KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Libertine blog

Indulj el a jobb napok felé – tudatos jelenlét az olvasásban

libertine könyvkiadó
Szűrés törlése
Szabados Ágnes
2022.09.08 08:00
Indulj el a jobb napok felé – tudatos jelenlét az olvasásban

A Mat on the Moon alapítójával, Kovács Eszterrel egy workshopon ismerkedtem meg, ahol a jóga mellett olyan gyakorlatokat és technikákat mutatott, amelyekre a rohanó mindennapokban mindenkinek szüksége lehet. Eszter tíz évet töltött üzleti területen, először saját magát gyógyította a jóga, a meditáció és a mindfulness segítségével, majd több tréneri tanfolyamot is elvégzett, és megalapította a Mat on the Moont, egy online oázist, ahogy emlegetni szokta. Missziója bebizonyítani az embereknek azt, hogy a pihenés, a tudatos jelenlét nem kiváltság. Az általa bejárt utat és tapasztalatait most egy könyvben összegezte: a Köszi, jól nagy sikert aratott már a bemutatón is.

Rosszul aludt, éjjelente képzeletbeli vitákat nyert a plafont pásztázva, és érezte, hogy az állandó fáradtságnak és hátfájásnak még nincs itt az ideje. Esztert ezek a jelek indították el az újfajta életmód és életszemlélet felé. A Libertine Könyvkiadó pedig büszkén adja hírül, hogy megjelent a Köszi, jól, Eszter tudásának legjava. Egy olyan könyv, amit nem elolvasni kell, hanem beépíteni a mindennapjainkba!

Eszterrel korábban arról beszélgettem a könyvesbolt aranykanapéján, hogyan segíthet a tudatos olvasásban a mindfulness, a tudatos jelenlét. A januári interjú megtekinthető a YouTube-csatornámon (videó a cikk végén), de a könyv megjelenése kapcsán arra gondoltam, írásos a formában is hasznos lehet megismerni Eszter gyakorlati tippjeit, amelyek által élvezetesebb és koncentráltabb lehet az olvasás.

Mi az a mindfulness? Hogyan került a keletiből a nyugati kultúrába, és mit értünk rajta manapság?

A mindfulnesst leggyakrabban tudatos jelenlétként szokták definiálni. A gyökerei a buddhizmusban vannak, több mint 2000 éves hagyománya van: ott éber jelenlétként szoktak rá hivatkozni. A legtöbb keleti kultúrában van magja, a kínai mindfulness képírásjel a szív jelenléteként fordítható le. A modern mindfulness az USA-ból érkezett meg hozzánk, egy Jon Kabat-Zinn nevű orvos-kutató által. Az ő definíciója szerint a mindfulness az a tudatosság, amely abból adódik, amikor a figyelmünkkel irányítottan és ítélkezésmentesen megérkezünk a jelen pillanatba.

Sokáig a csapból is az folyt, hogy az az igazán jó munkaerő az, aki képes a multitaskingra. Mi a hatékonyabb, ha több feladatot futtatunk párhuzamosan, vagy a mindfulness szemlélet alapján csak egy dologra fókuszálunk?

A multitasking egy hiedelem – egyszerűen nem tudunk egyszerre több dologra fókuszálni. Motorikus dolgokat tudunk párhuzamosan csinálni, például séta közben tudunk beszélgetni. De ha bárki is azt hiszi, hogy egyszerre tud figyelni az Excel-táblájára, miközben telefonon beszél, és közben még a játszó gyerekét is szemmel tartja, azt ki kell ábrándítanom, ilyen nincsen. Ebben az esetben az történik az agyunkban, hogy nagyon gyorsan váltogatjuk a feladatainkat. Ez – mindamellett, hogy elképesztően fárasztó – nem is hatékony. A kutatások szerint a hatékonyságunk 40%-át tudjuk elbukni a multitaskinggal. A mindfulness segíthet abban, hogy egy dologra figyeljünk az adott pillanatban, és ezáltal hatékonyabb legyen a munkavégzésünk.

Mi a kapcsolat a mindfulness és a mindennapi stressz között? Vannak olyan egyéb fiziológiai és pszichológiai hatások, amelyek a mindfulnesshez köthetők?

