KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Az elfogadásért folytatott küzdelem kínai–amerikai szemüvegen keresztül

niok
Szűrés törlése
Siklósy Noémi
2024.02.01 00:01
Az elfogadásért folytatott küzdelem kínai–amerikai szemüvegen keresztül

R.F. Kuang egyedi hangként tűnt fel a kortárs irodalomban, magával ragadó narratíváival és gazdagon részletezett világaival bűvölte el az olvasókat. A fantasy műfajának kedvelői már egy ideje ismerhetik Kuang nevét, azonban a februári közös könyvünk, a Sárga minden, csak nem fantasy. A közösségi média ármánykodásainak és a könyvkiadásnak a sötét, ám annál valóságosabb világába kalauzol minket a szerző. De mit is érdemes tudni róla és a Sárgáról?

Rebecca F. Kuang, a 27 éves kínai–amerikai író Kantonban, Kínában született. Kuang akadémiai szinten foglalkozott a kínai történelemmel – tanulmányait a Georgetown Egyetemen végezte, és a 20. századi Kína történelmét kutatta – alapvetően befolyásolják a munkáit. 

Első regénye, a Mákháború számos elismerést kapott bonyolult világépítése miatt és azért, mert ugyan fantasztikumba csomagolva, mégis szórakoztató módon mutatja be a kínai történelmet, különösen a második kínai–japán háborút és a nanjingi mészárlást. A kötet egy fiatal lány, Rin hihetetlen utazását követi, aki megpróbál kitörni a saját korlátaiból és a társadalom által rákényszerített szerepekből. Az első könyvet további kettő követte, trilógiává duzzasztva Rin történetét.

Kuang Sárga című kötete, tavaly jelent meg. Ez a korábbi sorozat epikus fantasztikumával ellentétben valódi világi problémákat boncolgat, történelmi eseményekből és kortárs társadalmi aggodalmakból merítve ihletet. A szerző itt sem hazudtolja meg a múltját és tanulmányait, hisz a történetben szinte indításként egy háborúba csöppenünk.

Azonban ettől eltekintve ez a regény a személyazonosság, a rasszizmus és a kulturális örökség bonyolultságát vizsgálja, nyersen, köntörfalazás nélkül. Kuang interjúkban elárulta, hogy saját tapasztalatait is belecsempészte a történetbe, szembesítve az olvasót az ázsiai-amerikaiak által tapasztalt rasszizmus és diszkrimináció tartós örökségével.

A Sárga sok szempontból izgalmas olvasmány azok számára, akik otthonosan mozognak a könyvek világában, mégis szeretnének belesni a kulisszák mögé. A történet egyik mozgatórugója ugyanis egy plágiumügy, annak minden erkölcsi dilemmájával, lélektani nehézségével és gyakorlati következményeivel együtt. A főhős, June ellopja irigyelt barátnője, az irodalmi életben elismert, kínai–amerikai származású szerző Athena Liu kéziratát, amelyet így végül ő visz sikerre. A csavarok azonban itt még nem érnek véget, a megjelentetett könyv ugyanis a kínai–amerikaiak sorsával és nehézségeivel foglalkozik, az pedig, hogy mindezt egy olyan szerző „írta meg”, aki nem tagja a közösségnek – bár igyekszik „ázsiaibbnak” feltüntetni magát – nagy botrányt okoz.

A szerző saját kínai–amerikaiként szerzett tapasztalatai meghatározzák a történet érzelmi mélységét és hitelességét. A főszereplő útján keresztül Kuang megismerteti a kulturális asszimiláció finomságait, az elfogadásért folytatott küzdelmet és a rendszeres rasszizmus állandó hatását. A személyes anekdoták széles társadalmi problémákkal fonódnak össze.

A mű eredeti címe – Yellowface – egy olyan kifejezés, amelyet arra használnak, hogy leírják a nem ázsiai színészek által ábrázolt ázsiai karakterek gyakorlatát a filmekben és színházi előadásokban. Kuang szembeáll ezzel a kérdéssel, kiemelve az ilyen szereposztási döntések által fenntartott káros sztereotípiákat és az autentikus ázsiai hangok eltörlését a médiában. A karakterek élményein keresztül rávilágít a rasszista karikatúra sértő jellegére és az autentikus képviselet fontosságára a történetmesélésben.

