KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Claire Daverley: „A szerelem az élet csodálatos része, de nem gyógyír mindenre”

niok
Szűrés törlése
Papós Tamás
2024.03.01 00:01
Claire Daverley: „A szerelem az élet csodálatos része, de nem gyógyír mindenre”

A Nincs időm olvasni kihívás márciusi közös könyve Claire Daverley debütáló regénye, az Éjszakákon át. Nemzetközi sikert aratott a történet, hiszen már huszonnégy országban kiadták, nemrég Magyarországra is megérkezett, méghozzá gyönyörű borítóval, de a Libertine még egyedi sarokkönyvjelzőt is ad hozzá. Mit kell tudni a könyv szerzőjéről? Milyen gondolatokat szeretett volna megfogalmazni a szerelemről? Miért szerzett a regény rengeteg könyvmolynak kellemes meglepetést? Nézzünk utána!

Claire Daverley 1991-ben született, és már hatéves kora óta ír történeteket. Az Oxfordi Egyetemen végzett szépművészet szakon. Élete nagy részét Hertfordshire-ben töltötte, debütáló regénye megjelenése előtt Skóciába költözött férjével és spánielével.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Claire Daverley (@clairedaverley) által megosztott bejegyzés

Tudatfolyam, álomszerű próza – így jellemzik a szöveget. Egyedi stílusát az író azzal indokolta, hogy korábban mindig mozgásban – leginkább a vonaton, a munkája és otthona között ingázva – írt, így egy ritmusos, mozgásban lévő stílus alakult ki benne.

„Mindig azok a könyvek mozgattak meg igazán, amelyekben az emberek árnyalatait mutatják be, az elkövetett hibákkal, a mindennapi élet csúcs- és mélypontjaival” – nyilatkozta a Bishop's Stortford Independentnek, és pontosan ezt képviseli debütáló regénye, az Éjszakákon át is.

„Regényt akartam írni az emberekről, és azokról a dolgokról, amiket mondanak és amiket nem mondanak, és a köztük lévő szakadékokról” – árulta el Claire Daverley a Booksellernek. Ennek megfelelően a nemzetközi sikereket elérő, már huszonnégy országban kiadott Éjszakákon át nem egy klasszikus szerelmi történet, sokkal inkább élettörténetként hivatkoznak a regényre. Évtizedeken át végigköveti a két főszereplő életét, érintve az egyetemet, a házasságot, a válást, a munkát, az utazást, a gyászt, a betegséget és a halált. Ami összeköti ezt az időszakot – Will és Rosie szerelmén túl –, az a mentális egészség kérdése. 

„Hosszú utat kell még megtennünk a mentális egészségről szóló társadalmi párbeszédben” – fogalmazott erről Claire Daverley, így nem is ért egyet azokkal a kritikákkal, miszerint ez a téma a könyvében túl nagy szerepet kapott. A történetben. a depresszió és a függőség is megjelenik, de nem leíró jelleggel, nincsenek a középpontban. Az író szerint a mentális egészség „nagyon árnyalt, apad és árad, ingadozik, és lehet olyan is, amivel együtt élsz és hosszú távon kezeled, ami nem határoz meg téged”. És hogy gyógyír-e erre a szerelem? „A szerelem az élet csodálatos része, de nem az egyetlen, és nem is gyógyír mindenre” – szól Claire Daverley válasza.

A történethez inspirációt nyújtottak az író nagyszülei, akik tinédzserként lettek szerelmesek, és 65 éve házasok. Ehhez kapcsolódóan mondta azt a szerző, hogy manapság nem menő szentimentálisnak lenni, ő mégis szenvedélyes a szerelemmel kapcsolatban. Ugyanakkor Rosie és Will története nem egy mézesmázos, tengerparti naplementével végződő sztori. Hibáznak, cserbenhagyják a másikat, mégis mindig ott vannak egymásnak. Erre utal a könyv talán legtöbbet idézett mondata:

„Tudom, hogy úgy tűnik, nem téged választottalak, pedig csak arra vágytam, hogy téged választhassalak.”

A regény címe Éjszakákon át, elkészülte azonban inkább hajnalokon át történt, ugyanis az író mindig kora reggel írta a könyvét, míg férje és spánielje aludt. A Penguin Random House adta ki a könyvét, és mondanánk, hogy nem véletlenül, ugyanis a szerző korábban itt dolgozott online marketingesként, viszont az író ügynöke név nélkül küldte el a kéziratot a kiadónak, amely a szerző nevének tudta nélkül tett ajánlatot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Claire Daverley (@clairedaverley) által megosztott bejegyzés

Az Éjszakákon át több évtizedes történet egy epikus szerelemről. Rosie a szorgalmas diák, Will a lázadó. Minden tekintetben ellentétei egymásnak. A középiskolában évekig fel sem figyeltek egymásra, majd rádöbbennek: az egész világon ők az egyetlenek, akik a másik lelkének mélyére látnak. Innentől kezdve éjszakákon át beszélgetnek, és szívüket olyan kötelék fűzi össze, amelyet évtizedeken át a távolság és a mással kötött házasság sem szakítja meg.