A mindfulness gyakorlása nagyon jó hatással van a stressz-megélésünkre. Sokan mondják, hogy a stresszt meg kell szüntetni. Pedig a stressznek nem kell megszűnnie, ha rövid ideig tart, nem egy intenzív dolog, akkor nem árt nekünk. Viszont, ha a stressz-szintünk gyakran megemelkedik, vagy hosszú távon magasan van, annak mindenféle fiziológiai hatása lehet, a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve az alvászavaron, szorongáson, depresszión át a munkahelyi kiégésig. A mindfulness azonban csökkenti a stressz-reakciónkat. Bár a kizökkentő nehézségek ugyanúgy jönnek, nem fogsz annyira kibillenni az egyensúlyodból, mert észreveszed az apró jeleket.

Gyakran keresnek meg az olvasók azzal a problémával, hogy olvasás közben csak rövid ideig tudnak koncentrálni, hamar elvesztik a figyelmüket. Milyen mindfulness-ötleteket tudnál nekik adni?

A mindfulness éber figyelem a jelenben, amit formálisan is gyakorolhatsz különböző meditációk formájában, de számodra már megszokott tevékenységek közben is. Van olyan, aki erdei séta vagy teázás során alkalmazza a tudatos jelenlétet. Ugyanígy az olvasás is jó lehetőség erre. A legalapvetőbb gyakorlati tanács, hogy tedd el a telefonodat, keress egy csendes helyet, érkezz meg ebbe az olvasási élménybe.

Első gyakorlatod az 5-4-3-2-1, amely a tudatos jelenlét kialakításában segít, már az olvasás előtt.

Ez a gyakorlat megmutatja, hogyan érkezz meg az érzékszerveid segítségével a jelenbe, mielőtt leülnél egy könyvet olvasni. Először keress öt dolgot, amit látsz, próbálj meg távolról indulni, és aztán érkezz meg a könyvhöz. A könyvön akár megfigyelheted a borítót, a betűtípust, a szerző nevét. Majd keress négy dolgot, amit meg tudsz tapintani. Ha a könyv nem ad elég impulzust, nyugodtan hátraléphetsz, és hozzáérhetsz valamihez a környezetedben. Ezután keress három dolgot, amit hallasz. Nyugodtan lapozz bele a könyvbe, fókuszálj ennek a hangjára, de a környezeted neszeit is megfigyelheted. Majd jöhet két dolog, aminek az illatát érzed. Ez lehet a könyv illata, a saját illatod vagy a szobáé is. Végezetül fókuszálj egy ízre, amit a szádban érzel. Próbáld feleleveníteni, mit ettél vagy ittál utoljára.

Miért nehéz a jelenben maradni? Ennek hiányában miért lehet kudarcélmény akár az olvasás?

Amikor azt kérem az emberektől, hogy üljenek le, és hunyják le a szemüket, majd fejtetőtől induljanak el lefelé, és vizsgálják meg, hol jelentkezik kellemetlen érzés a testükben, szorítják-e a szemüket, az állkapcsukat, felhúzták-e a vállat, éreznek-e valahol fájdalmat, gyakran mondják, hogy unalmas ez a gyakorlat. Ilyenkor mindig próbálom rávezetni az illetőt, hogy mindez nem unalmas, hanem irtó nehéz a jelenben maradni, elmerülni valamiben. Amit unalmasnak élünk meg, az sokszor inkább csak nehézség. A meditációhoz hasonlóan, az olvasásánál is gyakran ez történik. A mindfulnessben nem a tökéletesség a cél, hanem a kitartó, következetes gyakorlás. Emellett fontos, hogy a mindfulnesst vagy az olvasást ne feladatként élje meg az ember, hanem olyasvalamiként, ami róla szól.

Miben segít a Bodyscan, vagyis a dinamikus relaxáció gyakorlat?

Ez arra szolgál, hogy felismerd, milyen érzetekkel ülsz le olvasni, és tudatosítsd, mi jár éppen a fejedben, van-e feszültség, fájdalom a testedben. Indulj el fejtetőtől lefelé, vizsgáld meg, érzel-e a szorító fájdalmat a szemhéjak, az állkapocs környékén. Figyeld meg a vállaidat, ha felhúztad, lélegezz erre a területre, és próbáld ellazítani. Vizsgáld meg a gerinced: lehet, hogy az egész napos görnyedéstől extra fájdalmat érzel a lapocka és a gerinc környékén. Ismerd fel és tudatosítsd magadban a tested érzeteit!

