KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Harry Potter világa élőben: 5 érdekesség Yorkról, a NIOK közös könyvének helyszínéről

niok
Szűrés törlése
Németh Luca
2022.12.15 18:03
Harry Potter világa élőben: 5 érdekesség Yorkról, a NIOK közös könyvének helyszínéről

Mindenkinek, aki belekezd a NIOK decemberi közös könyvébe, a Könyvesbolti karácsonyba, azt javasoljuk, mindenekelőtt nézzen meg néhány képet Yorkról, erről a varázslatos angol kisvárosról, ahol Megan története játszódik. Garantáltan nemcsak a könyvhöz kapsz így kedvet, hanem egy angliai kiruccanáshoz is. Ám addig is, míg ez valósággá válik, íme, öt érdekesség Yorkról!

Amikor York Londonnal vetekedett

„Most a mi békétlenségünk tele / Dicsfényü nyár lett York e napja által” – olvashatók Shakespeare III. Richárd című drámájának első sorai. A 16. században írt szöveg nem véletlenül emeli ki York jelentőségét: az észak-angliai kisváros a középkorban egyike volt Anglia legjelentősebb városainak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

✨ Visit York ✨ (@visityork) által megosztott bejegyzés

Lakosságának száma 1000 körül hasonlóan alakult Londonéhoz, 30 000 főt számlált. Érseke rangban a canterbury érseket követte, és polgármesterét is csak London első embere előzte meg a rangsorban.

Egy élő középkori város

Aki járt már Yorkban, talán nem is tud másként elképzelni egy középkori kisvárost. Azonban korántsem egy szunnyadó településről vagy skanzenről van szó! York középkori városmagja tele van élettel, a The Shambles történelmi utcácskája, kis házai és egyedi cégérekkel hívogató boltocskái tele vannak emberekkel. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

✨ Visit York ✨ (@visityork) által megosztott bejegyzés

Úgy tehetünk időutazást a középkorba, hogy közben a jelen vívmányait sem kell nélkülöznünk, legyen szó az ötórai teáról egy finom scone társaságában, vagy akár némi könyvesbolti barangolásról, mint a Könyvesbolti karácsonyban.

Csak óvatosan!

Nem árt, ha az ember a háta mögé is néz, amikor a kis utcácskákon sétál. A város múltjában ugyanis vannak sötét foltok (kínzások, szellemtörténetek). Nem csoda, hogy a Nemzetközi Szellemkutató Társaság Európa leginkább kísértetjárta városának választotta. Több mint 500 szellemtörténet tartozik a település múltjához!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

✨ Visit York ✨ (@visityork) által megosztott bejegyzés

Az angolt történelmet tekintve, persze, volt is honnan meríteni a viking hagyományoktól kezdve a polgárháborús időszakig. A bátrabb látogatók pedig egy esti szellemjárta sétán is részt vehetnek, amelyen meghallgathatják a baljós yorki történeteket is.

Hello, Harry Potter!

Aki azt gondolta, hogy egy varázslatos, szellemjárta angol kisvárosnak valahogy kapcsolódnia kell Harry Potterhez, az nem téved!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Stevie Campbell (@steviecampbelluk) által megosztott bejegyzés

Nemcsak az Abszol utat mintázta J. K. Rowling York középkori utcácskájáról, a The Shamblesről – apropó, az utcán érdemes felkeresni „A bolt, amelyet nem nevezünk nevén” kis üzletet is! – hanem az észak-yorki vasútállomásnak is fontos szerepe van a történetben. Az első Harry Potter-film egyes jeleneteit ugyanis itt rögzítették.

A kicsi és a nagy

Végezetül eláruljuk, hogy Yorkban található a világ legkisebb, egyben leghosszabb nevű kis utcája, a Whip-Ma-Whop-Ma-Gate!

Ha kíváncsi vagy egy remek karácsonyi történetre ezen a varászlatos helyszínen, akkor kattints ide a NIOK közös ünnepi olvasmányáért.