A magyar fordítás pedig izgalmas szójátékot enged, hisz nálunk a sárga mint az irigység színe jelenik meg, ez az érzés pedig körbeöleli az egész történetet. Ezzel egyik más fordításban sem tudtak élni.

Lényegében a Sárga merész és szükséges kiegészítése R.F. Kuang munkásságának, jelezve írói fejlődését és elkötelezettségét az aktuális társadalmi problémák megoldása iránt. Noha legújabb könyve, a Bábel ismét fantasy, legutóbbi interjúiban úgy nyilatkozott, hogy felváltva szeretne a fantasy műfajába tartozó és a való világ kérdéseit is felvető szövegeket alkotni.

A februári közös könyv, a Sárga most ajándék sárga szövegkiemelővel kapható a Libertine Könyvesboltokban és a Libertine webshopján.

Találkozzunk az online kibeszélőn, a megszokottól eltérően ezúttal február 29-én, csütörtökön, 20.30-tól!

20
Szerző:
R. F. Kuang
Kiadó:
Magnólia Kiadó
Oldalak száma:
347

Sárga

Két írónő, June Hayward és Athena Liu sorsa két sikertörténet lehetett volna: ugyanakkor jártak a Yale-re, és ugyanabban az évben jelent meg mindkettejük első könyve. De míg Athena sikere műfajokon át ívelt, addig June műve az utánnyomásig sem jutott el. June utólag úgy véli, hogy manapság senkit nem érdekelnek a hétköznapi, fehér lányokról szóló történetek.

Amikor June szemtanúja lesz Athena furcsa balesetben bekövetkezett halálának, ösztönösen cselekszik: ellopja barátnője frissen befejezett és nagy titokban tartott kéziratát, egy merész, kísérletező stílusban megírt regényt kínai munkások elfeledett történeteiről, akik az első világháborúban a britek és franciák oldalán szolgáltak.

Mert hát mi rossz történhet, ha June átszerkeszti Athena regényét, és saját alkotásaként küldi el az ügynökének? Mi rossz történhet, ha hagyja, hogy kiadója újrapozicionálja az írói pályáját a Juniper Song álnévvel és olyan szerzői fotókkal, amelyekbe akár még bele is láthatóak nem létező ázsiai gyökerei? Hát nem érdemli meg ez a történet, hogy elmeséljék, bárki is legyen a mesélője? June legalábbis így gondolja, és a New York Times bestsellerlistája, valamint az ezzel járó anyagi siker hamarosan alá is támasztja ebben.

A lopott státusz azonban hamar veszélybe kerül. És miközben June a titkait védelmezi, felfedezi, hogy meddig hajlandó elmenni mindazért, amiért állítólag vért verejtékezve megdolgozott.

A számtalan irodalmi díjjal kitüntetett R. F. Kuang legújabb regénye időszerű és tűéles képet nyújt a modern könyvkiadás kellemetlen oldaláról. A Sárga a megjelenését követően egyből a sikerlistákon nyitott, és komoly párbeszédeket generált, ismételten jelezve, hogy szerzője a kortárs irodalom egyik legerősebb hangja.

4 980 Ft
3 984 Ft
Szerző:
Dragomán György
Kiadó:
Magvető Kiadó
Oldalak száma:
256

A fehér király

A regény a kortárs magyar irodalom legnagyobb nemzetközi sikere, eddig harminc nyelvre fordították le.
Hogyan dolgozza fel egy tizenegy éves kamasz, ha apját a szeme láttára hurcolják a Duna-csatorna munkatáborába? Hogyan éli meg az apa hiányát és az elhurcolás köré épített családi hazugságokat vagy titkolt történeteket? Milyen remények éltetik a mindennapok amúgy sem könnyű kamaszviharait megnehezítő élethelyzetben? Erről szól A fehér király című lendületesen megírt regény....
4 999 Ft
Szerző:
Bauer Barbara
Kiadó:
Jaffa Kiadó
Oldalak száma:
294

