KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Videójátékok, videójátékok mindenütt!

niok
Szűrés törlése
Németh Luca
2023.02.09 16:24
Videójátékok, videójátékok mindenütt!

Ahogy a februári NIOK közös könyv, a Világépítők szerzője megjegyezte, a videójátékok aranykorát éljük. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy rengeteg alkotás – legyen az szövege, mozgóképes vagy egyéb – mögött valamilyen videójáték áll inspirációként. Ezekből mutatunk néhányat.

Sorozat

Hetek óta tartja lázban az HBO Max nézőit a The Last of Us című játékból készült sorozat, amelynek heti rendszerességgel érkeznek az új részei. Ettől hangos most a magyar és a nemzetközi szaksajtó, a széria jócskán gyűjtött már magának rajongókat. A The Last of Us-t sokan minden idők legjobb videójátékának tartják: a 10 évvel ezelőtt megjelent játék fő történetszála (egy gombafertőzés nyomán felfordul a világ, fertőzöttek tömege igyekszik terjeszteni a ragályt) nagyon erős, és – mondják a kritikusok – már most látszik, hogy a belőle készült sorozat a legjobb videójátékos adaptáció, amely valaha készült.

Filmek

Videójátékos sztorin alapuló filmből sincs hiány, bár ez esetben jócskán találkozunk nem kifejezetten jól sikerült darabokkal is. Az első videójátékszéria, amelyből film készült a méltán híres Super Mario, ám az 1993-as, élőszereplős Super Mario Brothers meg sem közelítette a játék népszerűségét és sikerét. A játék kapcsán Idén újabb, ezúttal animációs próbálkozást láthatunk a mozivásznon.

A 2018-as, Alicia Vikander főszereplésével készült Tomb Raider már nagyobb sikernek örvendett, ahogy a Prince of Persia vagy a Mortal Kombat alapján készült filmek sem kaptak annyira rossz kritikákat.

Események

Egy elkötelezett gamer mindennapjait alapjaiban határozza meg egy jó játék, de van, aki ennél is tovább megy, ha a videójátékok és a valóság összefonódásáról van szó. Egy youtuber például akkora rajongója volt – barátnőjével együtt – a Minecraftnak, hogy egy egész játérészt írt abból a célból, hogy így kérje meg kedvese kezét. Ebben a lány karaktere egy, a naplementébe tartó hullámvasúton utazott, miközben a szerelmes üzeneteket olvashatta, végül pedig a kérdést: hozzám jössz feleségül? 

Mások az esküvőjüket sem tudták elképzelni a kedvenc játékuk nélkül: egy philadelphiai jegyespár nagy napján a menyasszony csokra Pokemon Go labdát formázott, a szertartásvezető pedig Player 1 és Player 2 néven szólította magához a pár tagjait.

Autó

A páncélos járművek nem ismeretlenek a Call of Duty vagy a GTA játékosai számára, így hát nem meglepő, hogy kifejlesztettek egy olyan terepjárómodellt, amely körbe van páncélozva. A Vengeance SUV-t úgy tervezték meg, hogy azt a hatást keltse, mintha egy sci-fi videójátékból származna. A kialakítása kapcsán biztosra mentek, hiszen egy videójáték-járműfejlesztő is a tervező csapat tagja volt.

Festmények

A videójátékok képi világát visszaidézni egy-egy képen talán kézenfekvőbbnek tűnik egy óriási jármű megépítésénél. Hang Kao kínai képzőművész például a kétezres évek videójátékainak jellegzetes emberábrázolásait vette alapul egy közelmúltbeli kiállítása során. Képein a mai, valósághű grafikák helyett a korábbi, némiképp bárdolatlan, szögletesebb videójátékos képi világ köszön vissza.

Könyvek

Nem lehetne teljes a listánk a könyvek nélkül – a Világépítők bravúrosan köti össze a virtuális világot a betűk világával, de bizony ez a folyamat a másik irányban is működhet. Vannak ugyanis olyan könyvek, amelyekből videójáték készült. Van játék a Witcher sztorijából, Hideyuki Kikuchi Vampire Hunter D című mangájából, de még a rendkívül népszerű Assassin’s Creed alapja is egy regény, Vladimir Bartol Alamut című könyve.

A listán végigtekintve csak egyetérteni tudunk azzal, hogy a videójátékok korát éljük. A jó hír pedig, hogy bárki megtalálhatja a számára tetsző módját annak, hogy kapcsolódjon a videójátékok világához, legyen szó sorozatról, képzőművészeti alkotásról vagy épp egy olyan izgalmas, sokrétű regényről, mint a Világépítők.

Szerző:
Gabrielle Zevin
Kiadó:
Magnólia Kiadó
Oldalak száma:
511

Világépítők

Két gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás - a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség - különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.

Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.

Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.
Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.