Szerző:
Matt Haig
Kiadó:
Kolibri Gyerekkönyvkiadó
Oldalak száma:
271

A fiú, akit Karácsonynak hívnak

"A tornyon egy ablak sem volt.
A vastag ajtó fából meg fémből készült. És persze őrizték is. Nikolas ott ült a dohos cellában, és úgy érezte magát, mint a légy, amelyik légypapírra ragadt. Odakint várta a világ erdőkkel, tavakkal, hegyekkel és reményekkel, de ez a világ már másoké volt, őt kizárták belőle. Innen egyszerűen nem lehet kijutni. Furcsa módon mégsem érzett elkeseredettséget. Egy kicsit talán félt, de a szíve mélyén reménykedett. Kuncogni kezdett magában.
Képtelenség. Erre gondolt hát Topó apó, jött rá Nikolas. Ez a varázslat lényege, nem igaz? Hogy a képtelenség elképzelhetővé válik.
Vajon ő, Nikolas is képes lenne varázsolni?"

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Glimpi?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét?
Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat!
A regény alapján készült film a NETFLIX műsorának egyik legszebb karácsonyi filmje.
MATT HAIG (1975) számtalan díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője, forgatókönyvíró, újságíró. Könyvei közel harminc nyelven olvashatók.

4 299 Ft
Szerző:
Jamie Oliver
Kiadó:
Park Könyvkiadó
Oldalak száma:
408

Karácsonyi receptek

Ez az impozáns könyv tizenhét év munkáját tetőzi be. A végletekig tökéletesített, csodás receptek, tippek és trükkök eredménye - otthon te is megalkothatsz bármit, ami ebben található. Egy ilyen könyvet csak egyszer írhat meg az ember, tehát mindent meg kellett tennem azért, hogy a lehető legjobb legyen. Megtisztelő arra gondolnom, hogy a Karácsonyi receptek is részese lehet a családok ünnepi előkészületeinek - téged is segíthet abban, hogy igazán tökéletes legyen a karácsonyi lakoma. Remélem...
11 990 Ft
Szerző:
Charles Dickens
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma:
444

Karácsonyi történetek

A nagy angol mesemondó talán legismertebb műve az 1843-ban írt és most is időszerű Karácsonyi ének. Szegénység és gazdagság örök ellentétét állítja szembe és oldja föl Dickens a szívtelen, gazdag Scrooge megigazulásának meseszerű történetében, amelynek adaptációival (több tucat megfilmesítés, hangjáték, színpadi változat) évről évre találkozhatunk karácsony táján. A mű első megjelenésétől fogva óriási népszerűségnek örvend, s részben ezért Dickens a következő huszonöt évben még sok más karács...
4 999 Ft
Szerző:
Andreas Steinhöfel
Kiadó:
Scolar Kiadó
Oldalak száma:
92

A karácsonyi jávorszarvas kalandjai

Van még manapság bárki is, aki hisz a Télapó létezésében? Hát Bertil biztos nem tartozik közéjük. Ám egyik nap Mr. Moose, a jávorszarvas csapódik be a háztetőbe, és onnan aztán a család nappalijába. Állítólag éppen a főnökével, Télapóval hajtott végre egy próbarepülést, amikor lezuhant. Mostantól aztán Bertilnek van min töprengenie. Gyorsan összebarátkozik a jávorszarvassal. Ám kisvártatva felbukkan maga a Főnök is, és vissza akarja kapni a szarvasát! Pedig Mr. Moose már olyan otthonosan bere...
3 999 Ft
Szerző:
Louisa May Alcott
Kiadó:
Manó Könyvek
Oldalak száma:
231

A valóra vált álom

A méltán népszerű Kisasszonyok szerzőjének csodálatos novelláskötete megannyi mesés karácsonyi történettel, melyben megelevenednek a már ismert angol vidéki élet szereplői. Együtt készülhetsz velük a legszebb családi ünnepre, forró punccsal a kezedben a kandalló előtt hallgatva a történeteiket.
3 690 Ft