Az aranyműves fia

Dalnok Erika szerkesztőként dolgozik egy könyvkiadóban. Férjét néhány hónapja veszítette el, és most a munkájába menekül. Egy nap különös kéziratra bukkan, amely azonnal megragadja a képzeletét, s némi fáradsággal sikerül is kiderítenie az álnéven beküldött írás szerzőjének kilétét. A neves történész azonban már nem él, így Erika az özvegyét és a fiát keresi fel, hogy engedélyt kérjen a kiadásra. Ám a mű nem teljes: a messzi múltban játszódó, különös, sejtelmes mesének csak az első része kész...
3 999 Ft
Szerző:
Matthew McConaughey
Kiadó:
21. Század Kiadó
Oldalak száma:
297

Zöldlámpa

Brutális finomságok, szépségek, elhasalások. Szerelmeslevél az élethez.

Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember....
5 990 Ft
Szerző:
Jason Matthews
Kiadó:
Agave Könyvek
Oldalak száma:
434

Vörös veréb

Nagyszabású kémregény John le Carré stílusában egy nyugalmazott CIA tiszt tollából - hamarosan a mozikban is!A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat , és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik ...
3 780 Ft
Szerző:
Maja Lunde
Kiadó:
Cser Könyvkiadó
Oldalak száma:
272

Kékség

Maja Lunde 2015-ben egy csapásra meghódította a világot A méhek története című könyvével. Sorozatát most az ember és a természet sérülékenységéről szóló új regénnyel folytatja. Ezúttal az élethez leginkább szükséges anyagért, a vízért folytatott küzdelmet helyezi a középpontba.
2017: Signe, a környezeti aktivista nemsokára 70 éves, de nem fél a tengertől. Nyugat-norvégiai szülőfalujából egyedül indul el egy vitorláshajón a francia tengerpart felé, hogy ott találkozzon a férfival, akit valaha nagyon szeretett. A hajó különleges rakománya szorosan kapcsolódik a kék bolygó sorsához.
2041: David fiatalnak érzi magát ahhoz, hogy apa legyen, ám kislányával egyedül marad. Kettesben menekülnek a szárazságok sújtotta Dél-Európából észak felé, mivel már nem jut elegendő víz mindenkinek. Minden megváltozik, amikor az ország belsejében, egy kiszáradt kertben rátalálnak egy elhagyott, régi vitorláshajóra.

3 995 Ft
Szerző:
Bauer Barbara
Kiadó:
Jaffa Kiadó
Oldalak száma:
342

Bíborbetűk

Vannak, akik úgy gondolják, az Ige Istennél van, és a Terv elkészült.
És vannak, akik úgy gondolják, jobb, ha a múltat homály fedi. Ők azok, akik kart karba öltve irányítják a világot. Az egyházi és a földi hatalom. Mindkettő fogságban tartja a szellemet, elnémítja a hangot, hogy saját képére formálhasson.
A XV. század elején a Rajna mentén újra felüti a fejét a pestis. Agnes, az alig 12 éves kislány egyedül marad. Édesanyja utolsó kérése, hogy keresse meg a Mestert,...
4 999 Ft
Szerző:
Candice Carty-Williams
Kiadó:
Alexandra Könyvesház
Oldalak száma:
423

Queenie - A fekete Bridget Jones - és annál is több

A Londonban élő, 25 éves, színes bőrű Queenie két kultúra és közösség elvárásainak próbál egyszerre megfelelni: jamaicai származású nagyszüleinek és a többségi társadalomhoz tartozó értelmiségi közegének. Az újságíróként dolgozó lány aktuálisan épp szünetet tart a pasijával, ezért kénytelen beköltözni egy horrorisztikus árú és állapotú szobába, és megpróbál önállóan boldogulni, Tom anyagi támogatása és logikus javaslatai nélkül. A talpra állásban szerencsére segítségére vannak legjobb barátai, akik bármikor kaphatóak egy válságmegbeszélésre, ám Queenie sorra hozza a rossz döntéseket, és egyre lehetetlenebb helyzetbe sodorja magát az élete minden terén. A mérgező alkalmi kapcsolatok, munkahelyi stiklik, a fizikai és főleg a mentális egészség elhanyagolása azonban nem tartható fenn hosszú távon, és súlyos következményeket von maga után...
A Queenie lehengerlő humorú, izgalmas és aktuális regény, amely nagy érzékenységgel foglalkozik az eltérő származású és bőrszínű emberek közötti kapcsolatok kényes témájával, és bátran hátat fordít a szingliregények súlytalan kedélyességének.
"Olykor fájdalmasan szomorú, máskor fergetegesen vicces - egy igazán tehetséges kezdő író debütálása." The New York Postkevesebb

