KÖNYVESBOLT1027 BUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  6720 SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13.

Libertine blog

Videójátékok, videójátékok mindenütt!

niok
Szűrés törlése
Németh Luca
2023.02.09 16:24
Videójátékok, videójátékok mindenütt!

Ahogy a februári NIOK közös könyv, a Világépítők szerzője megjegyezte, a videójátékok aranykorát éljük. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy rengeteg alkotás – legyen az szövege, mozgóképes vagy egyéb – mögött valamilyen videójáték áll inspirációként. Ezekből mutatunk néhányat.

Sorozat

Hetek óta tartja lázban az HBO Max nézőit a The Last of Us című játékból készült sorozat, amelynek heti rendszerességgel érkeznek az új részei. Ettől hangos most a magyar és a nemzetközi szaksajtó, a széria jócskán gyűjtött már magának rajongókat. A The Last of Us-t sokan minden idők legjobb videójátékának tartják: a 10 évvel ezelőtt megjelent játék fő történetszála (egy gombafertőzés nyomán felfordul a világ, fertőzöttek tömege igyekszik terjeszteni a ragályt) nagyon erős, és – mondják a kritikusok – már most látszik, hogy a belőle készült sorozat a legjobb videójátékos adaptáció, amely valaha készült.

Filmek

Videójátékos sztorin alapuló filmből sincs hiány, bár ez esetben jócskán találkozunk nem kifejezetten jól sikerült darabokkal is. Az első videójátékszéria, amelyből film készült a méltán híres Super Mario, ám az 1993-as, élőszereplős Super Mario Brothers meg sem közelítette a játék népszerűségét és sikerét. A játék kapcsán Idén újabb, ezúttal animációs próbálkozást láthatunk a mozivásznon.

A 2018-as, Alicia Vikander főszereplésével készült Tomb Raider már nagyobb sikernek örvendett, ahogy a Prince of Persia vagy a Mortal Kombat alapján készült filmek sem kaptak annyira rossz kritikákat.

Események

Egy elkötelezett gamer mindennapjait alapjaiban határozza meg egy jó játék, de van, aki ennél is tovább megy, ha a videójátékok és a valóság összefonódásáról van szó. Egy youtuber például akkora rajongója volt – barátnőjével együtt – a Minecraftnak, hogy egy egész játérészt írt abból a célból, hogy így kérje meg kedvese kezét. Ebben a lány karaktere egy, a naplementébe tartó hullámvasúton utazott, miközben a szerelmes üzeneteket olvashatta, végül pedig a kérdést: hozzám jössz feleségül? 

Mások az esküvőjüket sem tudták elképzelni a kedvenc játékuk nélkül: egy philadelphiai jegyespár nagy napján a menyasszony csokra Pokemon Go labdát formázott, a szertartásvezető pedig Player 1 és Player 2 néven szólította magához a pár tagjait.

Autó

A páncélos járművek nem ismeretlenek a Call of Duty vagy a GTA játékosai számára, így hát nem meglepő, hogy kifejlesztettek egy olyan terepjárómodellt, amely körbe van páncélozva. A Vengeance SUV-t úgy tervezték meg, hogy azt a hatást keltse, mintha egy sci-fi videójátékból származna. A kialakítása kapcsán biztosra mentek, hiszen egy videójáték-járműfejlesztő is a tervező csapat tagja volt.

Festmények

A videójátékok képi világát visszaidézni egy-egy képen talán kézenfekvőbbnek tűnik egy óriási jármű megépítésénél. Hang Kao kínai képzőművész például a kétezres évek videójátékainak jellegzetes emberábrázolásait vette alapul egy közelmúltbeli kiállítása során. Képein a mai, valósághű grafikák helyett a korábbi, némiképp bárdolatlan, szögletesebb videójátékos képi világ köszön vissza.