Letehetetlen regény titkos éjszakai találkozásokról és telefonhívásokról, na és persze a szívszaggató elmulasztott lehetőségekről. Csodás párbeszédek és remek szereplők jellemzik, ebből az angolul tudók itt kaphatnak egy kis ízelítőt, méghozzá a szerző felolvasásával.

A nemzetközi és hazai értékeléseknél vissza-visszatérő eleme, hogy az Éjszakákon át kellemes meglepetést szerzett sok olvasónak. A fülszöveg ugyanis egy klasszikus romantikus ifjúsági regényt ígér, noha igazából nem is ifjúsági és (elsősorban) nem is romantikus. A szöveg mindkét stílus jegyeit magán viseli, mégis igazi szépirodalmi alkotásnak tekinthető, amelyben a cselekmény helyett a jellemfejlődés a lényeg – ahogy egy remek moly.hu-s értékelésben fogalmaztak.

A megfilmesítési jogokat a New Regency már megvásárolta, kérdés, mikor lesz belőle mozi. Claire Daverley csak annyit árulhatott el egy interjúban, hogy tehetséges szakemberek figyelmét keltette fel a projekt. Kíváncsian várjuk, mi lesz belőle, de most olvassuk el együtt a regényt, és beszéljük ki Szabados Ágival március 29-én (péntek) a Nincs időm olvasni kihívás Facebook-csoportjában!

Szerző:
Claire Daverley
Kiadó:
General Press Kiadó
Oldalak száma:
400

Éjszakákon át

Ismered azt az érzést, amikor valaki, akire addig fel sem figyeltél, hirtelen igazán rád néz, és rádöbbensz, hogy az egész világon ő az egyetlen, aki a lelked mélyére lát? Majd belekezdtek, és innentől nincs megállás: éjszakákon át csak beszélgettek és beszélgettek, mert ő az egyetlen, aki megért, és onnantól a szíveteket örökre láthatatlan kötelék fűzi össze.
Egy fiú és egy lány egymásra talál. Ez történik itt is. Rosie és Will még gimisként csodálkoznak rá egymásra először, ám a szerelmük a sors váratlan fordulata miatt nem teljesülhet be. Hosszú évek telnek el, az életük két külön mederben folyik, ám az éjszakai beszélgetéseiknek köszönhetően az a láthatatlan kötelék sosem szakad meg köztük. Akkor sem, amikor sok-sok kilométer választja el őket egymástól, és akkor sem, amikor egyikük megházasodik. Az életük minden pillanata egymáshoz sodorja őket, ám a sors szinte leküzdhetetlen akadályokat állít az útjukba.

5 490 Ft
Szerző:
Carlos Ruiz Zafón
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
340

Éjféli palota

Kalkutta, 1932 májusának utolsó napjai: minden idők legforróbb hónapjának végén hó hullik a paloták városára. A sűrűn zúduló hópelyhek takarója alá kerülő Bengáli-öböl partján azonban ezt megelőzően egy tüzes, szikrákat hányó, lángoló, elszabadult vonat - ablakaiban sikoltozó gyerekekkel - vágtat át az éjszakai utcákon, egyenesen a St. Patrick's árvaházat célozva, hogy a tizenhatodik születésnapjukat ünneplő, az életbe kilépni készülő titkos testvériség, az Eljövendők Társaságának tagjait elp...
3 999 Ft
Szerző:
Maggie O'farrell
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
365

Hamnet

Az 1580-as évek Angliájában, a pestisjárvány idején egy ifjú latintanár beleszeret egy rendkívüli, különc fiatal lányba, Agnesbe. A titokzatos nő kesztyűben, sólyommal járja családja földjét, jobban érti a növényeket és a bájitalokat, mint az embereket, rendszeresen fordulnak hozzá gyógyfüvei miatt.
Miután összeházasodnak, Agnes központi szerepet tölt be a londoni színpadon felfelé ívelő karriert befutó fiatal férfi életében. Három gyermekük születik: Susanna, és az...
4 599 Ft
Szerző:
Jennifer Lynn Barnes
Kiadó:
Lampion Könyvek
Oldalak száma:
385