4 599 Ft
Szerző:
Elizabeth Lim
Kiadó:
Menő könyvek
Oldalak száma:
534

Hat bíborszín darumadár

Egy száműzött hercegnő, egy alakváltó sárkány, hat elvarázsolt darumadár és egy irtózatos átok... Ez a mesék és mítoszok világából merítkező fantasy elvarázsolja az olvasóit. Shiori'anma, Kiata hercegnője titkot őriz. Tiltott varázserőt birtokol. Rejtett képességére az eljegyzési ünnepség reggelén derül fény, mikor elveszíti az uralmát felette. Eleinte úgy tűnik, a véletlen a kezére játszik, hiszen lemondják az esküvőt, amit sosem akart, ám egyúttal magára vonja mostohaanyja, Raikama figyelmét is. Raikama, aki ugyancsak varázserővel bír, Shiroi bátyjait darumadárrá változtatja, s megtiltja a lánynak, hogy bárkinek is szóljon erről; ha csak egy szó is elhagyja a száját, egy testvére meghal. Shiroi magára maradva, némán és nincstelenül bátyjai felkutatására indul, s eközben fényt derít az összeesküvésre, amely a trónt fenyegeti. Csakis ő mentheti meg a királyságot, ám ehhez meg kell ajándékoznia bizalmával egy papírmadarat, egy szeszélyes sárkányt és a fiút, akivel frigyre kellett volna lépnie. És ez még nem elég: varázserejét, amelyet egész életében titkolt, fel kell szítania, bármibe is kerül... Élnyomtatott kiadás. 14+

5 490 Ft
Szerző:
Bauer Barbara
Kiadó:
Jaffa Kiadó
Műfaj:
Irodalom

Vörös posztó

Körösi Laura háromgyermekes, boldog házasságban élő ötvenes nő. Az élete ugyan izgalmaktól mentes, de talán éppen ezért gondolja úgy, hogy ennél többet nem is kívánhatna magának. Férje sikeres építész, a három fia közül az egyik egyetemre jár, a másik nősülni készül, a harmadik lázadó kamaszévei előtt áll. Laurának nincs más dolga, mint egyengetni a gyerekei útját, és segíteni férje munkáját. Nagy ritkán mégis rátör egy sosem élt élet utáni nosztalgikus vágy. Ilyenkor elmegy a nagyanyjához, és szétnéz a dédnagymama festményei között a padláson.
Laura gyermekkorát a dédnagymamája, nagymamája és édesanyja hármasában töltötte, a három nő hallgatással teli, feszült kapcsolata között egyensúlyozott, miközben fogalma sem volt, mi okozza az örvényt a felszín alatt. Legjobban a dédnagymamájához kötődött, a bohém, ifjúkorában színésznőnek készülő, később minden örömét a festésben kiélő asszonyhoz.
Hosszú évek teltek el, mire Laura teljesítette egykori ígéretét, és a dédnagymama festményeiből kiállítást szervezett. Arra azonban nem számított, hogy minden egyes kép a saját múltjának egy darabja, minden egyes szín egy emléktöredék, a képekhez tartozó elbeszélések pedig lassan kibontakozni engednek egy évtizedekre hallgatásba burkolódzott történetet.
Titkok, elhallgatás. Vajon mi okoz nagyobb lelki terhet: a kíméletes csend, vagy a kimondott, olykor kegyetlen valóság?
Bauer Barbara új regénye a négy asszony történetén keresztül egy generációkon átörökített, mélyen elzárt trauma útját követi végig a tragédia pillanatától a felismerés napjáig, a II. világháború végjátékától napjainkig.

