KÖNYVESBOLTBUDAPEST, LIPTHAY UTCA 12.  SZEGED, KÖLCSEY UTCA 13. 

DEBRECEN, KOSSUTH UTCA 8.

Ingmar Bergman

Jelenetek egy házasságból

Adatok
Szerző
Ingmar Bergman
Kiadó
Európa Könyvkiadó
Oldalak száma
210
Műfaj
Irodalom
Borító
kartonált
ISBN
9789635045730
Nyelv
magyar
Kiadás éve
2022
Fordító
Osztovits Cecília
Áfa
5%
Ingmar Bergman

Jelenetek egy házasságból

Nincs raktáron
Ingmar Bergman (1918-2007) a XX. század egyik legnagyobb hatású, Oscar-díjas svéd film- és színházi rendezője, forgatókönyvírója, írója, aki a filmes kitüntetései mellett irodalmi munkásságáért Goethe-díjban is részesült. "Valószínűleg a legnagyobb filmrendező a filmkamera feltalálása óta" - vallotta róla nem kisebb rajongója, mint Woody Allen.
A Jelenetek egy házasságból című drámáját 1972-ben három hónap alatt írta, "de egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne". A belőle készült, Golden Globe-díjat elnyert filmet 1973-ban mutatták be Liv Ullmann és Erland Josephson főszereplésével. A kortárs klasszikus újrafeldolgozását - amerikai televíziós sorozatként - 2021-ben az HBO tűzte műsorára, Hagai Levi rendezésében. A fél évszázaddal ezelőtti svéd film fogadtatásához hasonlóan kirobbanó sikerű drámasorozatban a házaspárt Jessica Chastain és Oscar Isaac alakítja.
Ezek alapján világosan látszik, a Jelenetek egy házasságból nem csak egyetlen korszak lenyomata, ahol a konvencionális és kispolgári házasság kudarca egyaránt megviseli mind a nőt, mind a férfit. A szerelem, a szenvedély, a gyűlölet, a testi és lelki vágyak, az együttélés vagy az egyedüllét kínzó kérdései ma is drámaian aktuálisak.
Szerzőink