Az örökség ára

Az Örökösök viadala című kötet folytatása
Alig egy hét telt el a villában tett sokkoló felfedezés óta, és Avery semmivel sem jutott közelebb a megfejtéshez, hogy miért hagyta rá az öreg milliárdos, Tobias Hawthorne a vagyonát. A DNS-teszt bebizonyította, hogy a lány nem vérrokon, a jelek mégis arra utalnak, hogy sokkal szorosabb szálak fűzik a rejtélyes családhoz, mint hitte.
Avery próbál kizárólag a rejtély megoldására összpontosítani, de nem könnyű tiszta fejjel g...
4 299 Ft
Szerző:
Gabriel García Márquez
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
488

Száz év magány

Éppen 50 éve, 1967-ben jelent meg a kolumbiai író regénye, amely egy csapásra világhírnévre emelte szerzőjét, de a Száz év magány, a "mágikus realizmus" klasszikusa ma is ugyanolyan friss, rejtelmes és varázslatos, mint születésekor. A könyvet, amely immár közel 40 nyelven látott napvilágot, a magyar olvasók Székács Vera míves fordításában vehetik kézbe
4 999 Ft
Szerző:
Colleen Hoover
Kiadó:
Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma:
310

Verity

"A szavaknak egyenesen a zsigerekből, húson és csontokon át kell kiszakadnia."

A küszködő, anyagi csőd szélén álló író, Lowen Ashleigh megkapja élete állásajánlatát. A bestsellerszerző Verity Crawford férje felkéri, hogy a balesetben megsérült író helyett megírja sikersorozatának befejező részeit. Lowen megérkezik a Crawford-házba, hogy átnézze Verity többévnyi jegyzeteit és vázlatait, remélve, hogy elegendő anyagot talál a munka elkezdéséhez. Ám az irodában nemcsak kaotikus állapotok foga...
3 699 Ft
Szerző:
Jennifer Lynn Barnes
Kiadó:
Lampion Könyvek
Oldalak száma:
395

Örökösök viadala

Avery pontosan tudja, mi kell a szebb jövőhöz: túlélni a gimit, szerezni egy jó egyetemi ösztöndíjat, aztán irány a nagyvilág. Az élete azonban egyik napról a másikra megváltozik, amikor kiderül, hogy a kőgazdag Tobias Hawthorne ráhagyta a teljes vagyonát. A dologban az a legfurcsább, hogy a lány nem is ismerte az idős férfit, és fogalma sincs, mivel érdemelte ki az ölébe hulló milliárdokat.

Az örökséget viszont csak egy feltétellel kaphatja meg: ha beköltözik a kastélynak beillő, titkos folyosókkal és kódokkal teli Hawthorne-házba. Ez még nem lenne vészes, de ott laknak a hoppon maradt rokonok is, köztük Tobias unokái: négy veszélyesen vonzó, zseniális srác, akik abban a hitben nőttek fel, hogy egy napon milliárdok szállnak rájuk. Az örökség legfőbb várományosa, Grayson pénzéhes szélhámosnak tartja Averyt, és mindent elkövet, hogy elüldözze. Öccse, Jameson nagyapjuk utolsó feladványának tekinti a lányt - fejtörőnek, amit meg kell oldaniuk ahhoz, hogy megértsék, miért hagyta Tobias Hawthorne egy vadidegenre a vagyonát. Averynek két választása van: vagy elmenekül, és ezzel lemond az örökségről, vagy beszáll a játékba, amelyben az élete a tét.

4 999 Ft
Szerző:
Jennifer Lynn Barnes
Kiadó:
Lampion Könyvek
Oldalak száma:
394

Az örökség kulcsa

Az Örökösök viadala és Az örökség ára folytatása

Averynek már csak néhány hetet kell átvészelnie a rejtélyekkel teli Hawthorne-házban, hogy hozzájusson sokmilliárd dolláros örökségéhez. Az életére folyamatosan veszély leselkedik, de legalább van kire támaszkodnia: a Hawthorne testvérek befogadták a családjukba, és megosztották vele titkaikat.
Néhány nappal azelőtt, hogy Averyből a világ leggazdagabb tinije lenne, felbukkan valaki a múltból, és a segítségét kéri. A látogató jelenléte teljesen felbolygatja a kastélyt, régi sebeket tép fel, és újabb rejtélyeket hoz felszínre. Közben kezdetét veszi egy utolsó, veszedelmes játék egy ismeretlen, de nagy hatalmú ellenféllel, a tét pedig hatalmas: mindent vagy semmit. 

4 999 Ft
Szerző:
Lucy Score
Kiadó:
Pioneer Books Könyvkiadó
Oldalak száma:
654

Amin sosem leszünk túl - Ez a rosszfiú aztán nem fog belezúgni a jó kislányba!