Hogyan ismerheted fel a mindfulness segítségével a triggerpontjaidat?

Ha a mindfulnesst fejleszted, akkor egyre jobban észre fogod venni, hogyan élsz meg egy helyzetet. Ha sokszor érzed azt, hogy hajlamos vagy a rágódásra, hirtelen robbansz fel egy apróság miatt, a mindfulness abban is segít, hogy már folyamatában felismerj egy helyzetet. Ha pedig rájössz arra, mi indítja el benned a fizikai reakciót, akkor tudsz az érzéseiddel is bánni.

Végül a harmadik gyakorlat szerint válasszunk egy meghatározó gondolatot, és fókuszáljunk rá. Milyen hatása lesz ennek?

Ha az a szándékod, hogy egy számodra fontos üzenetet találj az olvasottakban, hamarabb rááll erre az agyad, az idézet vagy tanulság, egyéb gondolat pedig mintegy mantraként az olvasás után is veled marad. Vegyél fel egy kényelmes, ülő pozíciót, hunyd le a szemed, és mantraként próbálj a kiválasztott szóval, idézettel maradni. Vizsgáld meg, milyen érzéseket vált ki belőled ez a gondolat. Ha azt veszed észre, hogy elkalandozott a figyelmed, térj vissza. Az elkalandozást ne kudarcként éld meg! A mindfulnessben az elkalandozás nem kudarc, hanem siker, hogy megint vissza tudtál térni.

Az interjút készítette: Szabados Ágnes, írásos formában lejegyezte: Csörögi Lilla

Szerző:
Virginia Woolf
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Műfaj:
Irodalom

Mrs. Dalloway

"A létezés költészetének általános érzése" - ez hatja át Virginia Woolf 1925-ben megjelent regényét, amelyet azóta szép lassan a huszadik századi világirodalom legnagyobb remekműveinek sorába emelt az idő - és persze az olvasók, akik mindig valami újat fedezhetnek fel a középkorú asszony csapongó gondolataiban, a férfiak (és a nők) iránti vonzalmainak csipkefinom leírásaiban. A varázsos tudatfolyamból azonban kikerekedik egy megejtő történet is: nemcsak Mrs. Dallowayé, hanem egy volt első vil...
4 499 Ft
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
100
Műfaj:
Irodalom

NIOK Magazin – 2. szám

A tavaszi indulás után megérkezett az idei második NIOK Magazin, amely még informatívabb és sokszínűbb, és még több olvasnivalót ajánl mindazoknak, akik egy (vagy több) jó könyvet keresnek az őszi-téli takarós, forró italos szezonra. Szabados Ági A könyvlista kiadásának történetéről mesél, megismerhetitek Szabó Magdát egy őszinte szeretettől fütőtt olvasó szemén keresztül, ajánlunk kirándulásra alkalmas, az irodalomhoz kötődő úti célokat hazánkban, és olyan komoly témákkal is foglalkozunk, mint a traumafeldolgozás és a könyvek kapcsolata vagy a magánnyal való megküzdés. Utánajárunk, miért drágulnak manapság egyre gyorsabban a könyvek, illetve kinek és miért éri meg e-könyvet olvasnia. És ahogy azt talán már megszokhattátok, bemutatjuk az őszi-téli időszak legfrissebb libertine-es megjelenéseit, és Szabados Ági mellett ismert könyves bloggerek és vloggerek, Edmond és a tízkicsikönyv blogot író Balanyi Daniella is a figyelmetekbe ajánlja a kedvenceit. Szóval ezernyi (NI)OK van arra, hogy olvassátok az új magazint!

1 999 Ft
Nincs raktáron
Szerző:
Mélylevegő Projekt
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
288

Öntöző

Legyél önmagad elmekertésze!

A Mélylevegő Projekt 2020 óta megkerülhetetlen a mentális egészség, illetve a gyakori vagy kevésbé ismert pszichológiai kérdések területén. Ismeretterjesztő, szakmailag hiteles, mégis közérthető tartalmakat megosztó online platformjaik követői száma napról napra nő, a tudásukat könyv formájában is közreadó Elmerülő pedig hiánypótlónak bizonyult az általános pszichés működés megismerésében.