A könyvről mondták:

"Döbbenetes erejű regény, az egyik legjobb, amit valaha olvastam. Zevin gyönyörű története az emberi szeretet és kreativitás szépségét, törékenységét és kitartását mutatja be lenyűgöző módon."
John Green, a Csillagainkban a hiba szerzője

"A Világépítők felejthetetlen könyv az emberi kapcsolatokról, az alkotás szépségéről, valamint a szerelem és a szeretet bonyolult szintjeiről. Ritka gyöngyszem: meghitt hangvételű, de elsöprő erejű; modern szemléletű, de kortalan üzenettel bíró."
Erin Morgenstern, az Éjszakai cirkusz szerzője

"Zevin új könyve szerelmeslevél az élethez, annak minden édenkertjével és aknamezejével. A Világépítők és emlékezetes szereplői nem ismernek határokat. Megnevettetik, tanítják, jobb emberré teszik az olvasót."
Tayari Jones, az Egy amerikai házasság szerzője

"Szenzációs... mintha Zevin ennek a könyvnek a megírására született volna. Egy szerelmeslevél a videójátékokhoz... El fogja varázsolni azokat, akik még sosem játszottak, és örök klasszikus lesz azoknak, akiknek a mindennapi életük része."
Kirkus Reviews

5 980 Ft
Szerző:
Ernest Cline
Kiadó:
Agave Könyvek
Oldalak száma:
457

Ready Player One

2044-et írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan a gimnazista Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-ba, a világméretű virtuális utópiába, ahol az avatárján keresztül mindenki szabadon tanulhat, dolgozhat, és szórakozhat. Ugyancsak az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade is arról álmodozik, hogy ő találja meg elsőként a virtuális világ elrejtett kincsét. A szimuláció tervezőjeként ismert James Halliday ugyanis ördögi feladványt hagyott maga után, amelynek leggyorsabb megfejtője szédületes vagyonra és hatalomra tehet szert.

A Halliday által kifundált feladatok sikeres teljesítéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség, Wade pedig éppúgy otthon van a Gyalog galoppban, mint a Pac-Manben, a Rush életművében vagy az animékben. Amikor a tizennyolc éves srác hosszú évek kitartó munkája után megoldja az első feladványt, hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és ez életveszélybe sodorja. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért.

3 980 Ft
Szerző:
Ernest Cline
Kiadó:
Agave Könyvek
Oldalak száma:
430

Ready Player Two - Ready Player One 2.

Egy váratlan küldetés. Két világ forog kockán. Felkészültél?

Néhány nappal James Halliday, az OASIS alapítójának legendás versenye után Wade Watts újabb világraszóló felfedezést tesz. Halliday széfjének a mélyén egy olyan technológiai újítás lapul az alapító örökösére várva, amely ismételten fel fogja forgatni a világot, az OASIS-t pedig ezerszer bámulatosabbá és lebilincselőbbé teszi, mint amire Wade valaha is gondolni mert volna.

Ez a titok azonban egy újabb rejtvényt és küldetést is hoz magával egy titokzatos nyeremény ígéretével. Ráadásul felbukkan egy váratlan ellenfél is, aki elképzelhetetlen hatalommal bír és képes végezni akár milliókkal is, hogy elsőként érjen célba.

Ernest Cline régóta várt folytatásában nem csak Wade élete és az OASIS jövője forog kockán: a játszma tétje a teljes emberiség

4 480 Ft
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Súly:
535 g
Kiadás éve:
2021

Egyszer volt… társasjáték

A játékhoz csak egy tollra és nagy adag fantáziára van szükséged. Minden körben lehetőségek közül választhatsz: ki a főhős, hogyan bonyolódik az élete, és mi lesz a történet vége? Ezek az elemek mind-mind egy-egy kártyán (szereplő, dráma, végkifejlet) olvashatók, a játékosok ezek közül választanak. A pontozás az alapján zajlik, hogy ki mennyire gyakori elemet választott a saját sztorijába. Végül az összes addigi körben előforduló szereplők, drámák és végkifejletek közül kell kiválasztani egyet-egyet, és a megadott műfajt alapul véve szöveggé gyúrni.
Nincs más hátra, következhet életed sztorija! A többiek is így gondolják? Szuper, nyertél! Esetleg más rakott össze egy ellenállhatatlanul romantikus/izgalmas/félelmetes/vicces történetet? Akkor ő a nyertes, de biztosak vagyunk benne, hogy nem álltok meg egy játéknál, hiszen az elemek végtelen számú sorrendben adhatják ki a legjobb sztorikat.

9 999 Ft
50
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
256
Súly:
418 g

Száz könyvem – Egy olvasó naplója

A Száz könyvem – Egy olvasó naplója azért született, hogy bátorítson: igenis, van, lehet időd olvasni! Ha tudatosan vezeted a naplót, és minden elolvasott könyv után rászánsz fél órát az életedből arra, hogy leírd az olvasmányélményeidet és tapasztalataidat, akkor száz kötet hangulatát, legemlékezetesebb pillanatát tudod majd felidézni.

5 999 Ft
2 999 Ft