Knox örömmel játssza a rosszfiú szerepét, az életét pedig épp úgy szereti, mint a kávéját: magában. Egyedül basset houndját, Waylont tűri meg maga mellett. Knox ki nem állhatja a drámát, még akkor sem, ha az egy szökevény menyasszony formájában kopogtat az ajtaján. Naomi persze nemcsak úgy elszökött az esküvőjéről, hanem mentőmisszióra indult, hogy kiszabadítsa rég látott ikertestvérét Knockmeutból, ebből a bárdolatlan városkából, ahol a vitákat hagyományos módon rendezik: némi ütlegeléssel és pár korsó sörrel. Többnyire ebben a sorrendben.
Azonban Naomi pechjére gonosz ikertestvére semmit sem változott az elmúlt években. Tina rövid úton meglovasítja testvére autóját és pénzét, cserébe viszont valami teljesen váratlan dolgot hagy rá: egy unokahúgot. Naomi így pénz, autó, lakás és munka nélkül ragad egy teljesen ismeretlen városban, ahol bónuszként egy vadóc 11 évesnek is a gondját kellene viselnie. Knoxnak jó oka van rá, hogy ne bonyolódjon komplikált kapcsolatokba és ne kezdjen zűrös nőkkel. De miután Naomi élete épp lassított felvételben omlik össze előtte, legalább annyit megtesz, hogy kihúzza őt a csávából. Amint aztán Naomi összeszedi magát, visszatérhet nyugodt, magányos életéhez.
Legalábbis ez a terv - egészen addig, amíg valódi veszély nem üti fel a fejét. Lucy Score lehengerlő romantikus komédiája az elmúlt évek egyik legnagyobb könyvsikere. 

6 499 Ft
Szerző:
Leigh Bardugo
Kiadó:
Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma:
414

Siege and Storm - Ostrom és vihar /Grisha trilógia 2.

"A sötétség nem hal meg soha.

Az Igaz-tengeren át menekülő Alina, akit kísértenek a Zónában meggyilkoltak szellemei, új életet kezd Mallal egy ismeretlen földön, miközben igyekszik titokban tartani napidéző voltát. Ám sokáig nem hagyhatja maga mögött sem a múltját, sem a sorsát.
Az Éjúr rettenetes új hatalom birtokában hagyta el az Árnyzónát, és veszedelmes tervet sző, ami a végsőkig próbára teszi a természeti világ határait. Alina egy hírhedt kalóz segítségével visszatér a szeretett országba, hogy elszántan szembeszálljon a Ravkára törő erőkkel. De a ahogy hatalma növekszik, Alina úgy süllyed egyre mélyebbre a tiltott mágiába és az Éjúr játszmájába, és távolodik el egyre jobban Maltól. Választania kell hazája, a hatalom és a szerelem között, amiről mindig úgy hitte, az vezérli különben azt kockáztatja, hogy mindent elveszít a közelgő viharban."

3 999 Ft
Szerző:
Adam Silvera
Kiadó:
Menő könyvek
Oldalak száma:
605

Az első, aki meghal a végén

A New York Times-sikerlista első helyét meghódító, Mindketten meghalnak a végén előzménytörténetében hét évet ugrunk vissza az időben, és jelen lehetünk a Halál-Hírek első hívásánál.
Ma éjjel kezd élesben a Halál-Hírek, így mindenkit ugyanaz a kérdés foglalkoztat: tényleg meg tudják jósolni, hogy valaki meg fog halni, vagy csak egy aprólékosan kitervelt átverés az egész? Orion Pagan évek óta várja, mikor közlik vele, hogy meg fog halni. Komoly szívbetegséggel él, és azért iratkozott fel a Halál-Híreknél, hogy tudja, mire számítson. Valentino Prince New Yorkban akarja újrakezdeni az életét. Hosszú, ígéretes jövő vár rá, és csak azt követően regisztrált a Halál-Híreknél, hogy az ikertestvére kis híján odaveszett egy autóbalesetben. Orion és Valentino a Times Square-en akadnak össze, és azonnal érzik, hogy közük van egymáshoz. Ám a legelső Végnapi hívások örökre megváltoztatják az életüket - egyiküket felhívják, míg a másikat nem. Noha azt egyik fiú sem tudja, miként végződik majd számukra ez a nap, abban biztosak, hogy együtt akarják tölteni... még ha utána keserves is lesz a búcsú.
Az elismert író, Adam Silvera rá jellemző keserédes stílusban mesél arról, milyen óriási hatással vannak egymásra az emberek, és újra bebizonyítja, hogy mindig érdemes kihasználni életünk minden pillanatát.

18 éven felülieknek

4 990 Ft