4 999 Ft
Szerző:
Kerstin Gier
Kiadó:
Könyvmolyképző Kiadó
Borító:
puhatábla, ragasztókötés

Smaragdzöld - Időtlen szerelem

Mit tesz az, akinek összetörték a szívét? Úgy van. Telefonál a legjobb barátnőjével, csokoládét majszol és hetekig dagonyázik a boldogtalanságban. Csak az a bökkenő, hogy az akarata ellenére időutazóvá vált Gwendolynnak egészen más dolgokra kell tartalékolnia az energiáit: például a túlélésre. Mert azok a szálak, amelyeket a kétes hírű Saint Germain gróf még a múltban illesztett egymáshoz, immár a jelenben is veszélyes hálóvá szövődtek. Ahhoz, hogy felfedjék a titkot, Gideonnak és Gwendolynnak nem elég eltáncolni egy menüettet a 17. század egyik legpompásabb bálján, hanem hanyatt-homlok kell belevetniük magukat a kalandokba bármelyik évről is legyen szó. Érzelmi hullámvasút az évszázadokon keresztül: Gideon és Gwen kalandjai Kerstin Gier, kitűnő bestseller-szerző tollából. Beleszeret, aki elolvassa!

4 799 Ft
Szerző:
Kerstin Gier
Kiadó:
Könyvmolyképző Kiadó
Borító:
puhatábla, ragasztókötés

Időtlen szerelem 1. - Rubinvörös

Mitévők legyünk, ha egyszerre a múltban találjuk magunkat, és csak annyit tudunk, hogy az üküküküküknagyapánk lovát Kövér Anninak hívták? Úgy van: megőrizzük a hidegvérünket. Legalábbis ezt próbálja tenni Gwendolyn, amikor kiderül: nem elég, hogy ő örökölte a családban az időutazásért felelős gént, de ráadásul az a feladat is neki jutott, hogy rendbe szedje a múltat. És mindennek a tetejébe épp ezt az arrogáns Gideont kapja útitársul! Az össze nem illő páros kénytelen-kelletlen beleveti magát a nem éppen hétköznapi kalandokba. Gwendolyn hamarosan megtapasztalja, hogy az ellentétek alighanem tényleg vonzzák egymást, és ez régen sem volt másképp. És, hogy már a múltban sem úgy mennek a dolgok, mint egykoron...

3 999 Ft
Szerző:
Kerstin Gier
Kiadó:
Könyvmolyképző Kiadó
Műfaj:
Irodalom

Zafírkék - Időtlen szerelem

Friss szerelmesként a múltba utazni - ez talán nem a legjobb ötlet. A tizenhat éves újdonsült időutazó, Gwendolyn legalábbis így gondolja. Neki és Gideonnak ugyanis épp elég a gondjuk anélkül is. Például meg kell menteniük a világot. Vagy meg kell tanulniuk menüettet táncolni. (Egyik sem igazán egyszerű!) Amikor ráadásul Gideon nagyon titokzatosan kezd viselkedni, Gwendolyn számára világossá válik, hogy mihamarabb át kell vennie az irányítást a saját hormonjai felett. Különben semmi nem lesz az időtlen szerelemből!

3 999 Ft
Szerző:
Nathaniel Hawthorne
Kiadó:
Athenaeum Kiadó
Oldalak száma:
303

A skarlát betű

Az ezerhatszáznegyvenes években járunk, a puritán Boston városában. Hűtlenség vádjával a fiatal Hester Prynne-t tüzes vassal megbélyegzik, és a vörös A betűt (adultery: házasságtörés) a ruháin is viselnie kell. Hester visszatérhetett volna a szülőföldjére vagy bármely más országba, ahol új életet kezdhetett volna, ám ő mégis marad, vállalva a társadalmi kirekesztést, és hogy saját erkölcsi törvényeire hallgatva próbáljon felülemelkedni az őt megbélyegzőkön. Védelmező, gyöngéd szeretettel neveli gyermekét, és segít minden bajba jutottnak. Vajon átformálhatja egyetlen ember a teljes közösség véleményét? A regény a 17. századi Boston életének krónikája, és minden puritán előítélettel szemben azt bizonyítja, hogy "a szerelem szent és boldogító". A szerzőről: Nathaniel Hawthorne (1804-1864) amerikai regény- és novellaíró, a 19. századi amerikai irodalom jelentős alkotója. A sikert 1850-ben megjelent első regénye, A skarlát betű hozta meg számára.

4 299 Ft