KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Tökéletes nyári olvasmányt választottunk a romantikus regények királynőjétől, Emily Henrytől

Papós Tamás
2024.06.01 00:01
Tökéletes nyári olvasmányt választottunk a romantikus regények királynőjétől, Emily Henrytől

A Nincs időm olvasni kihívás júniusi közös könyve Emily Henry regénye, A boldogság otthona, amelyhez extraként most Libertine-es strandlabdát adunk ajándékba. Az amerikai író könnyed, romantikus könyveit sokan szeretik, több mint 4 millió eladott példányához az is hozzájárult, hogy a #BookTok közösség is felkapta a történeteit, amelyek egyszerre szórakoztatók és mégis foglalkoznak komoly témákkal. Ki is ő, és vajon hogyan áll a házassághoz? Miért tartják a romantikus regények királynőjének? Jegyzetei hogyan járulnak hozzá sikereihez? És mégis mi köze az e havi közös könyvnek Taylor Swift szívszorító albumához? Jöjjenek a válaszok!

A 34 éves amerikai író, Emily Henry Cincinnatiben él férjével és kutyájával,íróként és korrektorként dolgozik. A Cosmopolitan magazin bátran kijelentette róla, hogy ő “a romantikus regények királynője, és ez nem fog egyhamar megváltozni." Magánélete is olyan romantikusan alakult, amely a mai világban egyre ritkább forgatókönyv: zenész férjével 18 éves kora óta alkot egy párt. “Hosszú éveken át voltunk kapcsolatban, mire összeházasodtunk, és erre biztatok másokat is, főként ha hozzánk hasonlóan teljesen eltérő egyéniségekről van szó” – nyilatkozta házasságáról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Emily Henry (@emilyhenrywrites) által megosztott bejegyzés

A szerző ismerős lehet már a Libertine Könyvesboltok törzsvásárlóinak is, hiszen három másik bestseller regénye, a Strandkönyv, a Nyáron a párom és A könyvek szerelmesei is kapható nálunk – magyar és angol nyelven is. Könyvei uralják a nemzetközi sikerlistákat, világszerte összesen 4 millió eladott példánnyal büszkélkedhet. Emily Henry a #BookTok-jelenség egyik nyertese, amelynek legfelkapottabb írója, Colleen Hoover úgy nyilatkozott róla, hogy ő az egyik kedvenc szerzője.

A #BookTok felkapta A boldogság otthona történetét is, a Z-generáció rendkívüli érzelmekkel fogadta. Emily Henry meglepte a rajongókat, mert bár alapvetően ez is egy romantikus történet, de sokkal mélyebb mondanivalója van, mint a szerző korábbi regényeinek. “Az olvasóimnak megpróbáltam engedélyt adni a boldogságra, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerült, hiszen sokakat megríkatott a könyv” – reagált Emily Henry a fogadtatásra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Emily Henry (@emilyhenrywrites) által megosztott bejegyzés

A boldogság otthona történetét a fiatalok egyenesen Taylor Swift Folklore című albumához hasonlították, ugyanis ez az énekes legszívszorítóbb alkotása. A rajongók véleményét úgy lehet egyszerűen összegezni, hogy ez a könyv nem egy szerelmi történet, hanem egy történet a szerelemmel járó érzelmekről.

Rá is tapintanak ezzel a lényegre, hiszen Emily Henry hangsúlyozta már korábban: “sokat megtudunk magunkról abból, hogy miként reagálunk a szerelemmel járó, bonyolult érzésekre”. Úgy véli: ez a reakció lehet mérgező, de lehet olyan csodás is, amely megváltoztatja az életünket, és könyvében ezt a döntést az olvasókra bízza.

Ezek után még érdekesebb kifejteni a A boldogság otthona történetét: 

Harriet és Wyn egyetemistaként ismerkedtek meg, azóta ideális párt alkotnak, tökéletesen összeillenek. Az utóbbi fél évben viszont ez nem így van, nem is tisztázták ennek okait, és szakításukról még a barátaiknak sem szóltak. Épp ezért döntenek úgy, hogy a baráti társaság hagyományos nyaralásán eljátsszák, hogy együtt vannak. De ez a terv csak kezdetben tűnik tökéletesnek, tekintve hogy csak ők nem akarják észrevenni: még mindig vágynak egymásra.