Könyvek

Nem lehetne teljes a listánk a könyvek nélkül – a Világépítők bravúrosan köti össze a virtuális világot a betűk világával, de bizony ez a folyamat a másik irányban is működhet. Vannak ugyanis olyan könyvek, amelyekből videójáték készült. Van játék a Witcher sztorijából, Hideyuki Kikuchi Vampire Hunter D című mangájából, de még a rendkívül népszerű Assassin’s Creed alapja is egy regény, Vladimir Bartol Alamut című könyve.

A listán végigtekintve csak egyetérteni tudunk azzal, hogy a videójátékok korát éljük. A jó hír pedig, hogy bárki megtalálhatja a számára tetsző módját annak, hogy kapcsolódjon a videójátékok világához, legyen szó sorozatról, képzőművészeti alkotásról vagy épp egy olyan izgalmas, sokrétű regényről, mint a Világépítők.

Szerző:
Gabrielle Zevin
Kiadó:
Magnólia Kiadó
Oldalak száma:
511

Világépítők

Két gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás - a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség - különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.

Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.

Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.
Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.

A könyvről mondták:

"Döbbenetes erejű regény, az egyik legjobb, amit valaha olvastam. Zevin gyönyörű története az emberi szeretet és kreativitás szépségét, törékenységét és kitartását mutatja be lenyűgöző módon."
John Green, a Csillagainkban a hiba szerzője

"A Világépítők felejthetetlen könyv az emberi kapcsolatokról, az alkotás szépségéről, valamint a szerelem és a szeretet bonyolult szintjeiről. Ritka gyöngyszem: meghitt hangvételű, de elsöprő erejű; modern szemléletű, de kortalan üzenettel bíró."
Erin Morgenstern, az Éjszakai cirkusz szerzője

"Zevin új könyve szerelmeslevél az élethez, annak minden édenkertjével és aknamezejével. A Világépítők és emlékezetes szereplői nem ismernek határokat. Megnevettetik, tanítják, jobb emberré teszik az olvasót."
Tayari Jones, az Egy amerikai házasság szerzője

"Szenzációs... mintha Zevin ennek a könyvnek a megírására született volna. Egy szerelmeslevél a videójátékokhoz... El fogja varázsolni azokat, akik még sosem játszottak, és örök klasszikus lesz azoknak, akiknek a mindennapi életük része."
Kirkus Reviews

5 980 Ft
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Súly:
535 g
Kiadás éve:
2021

Egyszer volt… társasjáték

A játékhoz csak egy tollra és nagy adag fantáziára van szükséged. Minden körben lehetőségek közül választhatsz: ki a főhős, hogyan bonyolódik az élete, és mi lesz a történet vége? Ezek az elemek mind-mind egy-egy kártyán (szereplő, dráma, végkifejlet) olvashatók, a játékosok ezek közül választanak. A pontozás az alapján zajlik, hogy ki mennyire gyakori elemet választott a saját sztorijába. Végül az összes addigi körben előforduló szereplők, drámák és végkifejletek közül kell kiválasztani egyet-egyet, és a megadott műfajt alapul véve szöveggé gyúrni.
Nincs más hátra, következhet életed sztorija! A többiek is így gondolják? Szuper, nyertél! Esetleg más rakott össze egy ellenállhatatlanul romantikus/izgalmas/félelmetes/vicces történetet? Akkor ő a nyertes, de biztosak vagyunk benne, hogy nem álltok meg egy játéknál, hiszen az elemek végtelen számú sorrendben adhatják ki a legjobb sztorikat.

9 999 Ft
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
256
Súly:
418 g

Száz könyvem – Egy olvasó naplója

A Száz könyvem – Egy olvasó naplója azért született, hogy bátorítson: igenis, van, lehet időd olvasni! Ha tudatosan vezeted a naplót, és minden elolvasott könyv után rászánsz fél órát az életedből arra, hogy leírd az olvasmányélményeidet és tapasztalataidat, akkor száz kötet hangulatát, legemlékezetesebb pillanatát tudod majd felidézni.

5 999 Ft