, pedig már azt hitte, legyőzte őket...

5 299 Ft