A mozirajongók fel is kaphatják a fejüket, ugyanis az alap történet nagyon hasonlít egy tavalyi sikerfilmre, az Imádlak utálnira. Összességében már jóval nagyobb különbségek vannak, hiszen itt egy stabilnak feltüntetett, régi kapcsolatról van szó. Emily Henry ráadásul olyan történetet írt, amely egyszerre szórakoztató és utal komoly témákra.

Az előző három évben mindig Emily Henry kapta a Goodreads Choice Awards legjobb romantikus regény díját, és idei regénye, a Funny Story is esélyes lehet erre. Mielőtt a romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője lett, fiatal felnőttekről szóló regényeket írt, amelyek a női karakterre koncentráltak, érzelmesek, szentimentálisak voltak. Ezután elkezdte azt érezni, hogy szeretne mondani valamit a tinédzser életről is, és hogy ebben a túlterhelt világban valami hívogató, kedves történetet szeretne adni a fiataloknak – ez inspirálta a Strandkönyvet.

Ugyanakkor Emily Henry nem érzi úgy, hogy kizárólag romantikus regényíróként kellene őt elkönyvelni. Írt ő már horrort – amelyet soha senkinek nem mutatott meg –, és thrillereket is. Azt viszont elismeri: a szerelmi történetek vonzzák őt leginkább, és ezzel is lett befutott szerző. Ezzel kapcsolatban egy interjúban megjegyezte: “sokáig elhitették az emberekkel, hogy a romantikus könyvek nem lehetnek jók és nem is lehet mondanivalójuk, de szerencsére sokan bizonyítottuk már, hogy ez nem igaz.“

Sikere egyik titkának az írói metódusát nevezte meg, ugyanis a jegyzeteit mindig sorba rendezi, és a “skicceket” nézve azon azon gondolkodik, hogy hol hiányzik a sztoriból a feszültség és hol van túl sok belőle. Ennek eredménye, hogy V.E. Schwab, az Addie LaRue láthatatlan élete New York Times-bestseller szerzője az alábbi dicsérettel illette a szerzőt:

"Emily Henry könyvei igazi ajándékok az olvasóknak: tökéletes bennük a szenvedély és a kedves évődés aránya. A szövegük könnyed, a karaktereik bűbájosak. Az egyetlen rossz bennük, hogy véget érnek."

Nem is mondhatnánk mást ezek után: az ajándék Libertine-es strandlabdával együtt A boldogság otthona tökéletes kikapcsolódás lesz a nyár elején, rendeljétek meg és olvassátok el mielőbb, hogy Szabados Ági június végi kibeszélőjén is találkozhassunk!

Szerző:
Emily Henry
Kiadó:
Centrál Könyvek
Oldalak száma:
469

A boldogság otthona

Harriet és Wyn ideális párt alkotnak, mióta az egyetemen megismerkedtek. Összeillenek, mint a só és a bors, a tea és a méz, a homár és a zsemle. Kivéve most, az utóbbi közel fél évben, de ennek okait mindmáig nem tisztázták.
És a legjobb barátaiknak sem mondták el, hogy szakítottak.
Ezért kötnek ki nyár végén a maine-i tengerparti ház legnagyobb hálószobájában, amikor az immár évtizedes hagyományt ápolva összejön a baráti társaság. Itt bújnak el a világ elől, és töltenek együtt egy vibrálóan intenzív, azúrkékben játszó hetet. Feledik napi gondjaikat, és a tekintélyes mennyiségű sajt, bor, tengeri herkentyű és miegymás mellett együtt szívják a sós tengeri levegőt azokkal, akik a leginkább megértik őket.
Csakhogy az idén Harriet és Wyn hazudik, mint a vízfolyás, és közben a világért sem akarják észrevenni, hogy mennyire vágynak egymásra még mindig. Eljátsszák hát a szerepüket: Harriet az ambiciózus rezidens sebész, aki sosem veszekszik, Wyn pedig a laza, nyugis sármőr, aki remekül leplezi a felszín alatti repedéseket. A terv hibátlan, legalábbis, ha jó messziről és naptejtől maszatos napszemüvegben nézzük...

"Emily Henry évek óta a romantikus regények királynője, és ez nem fog egyhamar megváltozni."
Cosmopolitan

 

5 990 Ft