Az általános jelenségek után ideje megismerned és megértened önmagad. Ezt a célt szolgálja az Öntöző, amely egyszerre fog kézen és ad szabadságot az önismereti utad kezdetén. Megdönti azt a bizonyos locsolókannát, hogy a segítségével minél közelebb kerülhess a mentális virágzáshoz, egy olyan állapothoz, amelyben eredményesen tudsz megküzdeni a mindennapok kihívásaival.

Az önismereti munkafüzet segítségével képet kaphatsz arról, ki vagy te éppen, mi fontos a számodra, hogyan működsz. Innen elrugaszkodva pedig különféle kérdések megválaszolásával, hasznos módszerek bemutatásával és a hétköznapok során is alkalmazható technikáknak köszönhetően körvonalazhatod a céljaidat, megismerheted a halogatásod vagy a szorongásod okait, és azt is, hogyan csökkentheted ezek jelenlétét az életedben. Mindeközben növekedésnek indulhatnak az életedben a jó dolgok, hiszen ráeszmélhetsz a saját határaidra, leszámolhatsz az időrablókkal, és megtanulhatod a célra vezető kommunikáció alapjait.

Az Öntöző téged szolgál, rólad szól, a mentális egészséged megteremtéséhez és ápolásához azonban rád is szükség van. Ehhez az önismereti munkafüzethez újra és újra visszatérhetsz elmekertészkedésed során.

4 999 Ft
Szerző:
Sara Nisha Adams
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
440

A könyvlista

Sara Nisha Adams könyvére akkor bukkantam rá, amikor elhatároztam, hogy ideje egy külföldi címet is megjelentetnünk a Libertine Könyvkiadónál. A könyvlista – ígéretes címnek tűnt. Egy történet, tele más történetekkel, egy könyvtárral, könyvklubbal, könyvlistával, és olyan szereplőkkel, akiknek nem más változtatja meg az életét, mint az olvasás. Éreztem, hogy ezt a könyvet nekünk találták ki! A szerzője egy indiai származású, Nagy-Britanniában élő fiatal lány, akit a nagyapjával való kapcsolata inspirált arra, hogy megírja a regényt.
A történet főszereplő Mukesh, a frissen megözvegyült, idős úr, aki néhai felesége egyik könyvét viszi vissza a könyvtárba, valamint az ott dolgozó fiatal lány, Aleisha, akinek nemrég akadt a kezébe egy különleges könyvlista, elolvasásra vágyó könyvcímekkel. A listán szereplő könyvek olvasása szoros barátsággá fűzi a kapcsolatot Mukesh és Aleisha között, ám még ennél is többet kapnak a történeteknek köszönhetően: az összetartozás érzését, és a tudatot, hogy nincsenek egyedül a világban.
Éreztetek már olyat olvasás közben, hogy ez a könyv tényleg nektek szól? A megtalálása pillanatában még csak sejtettem azt, amit a záró sorok olvasása után már a legutolsó porcikámmal is éreztem: ez a könyv megtalált, nekem kellett kiadnom, hogy eljusson azokhoz az emberekhez, akik immár öt éve a közösségem részei, akik olvasni akaró és tudó, empátiával mélyen megáldott emberek, akik évek óta velem vannak és velem olvasnak, akik érteni fogják, hogy ezt a könyvet nem adhatta ki más! Hogy tökéletes! És ezt látni, érezni fogjátok! Viszont, kedves olvasó barátom, készülj fel: érzelmi hullámvasút lesz, ha elkezded A könyvlistát olvasni!

4 799 Ft
Szerző:
Kovács Eszter
Kiadó:
Libertine Könyvkiadó
Oldalak száma:
224

Köszi, jól

Told a talpad a talajba, és nyújtózz az ég felé a fejtetőddel – a könyv, amelyet a kezedben tartasz, épp olyan, mintha ezt a mozdulatsort gyakorolnád jóga közben. Egyszerre erős és könnyed, van mélysége, és égbe törő, felszabadult öröme. Nem kötelez semmire, mégis úgy érzed, a benne foglalt tanácsokat – legyen szó jógáról, meditációról, mindfulnessről vagy épp az extra sült krumpliról – érdemes beépítened az életedbe. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy a hogy vagy? kérdésre mosolyogva ennyit válaszolsz: köszi, jól.

4 999 Ft