KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Ukrajna, Skócia, hegyi expedíciók – egy budapesti könyvespolc előtt, Vonnák Diánával

mutasd a könyvespolcod
Szűrés törlése
Szabados Ágnes
2023.05.21 11:35
Ukrajna, Skócia, hegyi expedíciók – egy budapesti könyvespolc előtt, Vonnák Diánával

Izgatottan vártam a beszélgetést a Mutasd a könyvespolcod! keretében Vonnák Diánával. Az író, antropológus első kötetével nemcsak a MARGÓ-díjat nyerte el 2022-ben, hanem a MasterCard Alkotótárs ösztöndíját is megkapta ugyanebben az évben. Otthonát – és így könyvespolcát is – hosszú évek óta megosztja Budapest, illetve Anglia, majd Skócia között, de a disszertációja miatt évekig Ukrajnában végzett terepmunkát, és jelenleg is egy rendkívül érdekes és főként hasznos kutatásban vesz részt, amely az ország épített örökségének megőrzését célozza a jelenlegi háborús körülmények között.

Vonnák Diána tehát nem tűnik olyan típusnak, aki az elefántcsonttornyába elrejtőzve ír. A Látlak című novelláskötetének középpontjában is az utazás áll, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy Diána azt a mágiát szerette volna átadni a szövegekkel, amelyet számára jelent az olvasás. Azt a pillanatot, amikor elkap a szöveg, és nem ereszt... Ugye, ismerős? 

Diána életében ez a varázslat már korán elérkezett – nem sok tinédzsert tudok például elképzelni, aki antikváriumokban üldögélve tölti a szabadidejét, de ő ilyen volt, ógörög szakos egyetemistaként pedig később még a legeldugottabb antikvitásokat is felkereste, hogy kincsekre bukkanjon.

Sok szálon kötődik Ukrajnához – nemrég az ő fordításában és válogatásában jelent meg a kortárs ukrán költő, Szerhij Zsadan versválogatása is Harkiv Hotel címmel. Ez az epizód tehát nemcsak az ajánlott könyvek miatt érdekes és sokrétű, hanem mert Ukrajna múltjáról és jelenéről is sokat megtudhatunk egy kulturális szakember szemszögéből.

Diána különleges világlátását jellemzik a számára meghatározó könyvek is: A repülő hegy drámai történet egy hegymászó testvérpárról, Eco mágikus nagyregényét, A Foucault-ingát Diána ajánlása után nincs az az ember, aki ne akarná elolvasni, a Tények és tanúk-sorozatnak köszönhetően pedig egy újabb tanulságos sorsot is megismerhetünk.

A könyveken és az irodalmon túl is, úgy hiszem, sokat ad ez a beszélgetést: elgondolkodtat a körülöttünk zajló eseményekről és önmagunkról mint emberekről is. Ennél többet talán egy író-antropológus sem kívánhat.

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb epizódja már megtekinthető a YouTube-csatornámon.

Ha nem akarsz lemaradni az új részekről, iratkozz fel!

Szerző:
Vonnák Diána
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
220

Látlak

"Kívül közöny, belül tériszony" - mondja Vonnák Diána egyik írásának hőse. Pedig kívül is mekkora tér van ezekben a novellákban: az egész tágas és ismeretlenül ismerős táj Indiától a Közel-Keletig, Ukrajnától az Atlanti-óceánig, de semmi egzotikum vagy úgynevezett tarkaság, csak drámai szögletek és kiszögellések. Olykor nem tudni, a hősök hol vannak éppen. Merre lehet az Orot-domb? És messze van-e a tajga, ahova egy kislány egyedül indul az altatóktól bódult anyja mellől? Az ember csak szédül...
3 499 Ft
Szerző:
Szerhij Zsadan
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Oldalak száma:
148

Harkiv Hotel

Szerhij Zsadan költő, író és rocksztár - Ukrajna talán legnépszerűbb krónikása, aki az ország függetlenségével lett nagykorú. Kezdetben szatirikus, polgárpukkasztó hangja az oligarchiába fulladt rendszerváltás és két forradalom tapasztalatától vált élesebbé és komorabbá. Mert hogyan szólalhat meg a költő, ha rázárul a történelem? Jut-e neki tiszta lap? Milyen a diktatúrában kivégzett íróktól örökölt nyelv? És marad-e miről beszélnie, ha egy nevén nem nevezett háború nyolc éve után végül lerohanják a hazáját?
Zsadan néha gúnyos, sokszor szenvedélyes, de mindig emberséges: az érdekli, ahol a személyes összeér a közössel. Dokkmunkások, tetoválók, maffiózók, virágárusok világa ez, olyan embereké, akik beszéd helyett csak legyintenek, és mennek a dolgukra. Van valami dacos súly, valami konok kitartás ebben a lírában. Odakacsint a tanulságoknak, de elneveti magát, mielőtt befejezné a mondatot. Csöndje sem annyira hallgatás, inkább a megfelelő szavak keresése.
Szerhij Zsadan verseit Vonnák Diána válogatásában és fordításában adjuk közre.

"Lassacskán megérkezik a tél levegője,
hosszasan sötétbe burkolóznak a völgyekben a szárak.
Fürödj a győzködésemben, sütkérezz benne, vele takarózz.
Este van. Ideje megvédeni magunkat. Ideje nem félnünk."

2 699 Ft